to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Κύριε Τσιάρα, σταματήστε να εμπαίζετε τους χωρισμένους γονείς»

Η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων για την επιτάχυνση, αλλά και την εξατομίκευση των δικαστικών αποφάσεων –ανάλογα με το συμφέρον του κάθε παιδιού– συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.


Στον τίτλο αυτού του άρθρου θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι αντιδράσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Ενα νομοσχέδιο διχαστικό και άκρως πολωτικό, το οποίο τορπιλίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας, εδώ και έναν χρόνο, διατείνεται ότι θα φέρει νόμο που «θα δίνει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει από τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, όπου τα περισσότερα είναι αρνητικά για το κείμενο του νομοσχεδίου.

Γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και συλλογικότητες μπαμπάδων έχουν σοβαρές αντιδράσεις και διαφωνίες με το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Επιπλέον, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και μεμονωμένα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν εκφραστεί ήδη δημόσια, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Τσιάρα να πείσει την κοινή γνώμη πως το νομοσχέδιό του είναι σε μια προοδευτική κατεύθυνση και λύνει προβλήματα, η αλήθεια κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ο υπουργός αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που ο ίδιος σύστησε, υπέκυψε σε συγκεκριμένα συμφέροντα και αντιλήψεις και τελικά κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.

Διαστρεβλώνει τη νομική έννοια του συμφέροντος του τέκνου και ανάγει το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο –ένα κατά τα άλλα ιδιαίτερα προοδευτικό δίκαιο– από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό, πράγμα που αντίκειται και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα της εφαρμογής του σημερινού οικογενειακού δικαίου.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, κυρίως όσον αφορά την επίδοση των διατροφών, αλλά και την επικοινωνία του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το παιδί του. Σε αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση ο υπουργός και γι’ αυτό έχει απογοητεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ζητήσει την απόσυρση του διχαστικού νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ανοιχτού, δημόσιου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό οικογενειακό δίκαιο, και με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υφυπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής, που μέχρι στιγμής τηρεί σιγήν ιχθύος.

Επιπλέον, η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων ή τουλάχιστον η συνεπικουρία των δικαστών από ειδικές, δημόσιες υπηρεσίες επιστημόνων (παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ.) για την επιτάχυνση, αλλά και την εξατομίκευση των δικαστικών αποφάσεων –ανάλογα με το συμφέρον του κάθε παιδιού– συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Η Ν.Δ. επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην ίδρυση Επενδυτικών Δικαστηρίων το προηγούμενο καλοκαίρι, για την εξυπηρέτηση των τραπεζών. Το ίδιο ζητούμε να πράξει και με τα Οικογενειακά Δικαστήρια, για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους.

*H Ειρήνη Αγαθοπούλου είναι βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κιλκίς, αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)