to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 01.09.2021

Πολιτική

Kύρωση ΠΝΠ για τους πυρόπληκτους: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων πρέπει να ενισχυθούν με όλα τα μέσα για να σταθούν στα πόδια τους και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Γιατί οι άνθρωποι είναι η μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών , της αγροτικής παραγωγής και του οικιστικού περιβάλλοντος, τονίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με το βλέμμα στο μέλλον, τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των ΠΝΠ (των 5/8 και 13/8) με τα «έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021». 

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Δ. Καλαματιανός: Φιάσκο και άμεση ομολογία αποτυχίας ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

«Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, πέρα από το φιάσκο, είναι άμεση ομολογία αποτυχίας. Το επιτελικό «μπάχαλο» στη δημόσια διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα σώματα ασφαλείας, στη διαχείριση της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επεκτείνεται και στη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου. Το μόνο που έχει σημασία για τα κυβερνητικά στελέχη είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών. ​Η κυβέρνηση παραβλέπει την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος και κεντρικός σχεδιασμός του κράτους στα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πυρκαγιές. ​Ακόμα και μέσα στην καταστροφή, επιδιώκει να προωθήσει συνεργασίες με ιδιώτες», τόνισε ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Αλήθεια όσοι είστε παλιοί κοινοβουλευτικοί και υπουργοί θυμάστε να έχει συμβεί ξανά τέτοιο φιάσκο; Να αρνείται τη θέση κάποιος που έχει ανακοινωθεί σε ανασχηματισμό; Ούτε υπουργικό συμβούλιο δεν μπορείτε να συγκροτήσετε;», διερωτήθηκε ακόμα από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ασκώντας δριμεία κριτική προς την κυβερνητική πλειοψηφία, ανέφερε πως «το επιτελικό μπάχαλο στη δημόσια διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα σώματα ασφαλείας, στη διαχείριση της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επεκτείνεται και στη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου.

Γίνονται συνεχείς και έντονες προσπάθειες να καλυφθούν, να δικαιολογηθούν, να ωραιοποιηθούν, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης. Το μόνο που έχει σημασία για τα κυβερνητικά στελέχη είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών. Το ίδιο έργο είδαμε στην πανδημία, την ίδια επανάληψη και τώρα με τις πυρκαγιές. Όσο όμως και να προσπαθείτε η αποτυχία σας στην προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να κρυφτεί.»

Για να συνεχίσει ο Ηλείος Βουλευτής πώς «ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, πέρα από το φιάσκο, είναι άμεση ομολογία αποτυχίας. Αλλάξατε τους δύο αρμόδιους Υπουργούς, αλλά δεν αλλάζετε την πολιτική σας που ευθύνεται για την καταστροφή.

Δεν μπορεί να κρυφτεί η ακύρωση ή η καθυστέρηση όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί, όπως η υλοποίηση των προτάσεων της επιτροπής ΓΚΟΛΝΤΑΜΕΡ. Δεν μπορεί να κρυφτεί η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης και κυρίως εναέριων. Δεν μπορεί να κρυφτεί η έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακής διαχείρισης. Ό,τι και να ισχυριστείτε, το μέγεθος της καταστροφής το διαψεύδει. Δεν μπορούν να κρυφτούν οι εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια που δεν ήλθε ποτέ. Δεν μπορεί να κρυφτεί η οργή τους, η απόγνωση και η αγωνία για το παρόν και το μέλλον των οικογενειών τους.»

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο νομό.

«Πως θα μπορέσουν οι παραγωγοί μας να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν; Άκουσα αρκετούς να μου λένε ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 με πολύ κόπο και κόστος ξαναέφτιαξαν τις καλλιέργειές τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία. Τώρα δεν έχουν τη δύναμη, τα χρήματα και το κουράγιο να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή χωρίς πραγματική βοήθεια.

