to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:57 | 10.11.2021

Πολιτική

Η ερώτηση για τα pushbacks εκνεύρισε τον Μητσοτάκη - Ο διάλογος και οι αντιδράσεις (βίντεο)

Σοβαρό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. - Η ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ για τα pushbacks στο Αιγαίο εκνεύρισε τον πρωθυπουργό που απάντησε με ανοίκειο τρόπο - Κύμα λάσπης και κατηγοριών κατά της δημοσιογράφου που «τόλμησε» να απευθύνει δύσκολο ερώτημα στον πρωθυπουργό - Όλος ο διάλογος


Ο πρωθυπουργός έχασε τη ψυχραιμία του όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος  Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ τον κατηγόρησε δημόσια ότι λέει ψέματα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο.

«Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks; Πρόκειται για βίαια, βάρβαρα pushbacks» σημείωσε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πρώτο σοκ, απάντησε έντονα: «Δε θα έρθεις εδώ και να με προσβάλεις. Είμαι ξεκάθαρος; Μιλάω τώρα, Δε θα με διακόπτεις» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Το απόσπασμα από όσα συνέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου - διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Η ερώτηση της Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ

«Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ολλανδή δημοσιογράφος, που επισήμανε:

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως "οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks". Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;»

Η Ινγ. Μπέγκελ στράφηκε κατόπιν προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό και του επισήμανε πως φέρει και η χώρα του ευθύνη, επιμένοντας στο θέμα τόσο της παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, όσο και της δυνατότητας μετεγκατάστασης προσφύγων, καθώς υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ολλανδία πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες:

«Και για εσάς κ. Rutte, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη. Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο Πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό. Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννόηση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό.»

Η απόλυτη έλλειψη ψυχραιμίας του Μητσοτάκη και η παραδοχή των pushbacks

Φανερά εκνευρισμένος που δέχτηκε μια τόσο ενοχλητική ερώτηση, συνηθισμένος μάλλον από τα χαϊδέματα άλλων εκπροσώπων του ελληνικού Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την απάντησή του επισημαίνοντας ακριβώς ότι το ερώτημα ήταν ευθύ,. για να το απαξιώσει αμέσως μετά χαρακτηρίζοντας το «προσβολή»:

«Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η παραδοχή της «αναχαίτισης»

Επικαλέστηκε, δε, το παραλίγο pushback στην Κρήτη,. αντιστρέφοντας την πραγματικότητα καθώς είπε «μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα».

Στη συνέχεια, δε, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι το λιμενικό κάνει Pushbacks στο Αιγαίο, μιλώντας για «αναχαίτιση» προσφυγικών βαρκών: «Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, αναχαιτίζουμε τα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία». 

Να σημειωθεί δε, πως η επίσημη μετάφραση από το Μαξίμου είναι «δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα» - επιλέγοντας μια λέξη σαφώς μικρότερης οξύτητας από το «αναχαιτίζουμε» (intercept) που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια φυσικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας το σαθρό αφήγημα περί Τουρκίας - ασφαλής χώρας: «Αντί λοιπόν να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση εδώ και καιρό συστηματικά, ωθώντας απελπισμένους ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα -γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι που είναι σε τουρκικό έδαφος δεν διατρέχουν κίνδυνο, η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο- θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους και όχι σε εμάς».

Ο διάλογος για τη Σάμο

Συνεχίζοντας την επίθεση στην ενοχλητική δημοσιογράφο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε «Έχετε επισκεφτεί τις νέες δομές στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο;», για να λάβει αμέσως την απάντηση από την Ίνγκεμποργκ «ναι, ήμουν από τους πρώτους», και τον πρωθυπουργό να βγαίνει εκτός εαυτού:

«Όχι δεν έχετε πάει στη Σάμο. Σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό; Δίνω μια απάντηση. Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν. Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ: «Ο Μητσοτάκης τα έχασε εντελώς - Είπε ψέματα»

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, που έκανε τη σκληρή ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα πολλαπλώς καταγγελλόμενα pushbacks στο Αιγαίο, απαντά μέσω social media στον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου

Γ. Ψυχογιός: Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι η Ελλάδα αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων διενεργώντας pushbacks στο Αιγαίο

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει σε δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχασε εύκολα την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός εαυτού σε μια δύσκολη ερώτηση που έθεσε Ολλανδή δημοσιογράφος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό», σημειώνει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός.

