to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 29.06.2014

Πολιτισμός

Κυριακή 28/6 , 9 μ.μ.: Εκδήλωση μνήμης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από το Κόκκινο 105,5

Μια πολυθεατρική βιωματική βραδιά αφιερωμένη στη συλλογική ιστορική μνήμη: O 105,5 Στο Κόκκινο σας προσκαλεί την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ σε μία εκδήλωση μνήμης για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισιαριανής, στο χώρο του Σκοπευτηρίου.


Χειρόγραφο του Ν. Μαριακάκη πριν την εκτέλεση: «Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος»

Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και μέσα στο χώρο των εκτελέσεων, το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τον Κοινό λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου όπως παίχτηκαν το καλοκαίρι του 2013 αλλά και καινούριες αφηγήσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Μαρτυρίες ανδρών και γυναικών από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου με κοινό εφόδιο το λόγο κοινών ανθρώπων που θα ερμηνεύσουν μοναδικά η Ελένη Ουζουνίδου, και οι νεότεροι Ειρήνη Μακρή (στην αφήγηση της  αρραβωνιαστικιάς του Ναπολέοντα Σουκατζίδη) και ο Στέργιος Κοντακιώτης σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα πείρα(γ)μα  με τους ηθοποιούς Ειρήνη Μελά, Γιάννη Καρούνη, Σπύρο Ξένο, Κώστα Πέτρου, Κωνσταντίνο Καλαβρυτινό και τη φωνή της Μαρίας Κωσταράκη που θα ζωντανέψουν αποσπάσματα από το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» σε μία εικαστική/θεατρική site-specific αναπαράσταση σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα. Τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν επί σκηνής εθελοντές από όλη την Αθήνα. 

Τα δραματοποιημένα αποσπάσματα θα μας μεταφέρουν στη νύχτα της παραμονής της εκτέλεσης των 200 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, στο πρωινό προσκλητήριο, στο διάλογο μεταξύ του διοικητή του στρατοπέδου Φίσσερ με το Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στις εκτελέσεις και τον απόηχό τους σε μια προσπάθεια θεατές και συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν βαθύτερα με τον τόπο μαρτυρίου και αγώνα υιοθετώντας την ταυτότητα του κάθε ενός από τους εκτελεσθέντες μέσα από τη βιωματική διαδικασία. Στιγμές και γεγονότα της ίδιας ιστορίας ιδωμένες διαφορετικά με έναν κοινό σκοπό-λόγο, την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τους συσχετισμούς με το σήμερα.

Από τη βραδιά αυτή η μουσική δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Τραγούδια που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στις καρδιές και στις μνήμες μας θα ερμηνευθούν από την εμβληματική φωνή του Γιώργου Μεράντζα. Δίκοπη ζωή, Επέσατε θύματα αλλά και ηπειρώτικα μοιρολόγια θα μας μεταφέρουν αναμνήσεις και συναισθήματα που πρέπει να ξαναθυμηθούμε.

Info:

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Ηρώων Σκοπευτηρίου, Καισαριανή

Ώρα έναρξης: 20:00

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)