to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 21.01.2014

πηγή: ikariaki.gr

Κοινωνία

Κυβέρνηση-ακτοπλόοι υποβιβάζουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Σάμου

Σε απόγνωση οι κάτοικοι Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων. Ανακοίνωση για το θέμα της βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνής Καλογέρη και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.


Οι χειρότεροι φόβοι των νησιωτών επιβεβαιώνονται μετά και την τελευταία ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΝΕΛ, που μειώνει τα δρομολόγια στο νησί των Ικάρων, της Σάμου και των Φούρνων.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς που βιώνουν την πλήρη απαξίωση των τοπικών κοινωνιών, μετά και την διακοπή των δρομολογίων του European Express την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου και την αντικατάσταση του με το πλοίο «Θεόφιλος» για περιορισμένα δρομολόγια. Το Θεόφιλος, που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας, θα εξυπηρετεί πλέον και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, 2 φορές την εβδομάδα, αφού θα πιάνει και Πειραιά.

Το γεγονός καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή Ικαρίας τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος. Όπως επισημαίνεται η εταιρία NEL υποχρεούται βάση νόμου να εξυπηρετεί τα δύο λιμάνια του νησιού(Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο) με 3 δρομολόγια την εβδομάδα, κανονισμός που τη φετινή χειμερινή περίοδο ουδέποτε εφαρμόστηκε.

«Δεν είναι αρκετό που ταξιδεύουμε με γερασμένα, αργοκίνητα πλοία σε πελάγη δύσκολα, όπως το Ικάριο, όπου υπάρχουν λόγω καιρικών συνθηκών, πολλές μέρες αποκλεισμού και απομόνωσης;

Γιατί θα πρέπει να είμαστε και έρμαια στα επιχειρηματικά σχέδια που συνοδεύουν τις συμφωνίες εξυγίανσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών;

Γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν επεμβαίνει και αφήνει να υπονομεύεται η επιβίωσή μας και η δυνατότητα ανάπτυξης του ακριτικού νησιού μας;», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Δήμους Ικαρίας.

Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ κάτοικοι και φορείς ευελπιστούν στην άμεση επίλυση του ζητήματος, με τη δρομολόγηση κάποιου πλοίου, που θα τηρεί τις προϋποθέσεις και θα εξυπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες των νησιωτών, που αισθάνονται με αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Δυο μήνες μόνο πέρασαν από τότε που λίγοι πολίτες της Σάμου μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αγνής Καλογερή αλλά και της οργάνωσης διαμαρτυρήθηκαν με μαύρα μπαλόνια για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νομού μας. Και η πρωτοβουλία λοιδορήθηκε.

Ακολούθησαν παραστάσεις στο Υπουργείο «εφοπλιστών», καταγγελίες στα Λιμεναρχεία, διαμαρτυρίες, αναφορές στην Βουλή, συλλογή υπογραφών κυρίως από τους πολίτες της Ικαρίας.

Μετά από τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα και λίγο πριν παρέμβει η δικαιοσύνη, η επιθεώρηση πλοίων σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο πλοίο European Express βρήκε τόσες ελλείψεις που απαγόρευσε τον απόπλου.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά όσα κατά καιρούς είχαμε πει.

Από την εποχή της Υπουργικής ρήσης «πηγαίνετε κολυμπώντας» μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, απεναντίας στην προσπάθεια να «μπαλώσουν τα πράγματα» ένα πλοίο φάντασμα θα «εξυπηρετήσει» τάχα το νομό για την επόμενη εβδομάδα… και βλέπουμε…

Σήμερα λοιπόν με το νομό μας σε συγκοινωνιακό έμφραγμα και τους εφοπλιστές ανεξέλεγκτους πρέπει να σκεφτούμε…

Πόσο απέχουμε από την εποχή του «Μυρτιδιώτισσα».

Πόσο απέχουμε από την εποχή του «Σαμίνα»

Πως μεταφράζεται το success story στο Αιγαίο.

Πόσο εφικτή είναι η επιβίωση των νησιών μας με τις μνημονιακές πολιτικές.

Σήμερα, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ακτοπλοΐας αναδεικνύονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά εφικτές και αναγκαίες.

Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν προ καιρού βουλιάξει στα νερά του Αιγαίου.

Μπροστά στη συρρίκνωση της ζωής μας, μπροστά στην καταδίκη της χώρας σε υπανάπτυξη καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε στην ανύπαρκτη ευαισθησία των ανάλγητων πολιτικών της συγκυβέρνησης.

Το μόνο αυτονόητο που επιτρέπεται να αποδείξουμε σε αυτούς είναι η πάλη μας.

Πάλη στενά δεμένη με την αξιοπρέπειά μας

Πάλη που προβάλει σαν το μέγιστο καθήκον όσων είναι οργισμένοι και μπορούν ακόμη να ονειρεύονται.

Ο αγώνας μας θα διατρέξει πολλά μίλια, θα αντιμετωπίσει φουρτούνες και θα καταλήξει σε λιμάνι όμορφο και ασφαλές.


 

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)