to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση χωρίς ενσυναίσθηση, αλλά και δίχως συναίσθηση

Άρθρο της της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ., στην «Εφημερίδα των Συντακτών»


Η «Μήδεια» σάρωσε τη χώρα και η κυβέρνηση ως άλλος Ιάσονας παρατηρεί τη «θυσία» των πολιτών. Τόσο σε θέματα διακυβέρνησης όσο και σε θέματα δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται όχι μόνο διαχειριστικά ανίκανη αλλά και επιτελικά επικίνδυνη.

Με την πρόσφατη κακοκαιρία η χώρα «κόπηκε» στα δύο, αφού η Εθνική Οδός έκλεισε «προληπτικά» για δύο ημέρες. Ταυτόχρονα, κρίσιμες υποδομές κατέρρευσαν από ένα φαινόμενο που είχε έγκαιρα προβλεφθεί και για το οποίο ο κρατικός μηχανισμός υποτίθεται ήταν έτοιμος. Δυστυχώς, η πολιτική προστασία εξάντλησε το ρόλο της σε άκαρπες συσκέψεις επί συσκέψεων ενώ κι απ’ το 112 τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου. Περίπου 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, συμπεριλαμβανομένων 30 περιοχών εντός Αττικής. Χιλιάδες πολίτες έμειναν αποκλεισμένοι, χωρίς θέρμανση σε συνθήκες ψύχους, ακόμη και χωρίς υδροδότηση.

Η δε ευθύνη για την κοπή δέντρων και τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης κατέστη παιχνίδι αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση και ΔΕΔΔΗΕ. Ο περίφημος νόμος της ΝΔ, ν. 4662/2020, για τη δήθεν «αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας», όχι μόνο ανεστάλη οίκοθεν αλλά αποδείχθηκε κενό γράμμα. Δυστυχώς, θρηνήσαμε και θύματα: τέσσερις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, δύο εκ των οποίων λόγω της διακοπής ρεύματος, αφού ήταν σε μηχανική υποστήριξη με οξυγόνο.

Ακόμη όμως και οι συγκοινωνίες διακόπηκαν ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν. Πριν δυο χρόνια, όταν είχε σημειωθεί ολιγόωρη διακοπή στην κυκλοφορία οχημάτων στην Εθνική Οδό, κάποιοι έκαναν λόγο για «κατάρρευση του κράτους». Σήμερα, για το επιτελικό χάος που διευθύνουν αντί να απολογηθούν, οι Κυβερνώντες εξανίστανται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει»!... Αυτά σήμερα γιατί μέχρι χτες κι όσο διαρκούσε η κακοκαιρία απλά συνιστούσαν «Υπομονή» και «Μείνετε Σπίτι». Τουλάχιστον αυτό το σύνθημα είναι παντός καιρού…

«Μείνετε Σπίτι» κι αφήστε την Κυβέρνηση να νομοθετεί δωράκια. Δωράκια σε κολλητούς και ημέτερους. Μόλις προ ημερών η Κυβέρνηση δώρισε επιπλέον 20 εκατομμύρια Ευρώ περίπου στους καναλάρχες. Καθώς φαίνεται τα λεφτόδεντρα είναι και αυτοφυή και αειθαλή. Έτσι η Κυβέρνηση αύξησε και τις απολαβές των Διοικήσεων που η ίδια τοποθέτησε στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ταυτόχρονα, απέρριψε φυσικά την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κατ’ αποτέλεσμα, οι τοποθετημένες Διοικήσεις στην ενημέρωση θα αμείβονται στο ανώτατο επίπεδο του Δημοσίου, σε αυτό του Προέδρου του Αρείου Πάγου (!)

Τόσος κόπος απ’ την Κυβέρνηση, για να κατακτήσει τελικά η Χώρα μια απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ελευθερία του Τύπου. Πράγματι, όταν ρίχνεις λάδι στα γρανάζια της λογοκρισίας, τότε αυτή λειτουργεί καλύτερα. Τουλάχιστον τώρα γίνεται αντιληπτό τί εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να μην χρειαστεί να κάνουμε ό, τι πρέπει.

Ο δε θεσμικός κατήφορος αποδεικνύεται εξίσου ατέρμονος. Η Δημοκρατία και η Βουλή, όμως, δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Γι’ αυτό και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έθιξε τα κακώς κείμενα, την απαράδεκτη τακτική της Νέας Δημοκρατίας να νομοθετεί εν κρυπτώ και παραβύστω με μακροσκελείς τροπολογίες που κατατίθενται νύκτα –κατά κυριολεξία- αλλά και με ένα Πρωθυπουργό κρυπτόμενο. Γιατί ο κος Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται στα κορωνο-γλέντια στην Ικαρία αλλά απέχει απ’ το να εμφανιστεί στη Βουλή για τα μείζονα ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί συζήτηση για τη «Συρρίκνωση της Δημοκρατίας, επ’ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», θέμα που έθεσε με αίτημά του από 23.12.2020, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάπως έτσι έφτασε η Κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- να σπάσει και κάθε ρεκόρ μετακλητών και να σημειώσει ιστορικό υψηλό με 3.024 μετακλητούς, τους περισσότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στο σύστημα Απογραφή του Ελληνικού Δημοσίου(!) Γιατί ενώ η οικονομία παραπαίει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, η πολιτική προστασία αποδεικνύεται ανύπαρκτη και οι υποδομές για βασικά αγαθά, όπως το νερό και το ρεύμα καταρρέουν, προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να νομοθετεί «δωράκια» και μισθολογικά ρετιρέ για golden boys.

Δυστυχώς, όχι ενσυναίσθηση, μα ούτε και συναίσθηση δεν έχει η Κυβέρνηση για το τί έχει ανάγκη η κοινωνία. Ίσως βέβαια απλά να μην την αφορά. Αρκεί το χρήμα να ρέει στη σωστή κατεύθυνση.


 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)