to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ο μακρύς κατάλογος της εφόδου στα δημόσια ταμεία

Από τις απευθείας αναθέσεις μέχρι τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, από τα ρουσφέτια μέχρι τα μπόνους στα στελέχη και τη λίστα Πέτσα


Η αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελούν εθνικά εμπόδια. Φρένα για την ανάπτυξη και παγίδες στον δρόμο της Ελλάδας του 21ου αιώνα» τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. από το βήμα ημερίδας με θέμα «Τεχνολογία για τη διαφάνεια».

Τα λόγια αυτά ηχούν πλέον ως ανέκδοτο για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που παρακολουθούν, όσο επιτρέπουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, την ηθική κατάπτωση της αριστείας. Η σημαία της κάθαρσης που ανέμιζε ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της ανάδειξής του στην προεδρία του κόμματος λερώθηκε στον βάλτο των σκανδάλων που στιγματίζουν τη γαλάζια παράταξη. Η ΑΥΓΗ της Κυριακής, με αφορμή τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στο πεδίο της διαφθοράς, επιχειρεί να σταχυολογήσει τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που υπονομεύουν τον στόχο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα όπως τον έθετε κάποτε ο πρωθυπουργός.

H φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων

* Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο, είναι η Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Ανδρέας Πάτσης, ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, αγόρασε κόκκινα δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ με μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Η διαγραφή του βουλευτή από την Κ.Ο. -και όχι από το κόμμα- δεν σώζει τα προσχήματα από τη στιγμή που έμεινε ανέγγιχτος ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ευθύνη για τις απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. ευρώ στον Α. Πάτση μέσω των ΕΛ.ΤΑ. μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων Γιώργο Κωνσταντόπουλο, που υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους προσωπικής ευθιξίας».

* Η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. Ρ. Πιτσίκα φέρεται μέσω της εταιρείας People for Business να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις πάνω από 400.000 ευρώ από ΕΛ.ΤΑ., ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ. Το «δεξί χέρι» του Κ. Μητσοτάκη έχει τοποθετηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτης σε Ομάδα Εργασίας αναφορικά με την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050» και από το 2019 είναι διορισμένη -με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια- στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

* Σε 235.000 ευρώ ανέρχονται τα συνολικά κέρδη που φέρεται να αποκόμισαν οι εταιρείες συμφερόντων της ειδικής συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη Χάριτος Κούτση από τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

* Απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 142.000 ευρώ, από τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., τις Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., τον ΔΕΔΔΗΕ και Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., φέρεται να έλαβε η εταιρεία επικοινωνίας V&O, που εκπροσωπείται από τον Θωμά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού.

Τα κατορθώματα της Σοφίας Νικολάου

* Η υποψήφια βουλευτής του Νομού Εύβοιας Σοφία Νικολάου τέθηκε στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής όταν -την εποχή που διετέλεσε γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής- πραγματοποιήθηκε σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

* Το 2020, ο μετακλητός διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Αρ. Ματιάτος, πριν ακόμη βγει το ΦΕΚ διορισμού του, ξεκινά τη διαδικασία ανάθεσης έργου για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της «διαπραγμάτευσης». Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τη σκανδαλώδη ανάθεση 6,2 εκατ. ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

* Πάρτι αδιαφάνειας καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έχουν φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ.

Ελλειμματικό πόθεν έσχες

* Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν εμφάνιζε επί τρία χρόνια στις δηλώσεις τής περιουσιακής κατάστασής του την εταιρεία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του μαζί με τον Ανδρέα Πάτση.

Έδωσε μπόνους στον εαυτό του

* Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έδωσε μπόνους στον εαυτό του και στα άλλα golden boys της εταιρείας. Δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι ο Γ. Στάσσης πήρε 145.000 μετοχές της ΔΕΗ έναντι 816.814 ευρώ, με το συνολικό ποσό που έχει ήδη εκταμιευθεί προς τις τσέπες των «γαλάζιων παιδιών» να ξεπερνά πλέον τα 7 εκατ. ευρώ.

* Σάλο στα κοινωνικά δίκτυα πυροδότησε η αποκάλυψη του Π. Πολάκη ότι επιχείρηση της συζύγου του Κ. Μαραβέγια εντάχθηκε, χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις, στον Αναπτυξιακό Νόμο και εξασφάλισε από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πόθεν έσχες του ο βουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει καταθέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ. Ο Κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «ασήμαντη ιστορία».

