to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναζητά στην κάλπη το τέρμα στον κατήφορο

Πανικόβλητος ο πρωθυπουργός από την έκρηξη των ανατιμήσεων, φοράει κοινωνικό προσωπείο και επιδίδεται σε αοριστολογίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού


Προεκλογική ατμόσφαιρα καλλιεργεί, φορώντας κοινωνικό προσωπείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να κατευνάσει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και να τερματίσει το κομφούζιο που κυριαρχεί στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η σπουδή του να εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο αποκαλύπτει έναν πρωθυπουργό πανικόβλητο μπροστά στα άλματα του πληθωρισμού που διογκώνουν το κύμα της ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε το ρίσκο να προσδιορίσει στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη το ύψος της αύξησης, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για βιασύνη και προχειρότητα. Σε αυτό το πλαίσιο οι συνεργάτες του αφήνουν να διαρρεύσει ότι η αύξηση θα είναι της τάξεως του 6% (σ.σ.: διαμόρφωση μισθού στα 703 ευρώ) σε αντιδιαστολή με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευση περί άμεσης διαμόρφωσης του κατώτατου στα 800 ευρώ. Οι αναγγελίες αυτές δεν συνδυάζονται με τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια προκειμένου να ορθωθεί ένα στέρεο ανάχωμα στις ανατιμήσεις.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύσει στο χαρτί της μισθολογικής αύξησης αποσκοπεί και στον αποπροσανατολισμό από την υπουργική Βαβέλ, αλλά και τις δημόσιες ενστάσεις βουλευτών της Ν.Δ. που προκαλεί το σύνολο των «επιτελικών» χειρισμών. Παράγοντες του κόμματος θέτουν, ωστόσο, ήδη το ερώτημα αν είναι εφικτός ο περιορισμός της νευρικότητας στο γαλάζιο στρατόπεδο μετά την αναθέρμανση της εκλογολογίας από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Φυσικά η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη περί διενέργειας εκλογών στο τέλος της τετραετίας εντάσσεται στο... εθιμοτυπικό πλαίσιο και δεν ηχεί πειστικά σε κανένα δωμάτιο της πολυκατοικίας της Ν.Δ.

Υπουργικοί διαγκωνισμοί

Σε αυτό το φόντο, βασικό μέλημα του στενού πυρήνα του Μαξίμου είναι ο τερματισμός των διαγκωνισμών υπουργών, που πηγάζουν από το άγχος της επανεκλογής ή έστω τη διατήρηση της επιρροής στη γαλάζια βάση. Το πιο εμφατικό επεισόδιο ήταν η έκρηξη του Χρ. Σταϊκούρα -σε τηλεδιάσκεψη υπό το ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο- για την επιλογή του Άδ. Γεωργιάδη να ανοίξει παράθυρο της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, έπειτα από εντολή Μητσοτάκη, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί δημόσια και να πει ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει δίκιο στην αντίδρασή του για το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Η πολυγλωσσία δε γύρω από τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται από αύριο στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών προκάλεσε νέα σύγχυση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας -που θεωρείται ότι σπάνια παρεκκλίνει από την κεντρική κυβερνητική γραμμή- άφηνε ανοιχτό παράθυρο παράτασης του χρονικού ορίζοντα του προστίμου μέχρι να διαψευστεί από το δίδυμο Βορίδη - Οικονόμου και στο τέλος από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται ότι λειτούργησε με μικροκομματικά ελατήρια σε αυτό το πεδίο. Παράγοντες της Ν.Δ. εκτιμούν ότι πράγματι φλέρταρε με την ιδέα μίας χαλαρής αντιμετώπισης των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων, που, κατά γενική εκτίμηση, διατηρούν σφιχτούς δεσμούς με τη συντηρητική παράταξη.

Οι κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου δείχνουν άλλωστε ότι ένα ποσοστό γύρω στο 12% -που τροφοδοτείται από τα αντιεμβολιαστικά ρεύματα- θα στήριζε έναν σχηματισμό στα δεξιά της Ν.Δ. Ωστόσο προκρίθηκε η ανάγκη να ανακοπούν οι διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων -που στηρίζουν το εμβολιαστικό εγχείρημα και την επιστροφή στην κανονικότητα- προς τη μεριά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στόχος η ανασυγκρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Η τάση απομάκρυνσης αυτής της μάζας ψηφοφόρων της Ν.Δ., που συνέβαλαν στη συγκρότηση και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο για τον κ. Μητσοτάκη. Εξ ου και δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αιχμές που εξαπέλυσε προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη μετά το αρχικό καλωσόρισμα -μαζί με τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση- της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν έχει ακούσει πολλά για τον κ. Ανδρουλάκη, καταλογίζοντάς του πολύ γενικές τοποθετήσεις που τον εγκαθιστούν στην κεντροαριστερή πολυκατοικία.  Έκλεισε μάλιστα το μάτι στους κεντρώους ψηφοφόρους λέγοντας ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας δεν θα αξιοποιήσει μόνο στελέχη της Ν.Δ.

Βουλευτές στα κάγκελα

Η συγκεκριμένη αναφορά όμως κάθε άλλο παρά εκτονωτικά λειτουργεί για την Κ.Ο., που ούτως ή άλλως νιώθει παραγκωνισμένη και αντιδρά. Το ραντάρ του Μαξίμου έχει εντοπίσει αιχμές και αιτήματα που εκτροχιάζουν την προσπάθεια πλασαρίσματος μίας πλασματικής πραγματικότητας.

Ο Δ. Καιρίδης τάχθηκε κατά της απόφασης που δίνει το δικαίωμα στις ιδιωτικές κλινικές να επιλέγουν ποιους ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύουν. Οι Μπ. Παπαδημητρίου - Ανδ. Κουτσούμπας, συνάμα, αξιώνουν τη συνταγογράφηση των PCR, ενώ ο  Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητάει την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών μουσικών. Καθημερινά, ως γνωστόν, είναι τα διαδικτυακά βέλη του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου προς το Μαξίμου.

Κυνισμός και αλαζονεία

Ωστόσο το αυτί του κ. Μητσοτάκη δεν ιδρώνει. Παραμένει αμετακίνητος στο συννεφάκι της αλαζονείας, προβαίνει σε κυνικές αναφορές και αρνείται να προβεί σε κάθε ψήγμα αυτοκριτικής. Αντιπαρέβαλε στις εκατόμβες των νεκρών το γεγονός ότι «κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή και σώσαμε τον τουρισμό». Υποστήριξε ότι ορθώς η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία λέγοντας ψευδώς ότι το 50% συν 1 το υπέδειξε η Επιτροπή. Την απόσυρση δε του κ. Τσιόδρα από το προσκήνιο τη χρέωσε αόριστα σε προσπάθειες «δολοφονίας χαρακτήρων».

Πρόκληση συνιστά μάλιστα ο ισχυρισμός του πως στο ΕΣΥ «έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», όπως και η κατάφωρα ψευδής αναφορά ότι τα μοριακά τεστ δεν συνταγογραφούνται και δεν παρέχονται δωρεάν πουθενά στην Ευρώπη...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)