Πως θα ξαναφτιάξουν τους στάβλους τους οι κτηνοτρόφοι; Πως θα ταΐσουν τα ζώα τους που έσωσαν από τη φωτιά;

Πως θα μπορέσουν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις του τουρισμού κι επισιτισμού, τα ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις να επιβιώσουν όταν όλα γύρω είναι καμένα;»

Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως «για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Ηλείας να παραμείνουν στον τόπο τους, είναι αναγκαίο:

Να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και να υπάρξει τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους.
Να αποκατασταθεί άμεσα το φυτικό και ζωικό κεφαλαίο. Είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση με ζωοτροφές.
Να ρυθμιστούν τα πυρόπληκτα δάνεια από την προηγούμενη καταστροφή του 2007, αλλά και άλλα δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Να υπάρξει παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του νομού και να ενισχυθούν όλες οι άμεσα και έμμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις.
Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους παραγωγούς που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν π.χ. παραγωγοί που είχαν μικρές καλλιέργειες και δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει και αυτοί να βοηθηθούν για να συνεχίσουν να παράγουν.
Εσείς, όμως, εξαιρείτε την πολύπαθη και πυρόπληκτη Ηλεία από τα οριζόντια μέτρα που θεσπίζετε για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας.»

Για να υποστηρίξει πως πρέπει, επιτέλους, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, που «θα αξιοποιεί την παραγωγική δυναμική του τόπου και το τεράστιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό και αθλητικό μέγεθος της Αρχαίας Ολύμπιας, της Αρχαίας Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα και των άλλων σπουδαίων μνημείων του τόπου.

Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και σχέδια για την αναβάθμιση της Ηλείας, όπως η υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος, η λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων, η βελτίωση του φράγματος Πηνειού, η κατασκευή αυτοκινητόδρομων που θα αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου.

Δυστυχώς, όμως, το παλαιότερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής σας στη διαχείριση τέτοιων καταστροφών δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Παραβλέπετε την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος και κεντρικός σχεδιασμός του κράτους στα έργα αποκατάστασης. Παραβλέπετε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες και στις αποφάσεις για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι ακόμα και μέσα στην καταστροφή, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει συνεργασίες με ιδιώτες.

«Βλέπετε ευκαιρία για κέρδος πάνω σε μια ακόμη καταστροφή. Όπως και με την πανδημία έτσι και εδώ, αποφεύγετε την όποια αναφορά αλλά και πράξη ενίσχυσης των δημόσιων δομών και υποδομών. Αντίθετα, φροντίζετε να τις αποδιοργανώνετε και να τις αποσυντονίζετε. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα ανατρέψουν αυτά τα σχέδιά σας.»

Γ. Παπαηλιού: Επιχειρείτε να αποκρύψετε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση των 2 Π.Ν.Π. για τις πυρκαγιές, τόνισε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, που προηγήθηκε στο βήμα:

«Αποδώσατε την αιτία των πυρκαγιών στην κλιματική αλλαγή και παραπέμψατε στις πυρκαγιές στη Σιβηρία και την Καλιφόρνια. Το πράξατε, προκειμένου να αποκρύψετε και να αποσιωπήσετε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την πρόκληση και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την εξ αυτών τεράστια καταστροφή στη χώρα μας.

Κύριε υφυπουργέ, "το τερματίσατε".

Αναγορεύσατε εθνικούς ευεργέτες αυτούς που θα οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες,  μετά την καταστροφή της βλάστησής τους από πυρκαγιές, όταν οι ανάδοχοι αποκατάστασης μπορεί, εκτός από ν.π.δ.δ., να είναι και ν.π.ι.δ. ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Δηλαδή τους ιδιώτες κερδοσκόπους! Συγχαρητήρια!»

Ο Γ. Παπαηλιού τόνισε ακόμα: 