Οι αποκαλύψεις της ΑΥΓΗΣ για την ιδιοκτησία της Opinion Poll

* Τον Σεπτέμβριο του 2022 η ΑΥΓΗ αποκάλυψε τις δραστηριότητες της ιδιοκτησίας της εταιρείας OpinionPoll, οι οποίες, εκτός των δημοσκοπήσεων, περιλαμβάνουν: α) αναλήψεις έργων από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ύστερα από απευθείας ανάθεση, β) αναλήψεις έργων ύστερα από διαγωνισμούς που κάθε άλλο παρά διαφανείς μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, της Opinion Poll. Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιοπιστία των δημοσκοπικών ευρημάτων της εταιρείας προκαλεί τίθεται υπό βαθιά αμφισβήτηση.

Ρουσφετολογικοί εμβολιασμοί

* Στις αρχές του 2021, εν μέσω καραντίνας, αποκαλύφθηκε ότι υπουργοί και γαλάζιοι βουλευτές προηγήθηκαν του νοσοκομειακού προσωπικού στη σειρά των εμβολιασμών. Στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, κομματικά στελέχη πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία.

Η λίστα Πέτσα

* Τους πρώτους μήνες της πανδημίας η κυβέρνηση μοίρασε 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια για την προώθηση της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς». Συνολικά δόθηκε λιγότερο από 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο από το σχετικό κονδύλι, ενώ αποκλειστήκαν με εκδικητική διάθεση, π.χ., η εφημερίδα Documento και το koutipandoras.gr. Αργότερα ανακοινώθηκε και δεύτερη λίστα χρηματοδότησης που αφορούσε τους πανελλαδικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ. Ακολούθησε και η προώθηση της εμβολιαστικής καμπάνιας με συνολικά ποσά 4.960.000 ευρώ προς τα κανάλια.

«Σκόιλ ελικίκου»

* Αλησμόνητο είναι το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών οι οποίες ανήκαν σε πρόσωπα που φέρονται να αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών. Φράσεις χωρίς νόημα, όπως το «σκόιλ ελικίκου» και το «Μέτζη του νέουκτη», που εντοπίστηκαν στις σελίδες των συγκεκριμένων προγραμμάτων, μετατράπηκαν γρήγορα σε ανέκδοτα στα κοινωνικά δίκτυα. Υπό αυτό το τραγελαφικό κλίμα αναγκάστηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τερματίσει τα… προγράμματα.

Η λίστα Στερν

* Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταγγέλλεται ότι στις 21 Ιουλίου 2022 υπέγραφε συμφωνίες εν κρυπτώ για να νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγωγή, την παράνομη διακίνηση και την παράνομη κατοχή 161 αδήλωτων κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα «συλλέκτη» Λέοναρντ Στερν στη Νέα Υόρκη.

Επίδομα απορίας

* Επίδομα απόρου από τον Δήμο Καλλιθέας φέρεται να έλαβε ο Απόστολος Ζερμάς, «δεξί χέρι» του Νότη Μηταράκη και επί χρόνια μετακλητός υπάλληλος δίπλα στον υπουργό.

Το ελληνικό Watergate από το Μαξίμου

Τον διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων. Η Επιτροπή PEGA αποχώρησε προχθές από την Ελλάδα με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε όταν ήρθε, ενώ έγκριτα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ έχουν προβεί σε αναλογίες με το σκάνδαλο Watergate, εστιάζοντας στη γαλάζια απροθυμία για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και οι Ό. Κεφαλογιάννη, Κ. Τζαβάρας, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος, Ν. Κακλαμάνης, Α. Κουτσούμπας έχουν αφήσει δημόσιες αιχμές για τη στάση του Μαξίμου. Κορυφαίοι δε υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές αποφεύγουν να βάλουν πλάτη στο γαλάζιο αφήγημα που θεμελιώθηκε στην επίκληση του απορρήτου. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι στην κατάργηση της διάταξης που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται προσανατολίζεται η κυβέρνηση υπό τον κλοιό της πίεσης της Επιτροπής PEGA. Η υπόθεση των υποκλοπών υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. άλλαξε φωτογραφικά τον νόμο περί τυπικών προσόντων για να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον Π. Κοντολέοντα, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)