to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 30.05.2013

Οικονομία

Κύπρος: Κακή η συμφωνία με την Πειραιώς σύμφωνα με βουλευτές - Τη σύγχυση και τα λάθη τα πληρώνουν οι πολίτες

Οι βουλευτές λένε ότι η συμφωνία με την Πειραιώς ήταν κακή - Ο Διοικητής βρίσκει ικανοποιητική και τη συμφωνία και το τίμημα


Η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής χαρακτήρισε κάκιστη τη συμφωνία για πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας πως η απόφαση ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο, έτυχε όμως χειρισμού από τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου. Ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, πάντως, χαρακτήρισε τη συμφωνία και το τίμημα πώλησης των παραρτημάτων στην Ελλάδα, ικανοποιητικά. Η Κυβέρνηση είπε πως η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup.

Τα σχόλια έγιναν εντός αλλά και εκτός της κλειστής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε χθες δυο θέματα: Την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων των τραπεζών όπως αυτή έγινε από την Pimco και τη συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η οποία κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι εκτιμήσεις των ακινήτων απέβη σε βάρος των τραπεζών και συνέβαλε στην κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις είναι μακράν της πραγματικότητας. Για τη συμφωνία πώλησης των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για το οικονομικό βάρος που φορτώθηκε η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση διεφάνη ότι η συμφωνία για την πώληση των τραπεζών έγινε σε πολιτικό επίπεδο. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της συζήτησης και είπε πως η συζήτηση για τις ευθύνες πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Είναι κάκιστη

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε για κάκιστη συμφωνία, η οποία απέβη σε βάρος των Κυπρίων καταθετών και μετόχων, τα κέρδη των οποίων μεταφέρθηκαν στους μετόχους της Πειραιώς.

Όπως είπε, στην κλειστή συνεδρία το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για την πώληση και το πλαίσιο συμφωνίας για την εξαγορά από την Πειραιώς των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν θέμα πολιτικής απόφασης και λήφθηκε στο Eurogroup.

«Άμεση», ανέφερε, «ήταν και η ανάμειξη του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συναίνεσε να αυξηθεί το μαξιλαράκι αποζημίωσης από €350 εκ. στα €450 εκ. Την απόφαση σε ποια τράπεζα στην Ελλάδα θα πήγαιναν τα κυπριακά υποκαταστήματα την έλαβε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Τρόικα είχε υπόψη της ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς όφειλε προς την Λαϊκή 150 εκ. Αν το γνώριζε, γιατί καθόρισαν σε αυτό το ποσό τη συναλλαγή», διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση ποιος καθόρισε το ποσόν της πώλησης, η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε ότι καθορίστηκε από το Eurogroup, διερωτώμενη, ταυτόχρονα, «ποια δεδομένα είχαν δοθεί για να θεωρηθεί ότι τα υποκαταστήματα των τριών τραπεζών έπρεπε να δοθούν για το ποσόν των €500 εκ.».

Διερωτήθηκε, επίσης, «πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε το πράσινο φως στην Πειραιώς να αυξάνει τα ίδια κεφάλαιά της με €3,4 δισ., αν όντως -όπως υποστήριξε ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης- θα αντιλογιστούν με πιθανές ζημιές από επισφάλειες τα επόμενα χρόνια».

Πληρώνουν οι πολίτες

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι δεν υπήρξε αναγκαία συνεννόηση μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, Κυβέρνησης και διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις διαβουλεύσεις που έγιναν για κατάληξη της συμφωνίας. Ο κ. Σαρίκας ανέφερε, επίσης, ότι ο Διοικητής Δημητριάδης υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν πολιτική απόφαση, η Κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν απόφαση του Eurogroup, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών δεν ενημερώθηκαν. Είπε, ακόμα, ότι τη σύγχυση και τα λάθη τα πληρώνουν οι πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για εντοπισμό των ευθυνών.

Τέλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα λογιστικά κέρδη ύψους €3,4 δισ. που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία για την πώληση των κυπριακών τραπεζών ήταν κακή συμφωνία.

