to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:54 | 22.06.2018

Διεθνή

Κύπρος: Το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στον Πύργο Τηλλυρίας

Μετά από ολονύχτια μάχη με το πύρινο μέτωπο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν τις πρώτες πρωινές ώρες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε δασική περιοχή στην Τηλλυρία.


 Ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο δάσους έγινε στάχτη πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να εργάζονται ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για την πλήρη κατάσβεση της και την διασφάλιση της περιμέτρου ώστε να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις και «μετάδοση» της φωτιάς σε νέα έκταση.

Η φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή εντός του Δάσους της Πάφου, μεταξύ Πάνω Πύργου και Σταυρού της Ψώκας, πολύ μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, ήταν εξ αρχής φανερό ότι τέθηκε κακόβουλα, γεγονός που επισημοποιήθηκε το πρωί με τη σύλληψη 35χρονου κατοίκου της περιοχής. Το εν λόγω άτομο συνελήφθη από μέλη του ΤΑΕ Μόρφου μετά από πληροφορίες και μαρτυρίες που προέκυψαν εναντίον του και τέθηκε υπό κράτηση.

Ο πλήρης έλεγχος του τεράστιου πύρινου μετώπου επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες όταν μαζί με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ισχυρών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, ξαφνικά κόπασαν και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Το αιφνίδιο και υποβοηθητικό αυτό γεγονός συνέτεινε στο να μπορέσει η Πυροσβεστική να ελέγξει άμεσα και αποτελεσματικά όλο το μέτωπο της φωτιάς με αποτέλεσμα σε λίγες ώρες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Τα συνεργεία εξακολουθούν να εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, την δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας στην τεράστια έκταση που έγινε ήδη στάχτη, αλλά και για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή στις 7.00μμ χθες από παρατηρητήρια του Τμήματος Δασών και αμέσως σήμανε συναγερμός. Δέκα και πλέον πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Πάφου, το Στρουμπιού, Πόλης Χρυσοχούς και Πύργου Τυλληρίας, καθώς και οχήματα του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας και των κοινοτικών αρχών του διαμερίσματος μετείχαν όλο το βράδυ στο έργο της κατάσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν και τα δυο μισθωμένα Ρωσικά ελικόπτερα Kamov 32.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις του πρωινού εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, οδηγούν σε αλλαγή σχεδιασμών ως προς την πρόθεση της Κυβέρνησης να αιτηθεί βοήθεια από το Ισραήλ για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκτιμάται ότι η κατάσταση επιτρέπει πλέον την πλήρη αντιμετώπιση της από τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και συνεπώς δεν θα χρειασθεί η έλευση αεροπορικών πυροσβεστικών δυνάμεων από τη γείτονα χώρα.

Πηγή: philenews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)