to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 17.10.2020

Πολιτική

Κύπρος: Ημερίδα για την Αμμόχωστο από το ΑΚΕΛ και την GUE/NGL (βίντεο)

Ημερίδα για το «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν οργάνωσαν χθες, 16/10, το ΑΚΕΛ και η GUE/NGL στην Κύπρο - Το παρών έδωσε και η ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κύπρου και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου - Δείτε το βίντεο


Tο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από τον ψευδοπρωθυπουργό  των κατεχομένων Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αποτέλεσε μια προκλητική πράξη για τη Δημοκρατία της Κύπρου και τους ελληνοκύπριους πολίτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ και η GUE/NGL πραγματοποίησαν Ημερίδα για την Αμμόχωστο την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 7:00μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο  Σίμος Ιωάννου, Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Martin Schirdewan, Συμπρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL), ενώ εισηγητές ήταν ο  Άντρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ο Ιωάννης Κασουλίδης, τέως Υπουργός Εξωτερικών, και ο Sevim Dağdelen, Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Αριστεράς»

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κύπρου: Να αποτραπεί η κυριάρχηση ακροδεξιών και εξτρεμιστικών αντιλήψεων


Το παρόν σε αυτή την ημερίδα, δήλωσαν τόσο η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου όσο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξή τους στους αγώνες των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων για την εύρεση μιας προοδευτικής λύσης στο κυπριακό. Μιας λύσης που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών.

Ο συντονιστής της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου, Γιώργος Μίαρης, σε τοποθέτησή του προς στους εισηγητές, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης συστηματικής ενημέρωσης για την έκβαση του Κυπριακού. Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες Ελλαδήτες καθώς και άνθρωποι διαφόρων εθνών, οι οποίοι είτε σπουδάζουν είτε εργάζονται στη μεγαλόνησο. Το Κ.Ε ΑΚΕΛ οφείλει να παρουσιάσει σε αυτούς τους ανθρώπους την πραγματική εικόνα αυτής της κατάστασης, ώστε να αποτραπεί η κυριάρχηση ακροδεξιών και εξτρεμιστικών αντιλήψεων. Παράλληλα μετέφερε και την ανησυχία του για τη νεολαία και την επικράτηση στοιχείων λαικισμού στους κόλπους της. Συγκεκριμένα ανέφερε: << Ακραίες απόψεις που υιοθετούν τη ρητορική του όλα ή τίποτα, δεν βοηθάνε στην επίλυση του ζητήματος και απομακρύνουν τους δύο λαούς. Οι χώροι των σχολείων και των πανεπιστημίων, πρέπει να προστατευτούν από αυτά τα φαινόμενα ώστε να διατηρηθεί η ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου >>.

Σε απάντηση του ο Άντρος Κυπριανού ( Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ ), συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του συντονιστή της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου και τον κάλεσε από κοινού να εργαστούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

* * *

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου, για το «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου:

Καταδικάζουμε  το «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από τον ψευδοπρωθυπουργό  των κατεχομένων Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ως πράξη παράνομη και προκλητική. Πράξη που συνιστά ωμή παραβίαση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέσσερις δεκαετίες και πλέον, η Αμμόχωστος, μετά την επαίσχυντη εγκατάλειψη από τους χουντικούς πραξικοπηματίες και την εγκληματική τουρκική στρατιωτική επέλαση του 1974, υποφέρει! Υποφέρουν και οι πολίτες. Πρωτίστως, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, που στερούνται βίαια την πατρική τους γη και αντιδρούν. Επίσης, οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι που αντιδρούν κι αρνούνται τα εθνικιστικά παιχνίδια του Ερντογάν. Κατανοούν όλοι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μέρος των πρόσφατων παράνομων απειλών και του εκφοβισμού από μέρους της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρη: Η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και αποφασιστικά σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Φαίνεται πως κάποιοι ακολουθούν την στρατηγική της «μη λύσης» (γιατί άραγε δεν έκανε ο κ.Μητσοτάκης την παραμικρή αναφορά στην Κύπρο στην πρόσφατη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών;). Είναι μια στρατηγική που εδράζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι ο χρόνος τρέχει δήθεν «υπέρ της Ελλάδας ή της Ελληνοκυπριακής πλευράς». Χωρίς αμφιβολία, αυτή η τακτική οδηγεί στην εδραίωση της διχοτόμησης επί του εδάφους, ενώ ενισχύει απόψεις περί «Συνομοσπονδίας» ή «ύπαρξης δύο κρατών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, που ασπάζονται τις ίδιες θέσεις, προς την κατεύθυνση της άμεσης επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η βάση αυτών είναι η Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και του «πλαισίου Γκουτέρρες», προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κύπρο θα συνεχίσει να αγωνίζεται πλάι πλάι με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του νησιού. Εναντίον όσων, υπό τον μανδύα ενός ψευδεπίγραφου «πατριωτισμού», υποσκάπτουν, πολλές φορές ΚΑΙ με την βία, κάθε προσπάθεια δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εγκλωβισμένοι σε εθνικιστικές απόψεις και διεκδικήσεις.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)