to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση: Από τις θριαμβολογίες στον προβληματισμό

Μόνο πανηγυρικό δεν ήταν το κλίμα στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ξεκινήσει ήδη προσπάθειες για να συγκρατηθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της κυβέρνησης, ενώ στο τραπέζι έχουν τεθεί ήδη εισηγήσεις για ανασχηματισμό


Με τον φόβο ότι το νέο πακέτο της τρόικας μπορεί να συνθλίψει την κυβέρνηση πριν φτάσει στις κάλπες του Μαΐου σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το κλίμα στη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου μόνον πανηγυρικό δεν ήταν. Στη μακρά συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο έγινε μια πρώτη επισκόπηση του αποτελέσματος και το σχέδιο των επόμενων κυβερνητικών ενεργειών, χωρίς όμως να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του πακέτου από τη Βουλή.

Ο ενθουσιασμός που θέλησε να εμφυσήσει ο κ. Σαμαράς συνεπικουρούμενος από τον κ. Βενιζέλο τείνει να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Το κείμενο της συμφωνίας δόθηκε αργά το βράδυ όχι από το υπουργείο Οικονομικών αλλά από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Οι δε διαρροές αναφορικά με τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, παγωμάρα στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών. Η κατάσταση βάρυνε αισθητά μετά και τις διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών, που δηλώνουν ότι δεν έχουν δει τις ρυθμίσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Αθ. Τσαυτάρη και τον Μ. Χαρακόπουλο, και το θέμα με το γάλα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα μηνύματα έχουν σταλεί από τους υφυπουργούς Εργασίας και Υποδομών, Β. Κεγκέρογλου και Μ. Παπαδόπουλο, για τα θέματα της δικής τους αρμοδιότητας.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να συγκρατήσουν τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι εισηγήσεις για ανασχηματισμό (ρεπ . σελ. 4).

Αλλαγές λόγω πίεσης

Ο πρωθυπουργός ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου, όμως δεν αποκλείεται υπό την πίεση των νέων αντιδράσεων αυτή η κίνηση να επισπευστεί, με πρόσχημα τώρα την αποδέσμευση των υπουργών που κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές (Στ. Καλαφάτης) ή θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές (Αδ. Γεωργιάδης).

Το μεγάλο πρόβλημα άλλωστε, για τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στον οποίο καταλογίζονται δύο σοβαρές αστοχίες:

  • Εθεσε μέσα στο πακέτο της διαπραγμάτευσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο -όπως αποδεικνύεται- δεν ήταν στη δικαιοδοσία της τρόικας, αλλά της ΤτΕ και της ΕΚΤ.
  • Φόρτωσε και άλλο την ατζέντα με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση παρήγγειλε, αλλά τα εργαλεία από επικουρικά μετατράπηκαν σε προαπαιτούμενα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος 500 εκατ. ευρώ πάει να «εξανεμιστεί» και μέχρι την καταβολή του η κυβέρνηση έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση. Το ν/σ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, θα εισαχθεί και το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και μαζί είναι το ν/σ για τη ΔΕΗ.

Θα τιναχτεί στον αέρα

Εάν υπάρξουν διαρροές, τότε όλος ο σχεδιασμός για την επικοινωνιακή αντεπίθεση με θετικές ειδήσεις μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Στις ρυθμίσεις για το γάλα, οι μεγαλύτερες διαφωνίες καταγράφονται στους βουλευτές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ την επιφύλαξή του επανέλαβε και ο βουλευτής Αττικής, Γ. Βλάχος. Μικρότερες για την ώρα είναι οι διαφωνίες για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ωστόσο με τις ασφυκτικές μεταβατικές διατάξεις δεν αποκλείεται και αυτές να ενταθούν.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα προέλθει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πληροφορίες για τις μεταβατικές διατάξεις ειδικά στις τριετίες παραπέμπουν σε εργασιακή ζούγκλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)