1) Το υπό κρίση νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση 2 Π.Ν.Π., ο τίτλος των οποίων δημιουργεί άλλη μία φορά ψευδείς εντυπώσεις, αφού τα έκτακτα μέτρα ούτε αποτελεσματικά είναι, ούτε με την αναγκαία ταχύτητα λαμβάνονται και κυρίως δεν αφορούν όλες τις πυρόπληκτες περιοχές. Η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη «μένουν στην απέξω». Οι πυρκαγιές σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης κατάφεραν τεράστιο πλήγμα σε αυτές.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί, ότι δεν υπήρξε πολιτική πρόληψης  και ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο πεδίο υπήρξε πλημμελής : Έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, καθυστερημένη, σημειακή και περιορισμένη χρήση των επίγειων, κυρίως όμως των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, και βέβαια η τακτική των άκριτων «εκκενώσεων» χωριών και οικισμών, εκτός από την πολιτική σκοπιμότητα που υπέκρυπτε, ήταν και επιχειρησιακά εσφαλμένη. Και αυτό, διότι, χωρίς τη σύμπραξη και τη συμμετοχή των ντόπιων και των εθελοντών που γνωρίζουν τους χώρους (στα χωριά και στους οικισμούς αλλά και στο βουνό) όπως «την παλάμη του χεριού τους» και την ψυχολογία ότι υπερασπίζονται το χωριό τους, το σπίτι τους, η σωτηρία χωριών και σπιτιών δεν θα ήταν δυνατή.

Τελικά η απειθαρχία αυτών των ανθρώπων απέτρεψε μεγαλύτερες καταστροφές, αφού έσωσε χωριά και σπίτια.   

2) Οι περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης είναι οι πλέον μειονεκτούσες περιοχές της Αρκαδίας. Οι μόνιμοι κάτοικοί τους είναι λίγοι και προχωρημένης ηλικίας.

Ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, με την εκτροφή αιγοπροβάτων και με τη μελισσοκομία. Η επαναφορά σε πλήρη ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να διαθέσει. 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες (ελαιοτριβεία, τυροκομεία) και συνεπώς γι΄ αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη πρόνοια, όπως επίσης και για τα τοπικά καταστήματα εστίασης. Η παρουσία του καφενείου ή και ταβέρνας στα μικρά χωριά είναι σημαντική για την ίδια την ύπαρξη του χωριού και των ανθρώπων του.  

Η καταστροφή που επήλθε από τις πυρκαγιές υπήρξε τέτοιας έκτασης, ώστε το εισόδημα των κατοίκων να έχει μηδενιστεί.

Απαιτείται, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που αποφασίζονται για την Εύβοια να επεκταθούν και πέραν αυτής, στη Γορτυνία, στη Μεγαλόπολη και αλλού,  αλλά και  να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν,  όπως το γεγονός ότι, λόγω του κατακερματισμένου κλήρου και των συγκεκριμένων καλλιεργειών (ιδίως της ελιάς), ασχολούνται με αυτές και εν γένει με αγροτικές εργασίες  και κάτοικοι αστικών κέντρων, προερχόμενοι από αυτές τις περιοχές και διαμένοντες επί αρκετούς μήνες το χρόνο σε αυτές, οι οποίοι έτσι συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Βάσει όλων αυτών, απαιτείται η αναπλήρωση του εισοδήματος και η διασφάλιση οικονομικής βάσης για όλους τους πυρόπληκτους επί όσο χρόνο χρειαστεί, με την εφαρμογή κατεπειγουσών διαδικασιών που να συνάδουν με τα τοπικά δεδομένα και ανάγκες και με διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάθεση των αναγκαίων έργων υποδομής και η απασχόληση σ΄ αυτά των ντόπιων κατοίκων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μεροκάματου.

Τα μέτρα ανακούφισης που προβλέπονται στις Π.Ν.Π. δεν επαρκούν. Είναι «στάχτη στα μάτια». Συνίστανται σε προκαταβολές, αναστολές καταβολής οφειλομένων υποχρεώσεων, σε επιστρεπτέες καταβολές κτλ.  

Για την ανασυγκρότηση, τη  βιώσιμη επιβίωση αυτών των περιοχών, την παραμονή και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων σ΄ αυτές, απαιτείται η κατάρτιση ειδικών τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με την αποφασιστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό, διότι οι περιοχές αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια προοπτικές ανάταξης. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, ανέδειξε τις αδυναμίες και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, υπό την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής περιφέρειας – εν προκειμένω της Αρκαδίας, της Γορτυνίας, της Μεγαλόπολης. Οι ντόπιοι και οι εθελοντές, σε συνεργασία με τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξαν ικανότητες,  δύναμη ψυχής, αλλά και αλληλεγγύη.

Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον περιοχών που μπορεί να στηρίζονται στους ανθρώπους τους, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. Όμως αντίστοιχα η πολιτεία οφείλει να επιτελέσει το χρέος της, πράγμα που γίνεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να κάνουν «στρατηγική υπομονή».

3) Στο άρθρο 6 της υπουργικής τροπολογίας που κατατέθηκε (άλλο ένα δείγμα «καλής» νομοθέτησης από την κυβέρνηση των αρίστων)  και αφορά σε αποζημιώσεις για υπερωρίες εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το ανώτατο όριο αποδοχών, πρέπει να συμπεριληφθούν για την ταυτότητα του λόγου και οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» που συνέβαλαν στην αποκατάσταση του δικτύου και κατ΄ αναλογίαν οι εργαζόμενοι της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ που εργάστηκαν στη μονάδα 3 της Μεγαλόπολης, όταν αυτή τέθηκε και πάλι σε λειτουργία όπως-όπως (χωρίς την ενεργοποίηση της αποθείωσης) κατά την περίοδο του καύσωνα, λόγω των συνακόλουθων προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας και ισορροπίας του συστήματος που ανέκυψαν.   Οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν κατ΄ αυτό  το διάστημα πρέπει να αποζημιωθούν και για την  υπερωριακή απασχόληση που παρείχαν, προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος.

Το ζήτημα της ενεργειακής ισορροπίας που ανέκυψε έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και να αναθεωρήσει την απόφασή της για βίαιη απολιγνιτοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (και όχι μόνον). Εκτός των κινδύνων για την ενεργειακή ισορροπία και ασφάλεια, η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει σε απόλυτο μαρασμό την περιοχή. Χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου και η κυβέρνηση  οφείλει να τον παράσχει στην τοπική κοινωνία».

Σ. Φάμελλος: Στον ανασχηματισμό αυξήθηκαν μόνο οι υπουργοί του ΛΑΟΣ

Σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ξεκίνησε την τοποθέτησή του επί των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο ανασχηματισμός φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί να σβήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές, τη βιβλική καταστροφή που έκαψε 1.300.000 στρέμματα δάσους. Αφού λοιπόν ο κος Μητσοτάκης απέπεμψε τον κ. Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό με τη μάνικα, θα συνεχίσετε άραγε να μάς λέτε ότι τα κάνατε όλα καλά; Ή τελικά ο ανασχηματισμός επιβεβαίωσε τα σοβαρά προβλήματα και τις ευθύνες της ΝΔ; Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μάλιστα μίας ημέρας, αφού είχε ήδη ανακοινωθεί από εχθές, αλλά μάλλον υπήρχαν συμφέροντα και πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη καθώς και αρνήσεις από Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Πιθανώς όμως ο ανασχηματισμός υλοποιήθηκε σήμερα αφού πρώτα ο κ. Μητσοτάκης τα βρήκε με τα οικονομικά τζάκια και τα Μέσα.

«Ο ανασχηματισμός φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί να σβήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές, τη βιβλική καταστροφή που έκαψε 1.300.000 στρέμματα δάσους. Αφού λοιπόν ο κος Μητσοτάκης απέπεμψε τον κ. Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό με τη μάνικα, θα συνεχίσετε άραγε να μάς λέτε ότι τα κάνατε όλα καλά;»

Γίναμε ακόμη μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού όπου ο ανακοινωθείς για Υπουργική θέση, κος Αποστολάκης, για νέο μάλιστα Υπουργείο με ειδικό βάρος μετά τις φωτιές, αρνήθηκε να ορκιστεί. Ένα περιστατικό που εκθέτει και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και μειώνει περαιτέρω την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

«Κερδισμένη όμως από το σημερινό ανασχηματισμό είναι μόνο η ακροδεξιά που διαρκώς κερδίζει χώρο στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ. Οι κύριοι Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης είναι άραγε η Νέα Δημοκρατία; Αυτοί εκπροσωπούν την πολιτική σας παράδοση; Παραμένει ταυτόχρονα η χαμηλή η εκπροσώπηση των γυναικών, της περιφέρειας, καθώς και της Θεσσαλονίκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας στο περιεχόμενο των προς ψήφιση ΠΝΠ ανέδειξε την έλλειψη δασικής πολιτικής και την υποβάθμισης των δασικών υπηρεσιών, μία επιλογή της Νέας Δημοκρατία και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη που τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την χωρίς προηγούμενο καταστροφή που οδήγησε σε 1.300.000 στρέμματα καμένου δάσους και σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα ελλείμματα στις πολιτικές πρόληψης και πυρόσβεσης καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ:

