to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 03.12.2021

Διεθνή

Εκρηκτικός μηχανισμός και εμπρησμός σε σχολεία της Κύπρου από αντιεμβολιαστές

Σε ένα σχολείο οι δράστες έβαλαν φωτιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ενώ έγραψαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας προδότες». Σε ένα δεύτερο, τοποθέτησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σχολείο εκ των οποίων ο ένας εξερράγη προκαλώντας καταστροφές.


Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν χθες το πρωί, διευθυντές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στα Δημοτικά Σχολεία Δευτεράς στη Λευκωσία και ΙΣΤ’ Ζακακίου στη Λεμεσό, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο βανδάλων, όπως μεταδίδει το Philenews.com της Κύπρου.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δράστες έβαλαν φωτιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ενώ παράλληλα έγραψαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας προδότες». Στη δεύτερη περίπτωση, τοποθέτησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σχολείο εκ των οποίων ο ένας εξερράγη προκαλώντας καταστροφές.

Ως κοινές εγκληματικές πράξεις, οι οποίες ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν, χαρακτήρισε τα έκτροπα, ο υπουργός Παιδείας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου αφού καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και τις πράξεις βίας και βανδαλισμού, ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διαχείριση τους. «Η Παιδεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκφοβισμού», τόνισε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι δεν θα αφεθούν οι Διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί, να υφίστανται επιθέσεις από οποιονδήποτε. «Είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας να αποκλείσει τις επιθέσεις βίας στα σχολεία. Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και θα αναζητήσουμε τρόπους αποκλεισμού της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές σχολείο, όπου καλλιεργούνται αρχές και αξίες, και όχι η αυθαιρεσία, ο σκοταδισμός και η βία», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Τους βανδαλισμούς καταδίκασαν και οι οργανωμένοι γονείς καθώς και οι Σύνδεσμοι Γονέων των δύο σχολείων, μέλη των οποίων από χθες το πρωί βρίσκονται στις σχολικές μονάδες, μαζί με τις Διευθύνσεις κι εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεργαζόμενοι με τις Αστυνομικές Αρχές, οι οποίοι επιχειρούν να εντοπίσουν τους δράστες.

Στο μεταξύ, χθες η ΠΟΕΔ συναντήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα επεισόδια, ζητώντας τη στήριξη και προστασία της Δύναμης, κυρίως με περιπολίες σε σχολεία, ενώ παράλληλα, η οργάνωση ζήτησε και συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις της στον «Φ», η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι το έκτακτο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε χθες, αποφάσισε όπως τη Δευτέρα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία.

Την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο ΙΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο  Ζακακίου, καθώς και την πυρκαγιά και τις καταστροφές στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, καταδίκασαν οργανωμένοι φορείς και σύνολα, πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι μέσα από αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έστειλαν μηνύματα μηδενικής ανοχής σε περιστατικά βία και ακραίες συμπεριφορές, ανεξαρτήτως των θέσεων που έχει ο οποιοσδήποτε στα θέματα που δυστυχώς διχάζουν και αφορούν τα μέτρα κατά της Covid-19 που εφαρμόζονται στα σχολεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)