to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 08.10.2014

Διεθνή

Κυβέρνηση αποκτά το Βέλγιο μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων

Κυβέρνηση αποκτά το Βέλγιο μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων καθώς τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων και επόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.


Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός θα αποτελείται από τρία φλαμανδικά κόμματα, τους εθνικιστές του N-VA, τους Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και τους Φιλελεύθερους του Open VLD, και το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) του Μισέλ. Είναι η πρώτη φορά που θα μετέχουν στην κυβέρνηση μέλη του αυτονομιστικού, φλαμανδικού κόμματος N-VA.

Κυβέρνηση... μέτρων

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την κυβέρνηση και σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018» είπε στους δημοσιογράφους ο Σαρλ Μισέλ αφού ολοκληρώθηκε η τελευταία, μαραθώνια διαπραγμάτευση, μετά από 28 ώρες.

«Όλοι οι εταίροι πρότειναν να αναλάβω εγώ πρωθυπουργός και θα αναλάβω τα καθήκοντά μου (...) και η κυβέρνηση θα ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά εντός των επόμενων ημερών», είπε ο Μισέλ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL-TVI.

«Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» και στόχος είναι «να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε στη συνέχεια ο Μισέλ, στον οποίο είχε ανατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στα μέτρα που αναμένεται να προωθηθούν είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030. Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης και «ισχυρά μέτρα αλληλεγγύης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Βέλγιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)