Για κακή συμφωνία μίλησε και ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε, μάλιστα, ότι έγινε υπό τον εκβιασμό της Τρόικας και απέβη σε βάρος των κυπριακών τραπεζών.

Οι δανειστές μας, ανέφερε, επέβαλαν μια κακή συμφωνία και αγνόησαν τις διαφωνίες των κυπριακών τραπεζών και τις θέσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Περδίκης τα έβαλε και με την Ελλάδα, από την οποία η Κύπρος θα ανέμενε περισσότερη «πατριωτική αλληλεγγύη», κατά την έκφρασή του. «Αντ' αυτού», κατέληξε, «επικράτησε η λογική τού "ο θάνατός σου η ζωή μου", αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα». 

Διοικητής: «Ικανοποιητικό το τίμημα, λογιστικά τα κέρδη των 3,4 δις»

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας εντός της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε ότι η πώληση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων και χαρακτήρισε το τίμημα ικανοποιητικό.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι έγινε ξεπούλημα των τριών κυπριακών τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τα κέρδη €3,4 δισ., που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς από την εξαγορά, είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα.

«Τα λογιστικά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η πώληση των ελληνικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών τέθηκε ως όρος από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου για την έγκριση του πακέτου βοήθειας και πρόσθεσε ότι το τίμημα και οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, στα πλαίσια των δύο Eurogroup του Μαρτίου.

«Οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, «που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου 2013, αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς, αυτή ζήτησε να περιληφθεί όρος στο συμβόλαιο που να της δίνει το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ακυρώσει τη συμφωνία, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή πλευρά και παραπέμφθηκε για επίλυση μεταξύ του Κύπριου και του Έλληνα Υπουργών Οικονομικών που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup».

Δίνοντας άλλο ένα παράδειγμα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στη συζήτηση για την υποχρέωση καταβολής των φορολογιών για τη συναλλαγή.

«Αποφασίσθηκε», τόνισε, «και αυτό προνοείται στο τελικό συμβόλαιο, ότι οποιεσδήποτε φορολογίες προκύψουν από τη συναλλαγή θα επιβαρύνουν τον αγοραστή».

Ο Διοικητής της Κεντρικής στις τοποθετήσεις του εντός της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της Τρόικας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Για τις συνέπειες από τη μη πώληση, ανέφερε τα εξής:

«Από τη στιγμή που προχωρούσαμε με συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν.

Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε σε αυτά περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, θα υπήρχαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων. Σημειώνω ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζω ότι, εκτός από τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε ανάλογα μέτρα και για το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία και της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη, στην Επιτροπή Θεσμών.

Κύμα κατασχέσεων 

Για το θέμα της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων, ο Διοικητής της Κεντρικής ανέφερε ότι συμφωνεί με την άποψη της Pimco για μείωση κι έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία πώλησης της Venus Rock στην Πάφο, η οποία εκτιμάτο περισσότερο απ' όσο πωλήθηκε. Ο πρόεδρος της Venus Rock, Θεόδωρος Αριστοδήμου, που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, διαφώνησε με την άποψη Δημητριάδη, ο οποίος αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη δήλωση, αμφισβήτηση του θεσμού του Διοικητή.

Ο βουλευτής Γ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Διοικητής φαίνεται να ενθουσιάζεται για μια αγοραπωλησία στην Πάφο, η οποία, όπως αναφέρει, πωλήθηκε 16% πιο κάτω από την αξία της, γεγονός που επιβεβαιώνει, κατά την άποψη του διοικητή, τις εκτιμήσεις της Pimco. Βέβαια, αν συμβαίνει αυτό, είναι γιατί, τόνισε, μεσολάβησε το τρομακτικό κτύπημα της Τρόικας, που τσάκισε την κυπριακή οικονομία. 

Τέλος, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η απομείωση των κυπριακών ακινήτων θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα κύμα κατασχέσεων.

Πηγή: sigmalive.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)