to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:08 | 15.04.2013

Οικονομία

Κύπρος: Μέτρα για άμβλυνση της ζημιάς των Ρώσων επιχειρηματιών εξήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Μέτρα για την άμβλυνση σε κάποιο βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, εξήγγειλε o κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.


Σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο «Global Russia Business Meeting», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει τα μέτρα να εγκριθούν στις δύο ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και την Τρίτη.


Οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πρόγραμμα «Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων» θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις, ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις.

Επίσης, θα διευρυνθεί η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια, προκειμένου εν τω μεταξύ να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα, και θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ο χρονικός αυτός περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι, άμεσα, διαθέσιμα για χρήση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες»

Ο κ. Αναστιάδης υπογράμμισε πως αναγνωρίζει πλήρως και συμμερίζεται την κατανοητή πικρία και ανησυχία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας που προκλήθηκε από τον εξαναγκαστικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στην κυβέρνησή του η συμφωνία του Eurogroup.

«Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί. Είναι γι' αυτούς τους λόγους που επιθυμώ να διαβεβαιώσω πως ως κράτος, και ιδιαίτερα ως κυβέρνηση, θα κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να μετριάσουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον αντίκτυπο από τη συμφωνία του Eurogroup», συμπλήρωσε.

Παρότρυνε επίσης εταιρείες από τη Ρωσία που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.

Ακόμη, επεσήμανε τη μακροχρόνια στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και σημείωσε πως η παρουσία του στο συνέδριο καταδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να ακούσει τις ανησυχίες και να λάβει σοβαρά υπόψη τις διάφορες προτάσεις, σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας..

Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε εξάλλου πως η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος όλων εκείνων των επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων τους και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για ρωσικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)