to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 02.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Κύπρος: μια νίκη της πολιτικής επί των τραπεζιτών

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη, του οποίου η θητεία έληξε πριν από λίγες ημέρες.


Στη συνέντευξη που έδωσε με τη λήξη της θητείας του ο Αθ. Ορφανίδης, πιστός στα δόγματα των απανταχού κεντρικών ευρωτραπεζιτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή προχώρησε σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις που οδήγησαν κατ’ αυτόν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ αντεπιτέθηκε: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες: «Όποιος εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του... [ο κ. Ορφανίδης ήθελε] να επιβάλει και πολιτική και τη θέλησή του στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας... απαιτούσε τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων… κατάργηση της ΑΤΑ, μείωση μισθών και φόρτωμα των βαρών στον απλό άνθρωπο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος κατηγόρησε τον Αθ. Ορφανίδη πως έπαιξε πολιτικό ρόλο, ως μη όφειλε, και «συντάχθηκε με πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα σε μια προσπάθεια να πλήξει την κυβέρνηση... Προσπαθούσαμε τον πείσουμε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί επιτέλους δημόσια και για την ανάγκη λήψης μέτρων τα οποία θα οδηγούσαν σε συμμετοχή του συσσωρευμένου πλούτου και των κερδών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης».

Έτσι λοιπόν η Κύπρος δείχνει πώς η δικτατορία των ευρωτραπεζιτών μπορεί να αντιπαλευτεί και να αποκρουστεί από μια αποφασισμένη κυβέρνηση, έστω και μικρού κράτους. Το ΑΚΕΛ αντιστάθηκε στις πιέσεις της ΕΚΤ για επαναδιορισμό του Ορφανίδη και προορίζει για αντικαταστάτη του τον καθηγητή Πανίκο Δημητριάδη, που έχει αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΚΤ στο πρόσφατο παρελθόν.

Πηγή: Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)