-Πάγωσε 500 προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που ήταν σε υπουργική απόφαση του 2019

-Σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων το φθινόπωρο του 2019

-Δεν υλοποιεί την Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει 140 εκατομμύρια ευρώ το 2019

-Δεν προχώρησε τα σχέδια πυροπροστασίας στις κρίσιμες μικτές ζώνες δάσους κατοικίας

-Υποχρηματοδοτεί τις Δασικές Υπηρεσίες

-Ακύρωσε τους δασικούς χάρτες ενώ παραμένει μετέωρη και με θεσμικά κενά η ολοκλήρωσή τους

-Μεθοδεύει συνεχώς εξαιρέσεις από τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, το άρθρο 218 Γεωργιάδη, το νέο πρωτοφανές σχέδιο Γεωργιάδη κατά του αιγιαλού και της παραλίας

-Δεν εφάρμοσε στην πράξη την ΚΥΑ συνεργασίας των υπηρεσιών στην πυρόσβεση με υποτίμηση των δασικών υπηρεσιών

-Υποτίμησε και δεν έχει ολοκληρώσει στο σύνολό τους τα «Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» που θα έδιναν και τις προτεραιότητες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε Περιφέρεια.

-Ανέστειλε ακόμα και το νόμο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε για την πολιτική προστασία

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές που καταδεικνύουν ότι οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 500% το 2021 σε σχέση με την περίοδο 2008- 2020, παρότι την ίδια περίοδο το πλήθος των πυρκαγιών αυξήθηκε μόνο κατά 43%, με την Ελλάδα να έχει ακόμα ένα θλιβερό πρωτείο στη μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, 19.000 στρέμματα για το 2021 όταν μέχρι το 2020 ήταν κάτω από 5.000 στρέμματα. «Τα «πρωτεία» αυτά έχουν τη υπογραφή του κ. Μητσοτάκη που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αλλά αντιθέτως λόγο για καλύτερη και όχι χειρότερη προετοιμασία. «Γνώριζαν όλοι πολύ καλά για τον επερχόμενο καύσωνα, την ξηρασία, όπως είχαν ενημερώσει έγκαιρα οι επιστήμονες. Η ΝΔ όμως ακύρωσε τις πολιτικές πρόληψης δασικών πυρκαγιών, συνεργασίας δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής, ακόμη και την κοινωφελή εργασία στη δασοπροστασία. Αιτία της καταστροφής είναι η άρνηση της ΝΔ να προετοιμάσει τη χώρα έναντι των πυρκαγιών».

Στηλίτευσε επιπλέον την άγνοια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης που αποδείχτηκε και κατά τη διαδικασία νομοθέτησης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αφού στην αρχική μορφή στις 5.8.2021 οι δασικές υπηρεσίες και το Λιμενικό δεν περιλαμβάνονταν στις αρμόδιες αρχές και αυτή διορθώθηκε εκ των υστέρων στις 13.8.2021 με δεύτερη ΠΝΠ και αφού στις 6 Αυγούστου απαγόρεψε στις δασικές υπηρεσίες, υλοτόμους, θηροφύλακες, ερευνητές τη είσοδο στις δασικές εκτάσεις. Λανθασμένη απόφαση που τελικά τροποποίησε λίγες ημέρες μετά, στις 9 Αυγούστου.

Αναρωτήθηκε επιπρόσθετα γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να υπερασπιστεί δύο ΠΝΠ ενώ δε συμμετείχε στη σύνταξή τους και σχολίασε: «Οι ΠΝΠ επιπλέον περιλαμβάνουν μέτρα μόνο αστυνομικού χαρακτήρα, αφήνοντας μέσα στην αντιπυρική περίοδο τα ελληνικά δάση αφύλαχτα. Δημιουργούν παραθυράκια για ιδιώτες, αποκαταστάσεις εν μέρει, αντιπλημμυρικά κατά παραγγελία, και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις για τεχνητή αναδάσωση, και σας προειδοποιούμε να μην τολμήσετε να σπαταλήσετε πόρους του Ταμείου, σε επικοινωνιακές αναδασώσεις με κολλητούς ή με ξενικά είδη με υβρίδια και μη δασικά είδη.

