to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 29.03.2023

Πολιτική

Με γνώμονα το εμπόριο φόβου στις κάλπες της 21ης Μαΐου ο Μητσοτάκης

Ελλείψει δυνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους συνδέοντας με «παγίδα ακυβερνησίας» την απλή αναλογική


Όπως γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος στην Αυγή:

Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από πολλούς μήνες κυβερνητικών παλινωδιών και σεναριολογίας γύρω από την ημερομηνία των εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δεύτερες κάλπες, αν χρειαστούν, θα στηθούν στις αρχές Ιουλίου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για τις 2 του μήνα. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο εκλογικός προγραμματισμός είναι απόλυτα συνεπής με τις συνταγματικές προθεσμίες και συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στην απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου, αντί για τις 28 Μαΐου, συνετέλεσε και το γεγονός ότι στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.


Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κ. Μητσοτάκης, πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις, είχε ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμπόριο φόβου με όχημα την απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιδόθηκε σε εμπόριο φόβου των ψηφοφόρων, καθώς συνέδεσε την απλή αναλογική με «παγίδα ακυβερνησίας». Επικαλέστηκε μάλιστα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας πως η γειτονική χώρα έχει περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας ακριβώς επειδή έχει αυτό το εκλογικό σύστημα. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Πλάσαρε δε το σύνθημα «Αυτοδύναμη Ν.Δ. σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα» μετά τη διαπίστωση ότι η Ν.Δ. δεν διαθέτει δυνητικούς κυβερνητικούς συμμάχους.


Σημείωσε μάλιστα ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό, στον απόηχο της προϋπόθεσης που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» προκειμένου να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σερβίρει εικονική πραγματικότητα

Πρόδηλη ήταν η πρόθεση του πρωθυπουργού να εγκαινιάσει το γαλάζιο success story ενόψει των εκλογών. Επισήμανε ότι το κυβερνητικό έργο αποτυπώνεται σε 402 νόμους, που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, από τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέχρι τη μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων ύστερα από δώδεκα χρόνια. Έκανε δε λόγο για ψηφιακή πρόοδο και αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, παρουσίασε μια «μαγική εικόνα» στο μέτωπο της οικονομίας, της Υγείας, της ακρίβειας, της εργασίας, του μεταναστευτικού και της εξωτερικής πολιτικής. Στη σκιά δε της αποκάλυψης των γαλάζιων ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, ισχυρίστηκε πως οι πολίτες θα κρίνουν στις εκλογές την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης. Επανήλθε μάλιστα στην τακτική της διάχυσης ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μιλώντας για «νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν». Όπως είπε, η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρουσιαστεί, ενόψει κάλπης, με το προφίλ του μεταρρυθμιστή ηγέτη, «που δείχνει διατεθειμένος να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα που καθηλώνουν τη χώρα». Οι ένοικοι του Μαξίμου θεωρούν πως με αυτή την τακτική θα επαναπροσεγγιστεί ένα μεγάλο τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων που έχουν κεντρώα προέλευση, αλλά μετακινήθηκαν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαβάστε ακόμα:

Αλ. Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν το λογαριασμό, στις 22 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς δεύτερες εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τα συνθήματα και να έρθει σε διάλογο - Το 2019 κρύφτηκε

Πρακτικός οδηγός για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)