to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυρίες και κύριοι, καληνύχτα σας…

Το κλείσιμο της ΕΡΤ γυρίζει τη δημόσια ενημέρωση στην εποχή της ΥΕΝΕΔ κι αφήνει χώρο στους καναλάρχες για κέρδη και προπαγάνδα


Ο τροχός που εφευρέθηκε στη λίθινη εποχή χρησιμεύοντας και στην περιγραφή των κοινωνιών που «κυλούν» μπροστά δεν σηματοδοτεί τελικά την ελληνική πολιτεία παρά μόνο… στην όπισθεν.

Με τον ίδιο τρόπο που υλοποιούσε η ΥΕΝΕΔ την ενημέρωση του πολίτη επί χούντας εγκαινιάζεται τώρα η νέα δημόσια τηλεόραση. Φυσικά η εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο δεν έχει καμία αντιστοιχία -πώς θα μπορούσε άλλωστε- με την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο και είναι ακραία προβληματική μια τέτοια συσχέτιση, ιδίως από όσους όψιμα ανακάλυψαν τη φοιτητική εξέγερση. Εχει όμως απόλυτη αντιστοιχία με την οριστική διακοπή ακόμα και των ψηγμάτων πολυφωνίας που τα τελευταία χρόνια και κατά διαστήματα μπορούσαν να ανιχνευτούν στη δημόσια τηλεόραση.

Από εδώ και μπρος η ενημέρωση από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη θα είναι πλήρως και απολύτως ελεγχόμενη. Οποιος μελλοντικά αμφισβητεί τα αποδεκτά «όρια» θα παίρνει γρήγορα και πολύ ευκολότερα πόδι, όπως συμβαίνει άλλωστε και στα ιδιωτικά κανάλια που υπηρετούν την άποψη των ιδιοκτητών τους. Η «βολική» επιλογή της μνημονιακής υποχρέωσης με το μαύρο στην ΕΡΤ εξασφάλισε στη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο 2.656 απολυμένους, αλλά και την οριστική απόφραξη ακόμα και στο παραμικρό αεράκι που φύσαγε κάπου κάπου στο Ραδιομέγαρο. Η κυβέρνηση απέκτησε με έναν σμπάρο δύο πολύτιμα τρυγόνια.

Εξηγούμαστε:

1) Η ΕΡΤ δεν ήταν ζημιογόνα για το ελληνικό Δημόσιο: Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την κατάργηση (για ένα εξάμηνο) του ανταποδοτικού τέλους που πλήρωναν για την ΕΡΤ οι πολίτες και που έφτανε τα 300 εκατ. ετησίως, κλείνοντας μάλιστα και άλλες… τρύπες. Σήμερα, όμως, το ποσό αυτό θα «ζητηθεί» από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν επιβαρύνθηκε περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων ξεπέρασαν το 45%. Τέλος, η μείωση των εξόδων ήταν εντυπωσιακή και το πρωτογενές πλεόνασμα -που κοιτάζει με το κιάλι σήμερα ο πρωθυπουργός- ξεπερνούσε τα 61,1 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό λοιπόν επιχείρημα της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει απόλυτα ήδη από τον Ιούνιο, με τη δημοσίευση των οικονομικών αυτών στοιχείων («Εφ.Συν.», 12/6/2013). Σημειώνεται εδώ ότι οι ιερείς, για παράδειγμα, απορροφούν μόνο για τη μισθοδοσία τους 190 εκατ. ευρώ τον χρόνο κι αυτό ενώ όλες οι τελετές πληρώνονται εξτρά από τους πολίτες.

2) Δύο μέρες πριν από την εισβολή του «γαλατά» στην ΕΡΤ, δόθηκε η πολυπόθητη για τους χρεωμένους μέχρι τον λαιμό καναλάρχες παράταση της άδειας να εκπέμπουν, τη στιγμή που το άθροισμα των χρεών τους ξεπερνάει ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΕΠ. Με εξωφρενικούς δανεισμούς, αλλά με ανεξόφλητα χρέη προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους εργαζόμενους οι κύριοι αυτοί ανανέωσαν ανέξοδα τις ψηφιακές τους συχνότητες (μνημονιακές ή αντιμνημονιακές). Ικανός αριθμός ανάμεσά τους πηγαινοέρχεται στον Κορυδαλλό, φυγοδικεί, διαθέτει εταιρείες που δεν εντοπίζονται ούτε με το βαλιτσάκι της ΕΥΠ. Ταυτόχρονα «διευκολύνονται» είτε με φοροαπαλλαγές όσοι είναι εφοπλιστές -ακόμα και υπόδικοι- είτε με διαρκή μείωση της φορολογίας τους. Οταν μόνο τα χρέη του Γ. Κουρή ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, ποιος είναι αυτός που ζημιώνει τελικά τον προϋπολογισμό;

3) Η τρόικα ζήτησε απολύσεις και διαθεσιμότητες γενικώς. Η κυβέρνηση όμως βολευόταν με τη λύση ΕΡΤ, μια και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων μέσων προπαγάνδας και επιλεκτικής ενημέρωσης ήταν βέβαιο ότι δεν θα έφταναν… πολύ μακριά. Με τον τρόπο αυτό, μάλιστα, όταν «πετυχαίνει» το κλείσιμο της ΕΡΤ και μπαίνει μαύρο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τότε ποια άλλη αντίδραση έχει προορισμό να πετύχει; Μήπως μια κατάληψη σε κάποια σχολεία ή πανεπιστήμια; Αστεία πράγματα! Ας αφήσουν, τέλος, την υποκριτική στάση οι όψιμοι υπερασπιστές του εθνικού φορέα που μας τον τρώνε οι ξένοι και κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία. Οι ντόπιοι μάς τον τρώνε τον δημόσιο φορέα και μάλιστα με ανταλλάγματα. Οσο για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, θα αρκεστούμε στο εύρος μεταξύ Πρετεντέρη και Τράγκα με όλα εκείνα τα ενδιάμεσα φερέφωνα που θα διευθύνουν τη ΔΤ. Τώρα είναι η στιγμή για το… καληνύχτα σας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)