Ακόμα και η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, προβλεπόταν στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που δεν έχετε εφαρμόσει εδώ και δύο χρόνια, αφήνοντας μάλιστα τις δασικές υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση. Και τώρα λέτε ότι στηρίζετε τα δασαρχεία για να βγείτε από τη δύσκολη θέση;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Η ΝΔ θέλει αδύναμη την ελληνική πολιτεία, να μην αναλαμβάνει ευθύνες έναντι των πολιτών αλλά, να επικαλείται την ατομική ευθύνη για να έχει δικαιολογία να ξεπουλάει την περιουσία του ελληνικού κράτους. Η ΝΔ δεν έχει ιδεολογικές αρχές και αξίες, δεν έχει ιερό και όσιο αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, καθώς και να μοιράζει δουλειές στους κολλητούς του Μαξίμου. Δεν την ενδιαφέρει ούτε η δημοκρατία, ούτε το περιβάλλον, ούτε τα δάση, ούτε η περιουσία των πολιτών, ούτε η δουλειά τους. Μόνο η καρέκλα. Γι’ αυτό και όταν πέσει από την καρέκλα, από την αλαζονεία και την υπεροψία που την χαρακτηρίζει, θα κάνει πολύ μεγάλο κρότο».

Θ. Φωτίου: Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι με τον «αποκεφαλισμό» Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά απαντά στην οργή της κοινωνίας

Η Θ. Φωτίου, βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,  τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής:

«Ο κος Μητσοτάκης σήμερα με τον αποκεφαλισμό των Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά θεωρεί ότι απαντά στην οργή και την απελπισία της κοινωνίας αυτόν τον τραγικό Αύγουστο.
Θεωρεί ότι βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον εαυτό του και το επιτελικό κράτος που δημιούργησε αποκλειστικά για να εξυπηρετεί κομματικές ανάγκες, να ελέγχει το υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Θεωρεί ότι ξεχάσαμε τον ήρεμο, καθησυχαστικό και αυτάρκη πρωθυπουργό να μας λέει πριν μια εβδομάδα εδώ μέσα «Κάναμε με επάρκεια ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Το επιτελικό κράτος δούλεψε επιτυχώς και οι αρμόδιοι υπουργοί επίσης».

Θεωρεί ότι ξεχνάμε ότι είναι υπεύθυνος της μεγαλύτερης περιβαντολογικής δασικής, αγροτικής και οικιστικής καταστροφής της χώρας λόγω πυρκαγιάς.

Ακόμη και σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ επιχειρηματολογούν εδώ ότι φταίνε οι πολλές πυρκαγιές.

Όμως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Πυρκαγιών τους διαψεύδουν. Καταγράφουν μικρή αύξηση των πυρκαγιών κατά 25% με τεράστια αύξηση καμένων εκτάσεων. Πρώτη η χώρα μεταξύ 15 χωρών της Μεσογείου. Θλιβερή πρωτιά ότι η πυρκαγιά έκαψε κατά Μ.Ο. 20.000 στρέμματα έναντι 5.000 Μ.Ο.

Και βέβαια αν οι κάτοικοι δεν έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια. Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη ανυπακοής και αλληλεγγύης για να υπερασπιστούν το βιος τους. Γι’ αυτούς τους πολίτες είναι τα μέτρα που ψηφίζετε μόνοι σας σήμερα. Μέτρα ελλειπή, ανεπαρκή και τσιγγούνικα.

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων πρέπει να ενισχυθούν με όλα τα μέσα για να σταθούν στα πόδια τους και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Γιατί οι άνθρωποι είναι η μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών , της αγροτικής παραγωγής και του οικιστικού περιβάλλοντος. Το απέδειξαν αυτές τις μέρες.

