to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 19.07.2021

Διεθνή

Επανέλαβε το αφήγημα περί λύσης δύο κρατών ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε την πρόταση Τατάρ για δημιουργία δύο κρατών και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό - Ανακοίνωσε την έναρξη οικοδόμησης νέου «προεδρικού» στον κατεχόμενο Αγ. Δομέτιο - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη


Προκλητικός, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του εντός της ψευδοβουλής στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου έφτασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (19/07). Μαζί του είναι και η σύζυγός του Εμινέ, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Ερσίν Τατάρ και σύζυγός του, Σιμπέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στην ομιλία του το αφήγημά του περί λύσης δυο κρατών, όπως είχε κάνει πριν την άφιξή του στο νησί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Sigmalive.com, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα. Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι».

"Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί"

Ως μια μεγάλη υπόθεση χαρακτήρισε το Κυπριακό Ζήτημα ο Τούρκος Πρόεδρος. Συνέχισε λέγοντας ότι η «υπόθεση αυτή, είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974.

Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριους αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους».

Συμπλήρωσε ότι φθάσαμε στο σήμερα «πληρώνοντας τίμημα. Παρά τις προδοσίες κλπ., εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι».

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

Προαναγγελίες για «προεδρικό», βουλή και... κήπο

Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε επίσης την οικοδόμηση νέου ψευδοπροεδρικού και ψευδοβουλής, αφού όπως είπε ο «τ/κ λαός δεν έχει αυτά που του αξίζει».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να φτιάξει έναν Εθνικό Κήπο στα κατεχόμενα. «Θέλουμε επίσης να φτιάξουμε έναν Εθνικό Κήπο. Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να δει τι είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές», είπε.

Καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει σε ανακοίνωσή του (19/7/21) ότι: «καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε "αναστρεψιμότητα αποφάσεων" και δήθεν εγγυήσεις για "ήρεμα καλοκαίρια"».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)