to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 05.03.2020

Οικονομία

«Κυβέρνηση επικίνδυνη για την ανάπτυξη»: Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αδ. Γεωργιάδη (βίντεο)

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και των Νίκου Παππά και Πάνου Σκουρλέτη σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων για την πορεία των μεγάλων έργων


Τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, που προκύπτουν από την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να «παγώσει» όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή υλοποιούνταν ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το βόρειο τμήμα του Ε65, η Πατρών – Πύργου, το αεροδρόμιο Καστελίου, το μετρό Θεσσαλονίκης, κ.ά., ανέδειξε στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.

Επίσης, ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με δική του ερώτηση, έθσε το θέμα της, αόριστης ως προς το περιεχόμενο, αλλά και αμφιλεγόμενης ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις της, επένδυσης στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, σε μια έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων, ανέδειξε  με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Η υπόθεση ανέκυψε το 2015, με την αγορά της έκτασης από την εταιρεία «PIMANA SA», συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που αμφισβήτησαν δικαστικώς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Έλληνα πωλητή, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κατέχουν τμήματα της συγκεκριμένης έκτασης. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στη Δικαιοσύνη, ενώ νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως από τους ενάγοντες.

Με αλαζονεία «απάντησε» ο Αδ. Γεωργιάδης

"Τον Ιούλιο του 2019 «χάσατε. Χωνέψτε το. Κάντε αντιπολίτευση. Είναι σχεδόν θλιβερό και πένθιμο συνεχώς να μας λέτε ότι θα κάνατε πράγματα που δεν προλάβατε»" είπε, στο γνωστό του ύφος ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον Ν. Παππά ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν παγώσει τα μεγάλα έργα, που θα έφερναν ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μνημείο θράσους και για ανακρίβειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας είχε εγκαινιάσει (πέρυσι) το έργο του αεροδρομίου Καστελίου αλλά «το δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπουν τα λεφτά το υπογράψαμε εμείς». Για την οδό Πάτρας-Πύργου, ο λαός ξέρει ότι είχατε κατατμήσει το έργο «για να μπορέσει να το πάρει ο τότε φίλος σας κ. Καλογρίτσας, πριν το πουλήσετε φυσικά και τον οδηγήσετε τον άνθρωπο στην χρεοκοπία». Για τον ΒΟΑΚ, οι υπηρεσίες χαρακτηρίζουν αυθαίρετο τον ισχυρισμό σας για την υλοποίηση χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε τη δεύτερη φάση διαγωνιστικών διαδικασιών τον Σεπτεμβρίου του 2019 όσο και για τον ισχυρισμό του κ. Παππά για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τον Νοέμβριο του 2019.

   Από την πλευρά του, ο Ν. Παππάς είπε για την οδό "Πάτρα-Πύργος" ότι «ο κ. Καλογρίτσας έγινε έκπτωτος από τη δική μας κυβέρνηση». Κάλεσε επίσης τον υπουργό να πάει «μία βόλτα στην Ηλεία» να δει τι λέει ο κόσμος για το συγκεκριμένο έργο. Υποστήριξε επίσης ότι από τα εντασσόμενα έργα ΣΔΙΤ, 1,8 δισ. ευρώ, «το 1,5 δισεκατομμύριο από αυτά είναι δικά μας έργα και το 0,3 δισεκατομμύριο, δικά σας». Αναφέρθηκε ακόμα σε ένα δημοσίευμα, για το οποίο ζήτησε τη γνώμη του υπουργού, «που λέει ότι πρότεινε η ελληνική πλευρά να υπάρξει cash collateral για τις εγγυήσεις που έβαλε το Δημόσιο για το σχέδιο "Ηρακλής"», για το οποίο «η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος». «Μία διάψευση από σας θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο ή να επιβεβαιώσει τους δικούς μας φόβους ότι το μαξιλάρι είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες και καθόλου για να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία» είπε ο κ. Παππάς.

   Ανταπαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε «στις 7 Ιουλίου είχαμε εκλογές και ό,τι έχει εγκριθεί μετά τις 7 Ιουλίου από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ είναι έργα της δικιάς μας κυβερνήσεως». «Εδώ σας δίνω 1,8 δισεκατομμύρια που εγκρίθηκαν μετά τις 7 Ιουλίου» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να ακολουθήσουν σειρά αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο ανδρών για την ακρίβεια των όσων ελέχθησαν. «Πάντως τα έργα 1,8 δισεκατομμυρίων είναι εγκεκριμένα επί των ημερών μας, έχουν αριθμό πρωτοκόλλου, έχουνε πάρει ΦΕΚ, δεν αμφισβητούνται. Και θα κάνουμε και πολλά περισσότερα. Ήδη, χθες, μπορώ να σας πω ότι είχαμε συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης για άλλα έργα ΣΔΙΤ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «κατάφερε να μας παραδώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων αδιάθετα».

   Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων είπε ότι τα έργα «έχουν δυσκολίες, γιατί δυστυχώς τα αφήσατε όλα μισά, όμως, ξεπαγώνουν». Όσο για τον κ. Καλογρίτσα, είπε στον κ. Παππά ότι «τον απεντάξατε, όταν σταμάτησε να σας είναι χρήσιμος».

«Δίνετε ένα σήμα ότι δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα πολίτευμα με κανόνες, αλλά ότι είμαστε ένα "Eldorado"»

Οι τόνοι ανέβηκαν και στην ερώτηση του Π. Σκουρλέτη για την «επένδυση στην περιοχή "Ναυάγιο" της Ζακύνθου». «Θα το πω καθαρά για να το ακούσουν οι επενδυτές, και όχι εσείς, κύριε Σκουρλέτη [..] Εμείς υπηρετούμε ένα φιλοεπενδυτικό μοντέλο», είπε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σε ραδιοσταθμό της Ζακύνθου βάσει των οποίων «όταν έχουμε μία επένδυση και δεν συμμορφώνεται ο επενδυτής, σύμφωνα με τους νόμους, τόσο κακό για τους νόμους. Τους αλλάζουμε».

   Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αν έρθουν εδώ πέρα επενδυτές, που χρειάζεται η κυβέρνηση να τρέξει και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία για να τους βοηθήσει να κάνουν την επένδυσή τους, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, κύριε Σκουρλέτη. Αυτή είναι η διαφορά μας».

   Στην υπενθύμιση του Π. Σκουρλέτη ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι θα παραιτείτο εάν δεν μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι «τέτοια δήλωση δεν έχει υπάρξει. Αντιθέτως, αυτό που έχει υπάρξει είναι η πλήρης ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς ελληνικού δημοσίου και το μόνο που αναμένεται πλέον, είναι η απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών επί της προσφυγής της "Hard Rock". Για ένα διάστημα ο κ. Παππάς εμφανιζόταν περίπου ως δικηγόρος της "Hard Rock". Το τελευταίο διάστημα ομολογώ ότι το πάτε πιο ήρεμα, να περιμένουμε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, κατά την παρουσίαση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε:

Κύριε υπουργέ είμαι βέβαιος ότι έχετε πάει στη Ζάκυνθο. Θα έχετε, ίσως, βγάλει και φωτογραφίες στη γνωστή περιοχή, στο Ναυάγιο. Εκεί λοιπόν, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το 2014 εμφανίστηκε μια εταιρεία ονόματι «PIMANA SA», συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, ο οποίος, ω του θαύματος, αγόρασε από έναν ιδιοκτήτη 15.000 στρέμματα. Από έναν ιδιοκτήτη 15.000 στρέμματα, στη Ζάκυνθο. Ερώτημα πρώτο. Δεν ξέρω αν στα ελληνικά νησιά υπάρχει τόσο μεγάλη ενιαία περιουσία.

Αυτή η «γκρίζα» διαδικασία έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους και ήταν λογικό να πάνε στα δικαστήρια. Και μαζί μ’ αυτούς η Μητρόπολη Ζακύνθου, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο δήμος Ζακύνθου και δεκάδες ζακυνθινοί πολίτες. Φάνηκε ότι αυτή η συμβολαιογραφική πράξη, που δεν είχε γίνει στο νησί αλλά είχε γίνει στην Αθήνα, βασιζόταν σε κάτι αδιευκρίνιστου κύρους ενετικούς τίτλους περί πατρωνίας.

