to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Σενάρια ανασχηματισμού για την ανάσχεση της φθοράς

Δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής να πραγματοποιηθεί με νέα σύνθεση


Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις επιστρέψει από το Νταβός, θα σταθμίσει τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών του. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής να πραγματοποιηθεί με νέα σύνθεση. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκλεισε κατηγορηματικά τη σχετική συζήτηση. «Ξέρω ότι δεν προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί, αλλά μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτα για αυτή την Πέμπτη;» ήταν το ερώτημα που δέχτηκε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απάντησε σιβυλλικά: «Μην κανονίσετε για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή».

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται σαφές ότι η έκταση του ανασχηματισμού θα σηματοδοτήσει και τις προθέσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.  Όπως σημειώνουν στην ΑΥΓΗ γαλάζιοι παράγοντες, αν οι κάλπες στηθούν μέσα στο φθινόπωρο, τότε ο Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει -μέχρι τις αρχές Ιουνίου- σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντίθετα, πιθανές δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εκπέμψουν το στίγμα της εξάντλησης της τετραετίας και ίσως ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο (τέλος καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς σε κάθε περίπτωση αναμένεται η αξιοποίηση βουλευτών από περιοχές που η Ν.Δ. έχει χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σενάρια ανασχηματισμού κυκλοφορούσαν και λίγο πριν το Πάσχα. Δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ωστόσο, παρά τις «κόκκινες κάρτες» που, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έβγαζε ο πρωθυπουργός σε συγκεκριμένους υπουργούς, όπως οι  Άδωνις Γεωργιάδης και Στέλιος Πέτσας.

Καρατόμηση Γεωργιάδη;

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν πιθανή μάλιστα τη μετακίνηση του  Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς οι επιδόσεις του στο υπουργείο Ανάπτυξης βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Διακινείται, ωστόσο, και το σενάριο να μεταφερθεί ο  Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να καθίσταται σαφής ο τρόπος αξιοποίησης του Μάκη Βορίδη. Χθες, μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο το «άδειασμα» που επιφύλαξε ο Γιάννης Οικονόμου προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε τέλος στα σενάρια για επέκταση του επιδόματος καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι, σε αντιδιαστολή με το σχετικό παράθυρο που είχε ανοίξει από την Παρασκευή ο  Ά. Γεωργιάδης.

Ανάρτηση με προεκλογικό χρώμα

Επιπλέον, η διθυραμβική ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έδωσε τροφή στα προεκλογικά σενάρια, παρά τον ισχυρισμό του Γ. Οικονόμου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και τώρα για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε μάλιστα ότι «οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν. Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας», επαναφέροντας στην ουσία το αφήγημα της επιτυχούς κυβερνητικής διαχείρισης όλων των κρίσεων-προκλήσεων. Σ’ αυτό το φόντο, κομματικοί κύκλοι προκρίνουν την εκδοχή των στοχευμένων παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, καθώς ένας ευρύς ανασχηματισμός θα ερμηνευόταν ως αναγνώριση αποτυχίας σε πολλά κυβερνητικά μέτωπα.

Παράλληλα, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο πριν τις επόμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί εισηγήσεις να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο χαμηλώνοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Φρένο στα ανοίγματα Μαρινάκη

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναδεικνύεται ότι το κόμμα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προκειμένου να διαμορφώσει μια συγκροτημένη πρόταση προς την κοινωνία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Π. Μαρινάκης στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο είχε δηλώσει ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», μιλώντας για την ανάγκη μίνιμουμ συναίνεσης πάνω σε εθνικούς στόχους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)