to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:19 | 06.10.2020

Διεθνή

Κύπρος: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων - Διεθνείς αντιδράσεις

Στην Άγκυρα μετέβη, πέντε ημέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να ανακοινώσει, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρά τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση.


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα η παραλία θα είναι προσβάσιμη στο κοινό την ερχόμενη Πέμπτη.

Πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με σκοπό να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ και δημοσιογράφους, στην περιοχή των Βαρωσίων μεταφέρθηκαν ήδη μπουλντόζες προκειμένου να μπουν στην περίκλειστη περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. “Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Διαβάστε ακόμη: Γ. Κατρούγκαλος: Η Κύπρος δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της

Η κυπριακή αντίδραση

Από πλευράς Λευκωσίας έγιναν έντονες προσπάθειες να αναβληθούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια ενώ διαβήματα έγιναν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες και από αγγλοαμερικανικής πλευράς, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η διπλωματική δραστηριότητα είναι έντονη και οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι αποφασιστικές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Θεωρείται, πλέον, δεδομένη η προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως, ο τουρκικός ισχυρισμός είναι ότι δεν αλλάζει το στάτους της περίκλειστης πόλης και δεν παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και απλώς ανοίγουν πρόσβαση σε ένα μέρος της παραλίας.  Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το θέμα τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ υπήρχε επικοινωνία και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Να σημειωθεί ότι χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε για όσα έκανε για το θέμα των Βαρωσίων, ξεκινώντας με το τηλεφώνημα προς τον κ. Ακιντζί την Παρασκευή και με τηλεφώνημα προς την Άγκυρα. Παράλληλα είπε ότι με προσωπικές του οδηγίες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κι ο βοηθός ΓΓ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Λακρουά είχαν συνομιλίες με τους κ. Τατάρ και Οζερσάι.

Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ν. Δένδιας.

Ανησυχία Μπορέλ για την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν 

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης κι όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών».

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια.

Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος»

Κύπρος: Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων 

  
Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)