Έτσι, υπήρξαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία μπλόκαραν αυτή την επένδυση. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι γνωστά, η δικαιοσύνη παρεμβαίνει. Το πρόβλημα είναι, όμως, με τη δική σας στάση κ. υπουργέ. Πηγαίνετε και κάνετε δηλώσεις, το 2016 και το 2017, στο ραδιόφωνο της Ζακύνθου «ΣΤΙΓΜΑ», όπου λέτε ότι όταν έχουμε μια επένδυση και δεν συμμορφώνεται ο επενδυτής με τους νόμους τόσο το κακό για τους νόμους. Τους αλλάζουμε. Είναι επενδυτική αντίληψη αυτή; Αυτό είναι το δυνατό σας χαρτί περί ανάπτυξης; Και έρχεστε μάλιστα, όταν αναλαμβάνετε την κυβέρνηση, και κάνετε δηλώσεις και λέτε ότι θα «ξεπαγώσει» αυτή η υπόθεση. Τι είστε ακριβώς; Μεσίτης; Ντίλερ συμφερόντων; Νεροκουβαλητής; Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης; Είναι το μοντέλο ανάπτυξης, όπως είπατε στις δηλώσεις σας, του Ερντογάν; Ατυχής φράση μέρες που είναι, να μιλάτε για τον Ερντογάν. Και λέτε ότι εκεί πέρα ο Πρόεδρος αποφασίζει κατά το δοκούν και αλλάζει τους νόμους; Αυτή είναι η αναπτυξιακή σας αντίληψη; Έτσι υπηρετείτε το δικαίωμα των ζακυνθινών πολιτών στην ιδιοκτησία; Πού το πάτε; Διότι απ’ ότι βλέπω και απ’ ότι άκουσα και από την προηγούμενη Ερώτηση, τελικά μάλλον η Αχίλλειος Πτέρνα σας είναι η υπόθεση της ανάπτυξης. Περιμένω κ. υπουργέ κάποιες σαφείς δηλώσεις, εάν είστε διατεθειμένος να υπηρετήσετε τη νομιμότητα ή απλώς θέλετε να υποδύεστε άλλον ρόλο.

Κατά τη δευτερολογία του επεσήμανε: 

Καταρχάς έχω τις τελευταίες δηλώσεις και του Δημάρχου, του κ. Αρετάκη και άλλων, τους οποίους φαίνεται δεν τους πείσατε με αυτό που αναφέρατε πριν. Και ξέρετε γιατί δεν τους πείσατε; Διότι αναφέρεστε σε μια απόφαση που δεν περιέχει αυτά που λέτε. Λέτε ψέματα, χοντρά ψέματα. Για λόγους τυπικούς, που σχετίζονταν με την μη αναφορά στο υποθηκοφυλακείο, δεν έγινε δεκτή η αγωγή των ιδιωτών. Άρα δεν κερδήθηκε τίποτα, είναι σε εξέλιξη. Και εκείνο το οποίο συνιστά μεγάλη πολιτική σας ευθύνη δεν είναι ότι παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη. Αυτό το κάνετε πολλάκις, σε όλα τα ζητήματα, στην Προανακριτική, σε όλα, τουιτάρετε συνέχεια, λέτε τα πάντα, δεν σέβεστε τίποτα, θεσμική αντίληψη δεν έχετε ούτως ή άλλως. Σημασία έχει εάν υπηρετείτε μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία θεωρείτε ότι οι νόμοι είναι «φυσαρμόνικα» και μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν υπέρ οποιονδήποτε αδιευκρίνιστων επενδυτικών συμφερόντων.

Αυτό είναι το μοντέλο σας της ανάπτυξης; Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που  επαναφέρει προτάσεις, όπως αυτή υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, 40 χρόνια μετά; Γιατί αυτό προτείνετε. Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που θέλει να προχωρούν οι επενδύσεις, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την «Ελληνικός Χρυσός» και τώρα πάτε να αλλάξετε τη σύμβαση, η οποία προέβλεπε ότι για να πάρουν τα δικαιώματα των μεταλλείων έπρεπε να αποδείξουν ότι υπάρχει φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος μεταλλουργίας και αυτό κατέπεσε στο ΣτΕ; Δεν σας ακούω να μιλάτε τώρα για τις αποφάσεις του ΣτΕ, εσείς ο λαλίστατος. Αυτές είναι οι αντιλήψεις σας; Ή το «Βατερλό» στο Ελληνικό; Γιατί δεν έχετε παραιτηθεί ακόμα; Θα αρχίσω να μετράω αντίστροφα. Έχετε εξαγγείλει εδώ και μήνες ότι θα παραιτηθείτε εάν δεν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Τι θα γίνει; Τόσο γλυκιά είναι αυτή η καρέκλα; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας αφήσουμε τους αστεϊσμούς. Είστε μια επικίνδυνη, για την ανάπτυξη, κυβέρνηση. Διότι και ανάπτυξη δεν έρχεται, αλλά, κυρίως, δίνετε ένα σήμα ότι δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα πολίτευμα με κανόνες, αλλά ότι είμαστε ένα «Eldorado». Σας θυμίζει κάτι ο όρος «Eldorado»; Κάτι σας θυμίζει προφανώς. Περί αυτού πρόκειται. Επομένως, το δυνατό σας χαρτί θα είναι και το μοιραίο σας χαρτί. Κι αυτό ήδη επιβεβαιώνεται και από αυτά που σας είπε πριν ο συνάδελφος, ο κ. Νίκος Παππάς. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί ο κόσμος ξεγελάστηκε, αλλά τα πράγματα δεν κρύβονται, η αλήθεια πάντοτε λάμπει.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)