Ο Γιώργος Ψυχογιός επισημαίνει ακόμα:

«Δεν μπορεί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκαλεί πειστικά έναν ξένο δημοσιογράφο ότι δημιουργεί ψευδή εικόνα για την Κυβέρνησή του, όταν ο ίδιος παραδέχεται ευθαρσώς ότι η Ελλάδα αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων και μεταναστών διενεργώντας pushbacks στο Αιγαίο. Όταν αντί να πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, για μετεγκαταστάσεις προσφύγων αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη, για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία και για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης, την καθησυχάζει ότι η Ελλάδα αποτελεί "ευρωπαϊκή ασπίδα". Επικαλείται μάλιστα τη νέα κλειστή δομή χιλιάδων ανθρώπων στη Σάμο και στη συνέχεια και τα άλλα νησιά, που καθιστούν τη χώρα de facto αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ευρώπης.

Ελπίζουμε να έχει επίγνωση της σοβαρότητας όσων είπε και ότι η παραδοχή του φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τη χώρα, καθώς τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε συνεχή κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».​

Δημ. Παπαδημούλης: «Ένα είδος δημοσιογραφίας που σπανίζει πλέον στην Ελλάδα - Δημοσιογράφοι που να ελέγχουν την εξουσία!»

«Ένα είδος δημοσιογραφίας που σπανίζει πλέον στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι που να ελέγχουν την εξουσία! Έξαλλος με την Ολλανδή δημοσιογράφο ο #Μητσοτακης και οι εγχώριοι οπαδοί του «Γερούν γερά»! Κατά τα λοιπά «μένουμε Ευρώπη»…», το σχόλιο του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δημ. Παπαδημούλη για το συμβάν:

«Φιλότουρκη»: Η επίθεση στην δημοσιογράφο

Η ερώτηση που ενόχλησε τον «Μωυσή» πρωθυπουργό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα social media, τόσο θετικών - γιατί επιτέλους κάποιος έθεσε ένα πραγματικά δύσκολο ερώτημα στον Κυρ. Μητσοτάκη - όσο και αρνητικών, με τόνους λάσπης και χαρακτηρισμών κατά της ενοχλητικής δημοσιογράφου (σχετικό το hashtag #ολλανδή_δημοσιογράφος).

Ενδεικτική η αντίδραση του  Νίκου Χατζηνικολάου, που χαρακτηρίζει «χυδαία ψέματα» όσα είπε η δημοσιογράφος, την οποία χαρακτηρίζει νέτα - σκέτα «φιλότουρκη». Προφανώς, έχει χάσει και αυτός κάθε ίχνος ψυχραιμίας:

Ακολούθησε φυσικά και μπαράζ πανομοιότυπων δημοσιευμάτων που κατηγορούσαν την Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ για «προσβλητική συμπεριφορά»:

Διαβάστε σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, για τις οποίες υπάρχει πληθώρα τεκμηριωμένων ρεπορτάζ και στον ευρωπαϊκό Τύπο:

Δημοσιογραφική έρευνα: Από μασκοφόρους των ειδικών μονάδων του λιμενικού οι απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Der Spiegel για pushbacks: Σκιώδης στρατός κατά των προσφύγων σε Ελλάδα και Κροατία

Βίντεο από επαναπροώθηση στο Αιγαίο:

Ν. Φίλης: Είναι σε θέση να διαψεύσουν το pushback με μια συνέντευξη Τύπου, παρόντων των προσφύγων της Ικαρίας;

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Pushbacks με «βιομηχανικό τρόπο» από την Ελλάδα, συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Να σταματήσουν τώρα οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα: Η Καμπάνια #StopPushbacks

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)