to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 02.05.2019

Διεθνή

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαιτίας του «Ορέστη» - Έρευνες και για άλλα θύματα

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο προκαλεί η υπόθεση των επτά (τουλάχιστον) δολοφονιών που ομολόγησε ο 35χρονος λοχαγός της ΕΦ, καθώς τις τελευταίες μέρες γιγαντώθηκε το αίτημα για παραίτηση ή παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ιωνάς Νικολάου, με το πέρας της συνάντησης, ανήγγειλε την παραίτησή του, πράγμα που έγινε δεκτό, όπως είπε, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη


Αναταράξεις στην κυβέρνηση της Κύπρου έχει φέρει  η υπόθεση του 35χρονου στρατιωτικού – κατά συρροήν δολοφόνου στην Κύπρο, η οποία έχει σοκάρει την κοινή γνώμη και έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για το πώς δρούσε ανενόχλητος τόσο καιρό ο «Ορέστης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, με το πέρας της σημερινής του συνάντησης με το Ν. Αναστασιάδη, ανήγγειλε την παραίτησή του, πράγμα που έγινε δεκτό, όπως είπε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ιωνάς Νικολάου έφθασε λίγο πριν τις 10:00 στο Προεδρικό, χωρίς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, για να ενημερώσει από κοντά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από δύο σχεδόν ώρες. Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, επεξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι των ώθησαν στην παραίτηση, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών, καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.

«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε, τονίζοντας ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.

Χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο Υπουργός δεν αναμειγνύεται και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη διερεύνση καταγγελιών, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία», είπε.

Κάλεσε, ωστόσο, την κοινωνία να συνεχίσει να εμπιστεύεται το αστυνομικό σώμα, κάνοντας λόγο τόσο για καλοπροαίρετη όσο και κακοπροαίρετη κριτική.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ίδιος, όπως και όλοι, έχει περάσει δύσκολες μέρες λόγω των δολοφονιών, ενώ η συνείδηση και οι Αρχές του, επέβαλαν την παραίτηση. Προανήγγειλε, τέλος, δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες μέρες για να απαντήσει πιο λεπτομερώς σε όλα.

Τι έδειξαν οι νεκροτομές

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», οι νέες νεκροτομές που διενεργήθηκαν προχθές και χθες μέχρι αργά το βράδυ, από ομάδα ιατροδικαστών και ανθρωπολόγων και από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο, κατέδειξαν πως τα δύο θύματα του ίλαρχου Νίκου Μεταξά δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό, αλλά ο δράστης δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους.

Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες  και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

19η ημέρα ερευνών

Σύμφωνα με το dialogos.com, συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα οι έρευνες για εντοπισμό των υπόλοιπων τριών πτωμάτων του μανιακού δολοφόνου με το επίκεντρο των ερευνών να είναι στην Κόκκινη Λίμνη και στην ανάσυρση της δεύτερης από τις τρεις φρικτές βαλίτσες.

Χθες εντοπίστηκε η δεύτερη βαλίτσα, στην οποία ομολόγησε ο 35χρονος ότι έβαλε μια απο τις γυναίκες που δολοφόνησε.

Σήμερα είναι η 19η μέρα όπου πυροσβεστές, μέλη της ΕΜΑΚ και δύτες, θα προσπαθήσουν να βάλουν ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ, ανασύροντας την βαλίτσα.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και στην Λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου για εντοπισμό της μικρής Σιέρρα Γκράζε, κόρης της Μαρύ Ρόους, την οποία ο ύποπτος είχε πετάξει στη Λίμνη, αφότου όπως ισχυρίζεται πέθανε από κατάποση εμεσμάτων.

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)