Αντί γι’ αυτό όμως για πρώτη φορά η αποζημίωση 1000€/m2 για τα κατεστραμμένα σπίτια , γίνεται 800€/m2 και τα υπόλοιπα δίνονται με δάνεια.

Ανοίγει ένα νέο παράθυρο νεοφιλελευθερισμού και κερδοσκοπίας στην αναδάσωση των καμένων δασών. Διότι από το 1,3 εκατ. στρεμμάτων που κάηκαν μόνο τα 165.000 στρεμ. (δαπάνης 224 εκ.) θα σχεδιαστούν και ια υλοποιηθούν από το κράτος. Τα υπόλοιπα ανατίθενται σε αναδόχους-ιδιώτες. Δηλαδή η περιβαντολογική και παραγωγική καταστροφή ευκαιρία κερδοφορίας των ιδιωτών.

Είναι το ίδιο που έκανε ο κος Μητσοτάκης στην υγεία. Την αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού τη χρεώνει στον κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη που αποκεφάλισε, ενώ ο επερχόμεμος κ. Πλεύρης θα υλοποιήσει τις προαναγγελθείσες απολύσεις υγειονομικών για να αναλάβουν ιδιώτες το ΕΣΥ.

Είναι το ίδιο που έκανε στην παιδεία που απέκλεισε 40.000 παιδιά από τα ΑΕΙ για να απεγκλωβιστούν από τα πανεπιστήμια, ώστε να οδηγηθούν στα πανάκριβα πανεπιστήμια του εξωτερικού με βάση το παράδειγμα που έδωσε ο ίδιος ή στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ όπως προτρέπει η διατηρηθείσα στη θέση της Υπουργός Παιδείας..

Είναι το ίδιο που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Εμείς λέμε ότι τώρα ήταν η ώρα για μια νέα αρχή.

Τα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να σηματοδοτούν ένα νέο μέλλον, ασφαλές και βιώσιμο, που θα γίνει ανάχωμα στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, στη γήρανση του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές και στη διαρκή έξοδο των νέων προς τις πόλεις. Μέτρα ενίσχυσης που υπερβαίνουν την πεπατημένη και δείχνουν σε όλους ότι εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Τα μέτρα κινούνται σε τέσσερις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά την πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που υπέστησαν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την κάλυψη του 100% του απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος για 5 χρόνια και την επιδότηση των ζωοτροφών

Ο τρίτος άξονας αφορά δωρεάν υπηρεσίες και παροχές που πρέπει να δοθούν από το κοινωνικό κράτος, όπως: το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όλες τις οικογένειες (που σημαίνει 400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 για κάθε άλλο ενήλικο και 100 € για το κάθε παιδί), το επίδομα προσωρινής στέγασης που να καλύπτει πραγματικά το ενοίκιο για όσο χρόνο διαρκέσουν η κατασκευή ή η επιδιόρθωση των καμένων κατοικιών και δωρεάν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καθώς και η ενίσχυση των παιδιών με επιδόματα και παροχές

Ο τέταρτος άξονας αφορά τον οριστικό επανασχεδιασμό του φυσικού , αγροτικού και οικιστικού τοπίου για την πραγματική ασφάλεια των οικοσυστημάτων, της παραγωγής και των κατοίκων. Συνδέεται με την ανθεκτική γεωργία και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος - με έμφαση στην ενίσχυση των νέων και των γυναικών- την καινοτόμα και ψηφιακή οργάνωση της παραγωγής, την ενίσχυση οικογενειακών και συλλογικών εγχειρημάτων με επιδοτήσεις και δάνεια από αναπτυξιακές τράπεζες και βέβαια με νέα, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, προστασίας, παρακολούθησης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο Goldhamer, η ολοκληρωμένη πρόταση Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα χαράζουν ένα νέο δρόμο.

Η κλιματική κρίση, για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί την επανακατοίκηση της υπαίθρου και την επιστροφή των νέων σε αυτή. Σήμερα η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, της τηλεργασίας, η μικρή αλλά υπαρκτή τάση φυγής των νέων οικογενειών από τις πόλεις πρέπει να ενισχυθούν.

Το πρώτο βήμα είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με το βλέμμα στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας».

Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)