to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 18.02.2013

Διεθνή

Κύπρος: Ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις ενόψει του δεύτερου γύρου

Αρχίζουν σήμερα -ήδη οι πρώτες κρούσεις έγιναν από αργά χθες βράδυ- έντονες παρασκηνιακές και μη, ζυμώσεις για τον δεύτερο γύρο, των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον οποίο θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Οι δύο «μονομάχοι», Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, αλλά και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που υποστηρίζουν τον πρώτο και ΑΚΕΛ που υποστηρίζει τον δεύτερο, θα κινηθούν τόσο προς την ΕΔΕΚ, που στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα όσο και προς τον ίδιο. Επίσης, η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα κάνει τιτάνια προσπάθεια για να πείσει τους ψηφοφόρους της, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, να ψηφίσουν την Κυριακή τον Νίκο Αναστασιάδη. Επαφές, θα γίνουν επίσης με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο, όπως:

   - Το 2,7%, που συγκέντρωσαν οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι.

   - Ποιο θα είναι το μέγεθος της αποχής (χθες ήταν γύρω στο 17%) στο δεύτερο γύρο.

   - Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι, που προτίμησαν το άκυρο (1,72%) και το λευκό (0,98%).

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα (24,93%), που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση από τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, θα επιλέξουν ένα από τους δύο ή την αποχή. Ο ίδιος ο Γ. Λιλλήκας δεν απάντησε χθες βράδυ τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

Ακόμα ρόλο θα παίξει, κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις επιλογές των κομματικών ηγεσιών.

Ιστορικό ρεκόρ, αλλά χαμηλότερο των προσδοκιών στον ΔΗΣΥ

Το 45,5% δίνει προβάδισμα ασφαλείας στον Νίκο Αναστασιάδη,
αλλά καθιστά αναγκαία τη διεύρυνση της στήριξης της υποψηφιότητάς του, καθώς τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί με βεβαιότητα.

Σε ερώτηση, αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή». Ανέφερε, πως «θα μιλήσω με όσους πρέπει να μιλήσω και βεβαίως ο Γιώργος Λιλλήκας είναι εξ εκείνων. Γιατί να αποκλειστεί από τον διάλογο;»


Πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος διαφώνησε με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητάς του.


Πηγή: ΑΠΕ

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)