to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 15.11.2012

left.gr

Διεθνή

Κύπρος: κρίσιμη συνάντηση με Τρόικα - σύντομα το αίτημα για υπαγωγή σε μηχανισμό στήριξης

Σήμερα συναντάται η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης με το κλιμάκια της Τρόικα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είχε δηλώσει πως ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας η Κύπρος θα υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε μηχανισμό στήριξης. Τι απαιτεί η Τρόικα.



Σημαντική η σημερινή συνάντηση που θα έχει διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης με το κλιμάκια της Τρόικα.
 
Στόχος της συνάντησης να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση του έργου που έχει παραχθεί στις τεχνικές ομάδες των υπουργείων.
 
Στην ομάδα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω.
 
Την Παρασκευή η διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.
 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Β. Σιαρλής είχε δηλώσει πως ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας η Κύπρος θα υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε μηχανισμό στήριξης.


Πηγή: pro.com.gr


Σχετικό παλιότερο άρθρο από την ίδια πηγή:


Σκληρές απαιτήσεις θέτει η τρόικα προς τη Λευκωσία, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απαιτεί από την κυπριακή κυβέρνηση να υπογραφεί το μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης έκθεσης του οίκου «Pimco» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις αρχές Δεκεμβρίου.
 
Η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε θέμα ενδιάμεσης στήριξης, ως τον Ιανουάριο, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών, ως την υπογραφή του μνημονίου.
 
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα επιθυμεί να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, πριν από τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά. Πρόσθετες δυσκολίες έχει προκαλέσει η διαπραγματευτική θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θέτει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να καταστεί μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.
 
Με βάση αυτό το σενάριο, αναφέρει το ΑΜΠΕ, θέτει στο τραπέζι θέμα ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ενώ για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) αξιώνει ακόμα και όταν αρχίσει να παραχωρείται κανονικά, να δίδεται μέχρι 50%.
 
Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέχει στην υπουργική διαπραγματευτική ομάδα, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΡΙΚ, επαναβεβαίωσε τις γραμμές της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Οι προσεγγίσεις, είπε, στο θέμα της ΑΤΑ, της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, του φυσικού αερίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, «είναι ζητήματα σημαντικά από πολιτικής άποψης σε σχέση με το περιεχόμενο και την προοπτική που θα έχει μια δανειακή σύμβαση».
 
Το ζητούμενο, επεσήμανε, η κυρία Χαραλάμπους, είναι να προκύψει ένα μνημόνιο δανειακής σύμβασης «ισορροπημένο, να στηρίζει την κυπριακή οικονομία και τις τράπεζες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατό πιο γρήγορη και ομαλή έξοδο από την κρίση». Στο μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές των τεχνοκρατών της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα ενέργειας και φορολογίας. Επίσης, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Γραφείου Προγραμματισμού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο θέμα του προγραμματισμού έργων στη βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Άλλο κλιμάκιο της τρόικας θα έχει επαφές στην Κεντρική Τράπεζα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)