to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 10.01.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων στο κυπριακό (ενημέρωση)

Για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη των πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο - «Ελλάδα και Κύπρος έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας και περιμένουν από την Τουρκία το ίδιο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τη Δευτέρα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης


«Υπάρχει συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας να βρούμε δίκαιη λύση»

Για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας, νωρίτερα σήμερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατία, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις χθεσινές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της διαπραγμάτευσης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπισθεί θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει την ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που, όπως σημείωσε, δυναμώνει συνολικά τη θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες ο κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μία στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. «Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως όμως με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι και ευρωπαϊκή γραμμή», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται», διευκρινίζοντας ότι «κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». «Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις», ανέφερε. 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους πάνω σε βάσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Τη βούληση της ελληνικής πλευράς για εξάντληση κάθε δυνατότητας, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως επεσήμανε, «σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη» και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά και την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τη στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεξάγονται από χθες στη Γενεύη της Ελβετίας. 

«Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μία συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και μία ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημορκατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μία εξέλιξη θετική και μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Για άλλη μία φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Μία ιδιότητα, που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λύση που, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων», δηλαδή «λύση που, σε τελική ανάλυση, θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει τον φόβο από τον κυπριακό λαό».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, διότι αυτά τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα που συνάδουν, τόσο με το διεθνές, όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτήν την κατεύθυνση». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη», επεσήμανε.

Στην ερώτηση εάν θα πάει στη Γενεύη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα, οπότε θα δούμε».

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα. 

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης", σημειώνεται.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο.


Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Οι όροι συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Διάσκεψη της Γενεύης και η διαπίστωση συναντίληψης των πολιτικών δυνάμεων, στο επίκεντρο του διαλόγου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Γενεύης, περιέγραψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (και υπουργό Εθνικής Άμυνας), Πάνο Καμμένο. «Το θέμα τώρα είναι», ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός, «μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ. την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε».

Ειδικότερα, «αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, εγώ είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη. Αν δεν διαφανεί, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε…», σε μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια δηλαδή.

Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε, «αυτή είναι μια κατάκτηση σημαντική, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε για λύση χωρίς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων». Διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, που συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

«Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή…», έκλεισε το διάλογο ο κ. Καμμένος.

«Είναι σημαντικό ότι για το εθνικό θέμα της Κύπρου υπάρχει μια εθνική θέση διαμορφωμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή. Αυτό ισχυροποιεί τις θέσεις μας. Η ελληνική κυβέρνηση με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων παραμένει σταθερή στο ότι επιζητούμε μια λύση για το Κυπριακό. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική η οποία θα περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στο νησί. Πρέπει να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι δεδομένο, μια χώρα αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ. Επιζητούμε την λύση με αυτές τις προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από το '74 μέχρι σήμερα, μετά την εισβολή και την κατοχή και αν πράγματι θέλουν να υπάρξει λύση είναι στα χέρια της Τουρκίας να αποφασίσει ότι θα πρέπει να κάνει σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής».

«Το δεύτερο θέμα είναι ότι έχουμε μια πολιτική αλλαγή στις 20 του μηνός στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, να περιλαμβάνει και την βούληση από την μεριά των ΗΠΑ, μετά την νέα διοίκηση Τραμπ που αναλαμβάνει την 20η Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

«Εμείς», συνέχισε ο κ. Καμμένος, «θα κάνουμε τα πάντα για την λύση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αποτελούν εθνική θέση μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος αναφορικά με τις συνομιλίες στην Γενεύη, ο κ. Καμμένος απάντησε «δεν είμαι αισιόδοξος διότι θεωρώ ότι η Τουρκία κρατάει μια αδιάλλακτη στάση. Εμείς ευχόμεθα να αλλάξει η Τουρκία στάση και να αποδεχθεί αυτά τα οποία η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν. Μακάρι να γίνει ένα θαύμα, θα το επιδιώξουμε, θα εργασθούμε γι' αυτό, θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά τα δύο θέματα που αποτελούν πλέον εθνική γραμμή».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσίπρας θα πάνε στην Γενεύη, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα πάει στην Γενεύη από την στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα μιας λύσης» προσθέτοντας «δεν θα πάμε στην Γενεύη προκειμένου να αναμένουμε τις αποφάσεις της Τουρκίας».

«Θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλα τα άλλα θέματα και να παραμείνουν τα θέματα στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, δηλαδή τα ζητήματα των εγγυήσεων και με δεδομένη την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται από την μεριά της Τουρκίας να υπάρχει τέτοια βούληση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Συνάντηση Τσίπρα - Λεβέντη

Τη σημασία των συμμαχιών της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα του Κυπριακού, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύντομου διαλόγου που είχε, παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

«Όλα είναι ανοιχτά. Το θετικό είναι ότι έχουμε σταθερή θέση, και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: - Δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και η Ε.Ε.. - «Και η λογική» παρενέβη ο Β. Λεβέντης. - «Είναι πράγματι σημαντικό αυτό» συμφώνησε ο πρωθυπουργός.

 

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε, ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβουν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης.

"Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε", είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.

Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερος του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για

το Κυπριακό. "Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου", πρόσθεσε.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και για την αξιολόγηση και για το θέμα των εκλογών, δε θέλησε όμως να δώσει καμιά περαιτέρω λεπτομέρεια για το τι οι δύο άνδρες είπαν στη συνομιλία τους.

Συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων βλέπει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο πρέσβης ετ Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.

 

Τσίπρας σε Κουτσούμπα: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη»

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά "χιόνια" και "θύελλες" που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα ...». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».

«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση. «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.


Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με Γεννηματά: Λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και με βιώσιμη προοπτική»

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Η συνάντηση με Μητσοτάκη

H συνάντηση του  Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συνολική αποτίμηση του Κυπριακού και να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις, καθώς, όπως πρόσθεσε, «είμαστε στην τελική φάση. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για ενημέρωση, «έστω κι αν γίνεται την ημέρα που ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη» όπως ανέφερε. «Παρά ταύτα είναι σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος αλλά οι μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας». «Σε κάθε περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.(πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 

Άρχισαν επίσημα οι συνομιλίες της Γενεύης

Άρχισαν χτες και επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015 (εδώ οι σχετικές εξελίξεις).

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά την προχθεσινή τους συνάντηση  μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά:

Περιουσιακό

Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις

Οικονομία/ΕΕ

Χρηματοδότηση/Εφαρμογή

Εδαφικό

Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

«Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις» τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης κατά την πτήση από Λάρνακα –Γενεύη: «Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν σήμερα στη Γενεύη και την Τετάρτη θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διεθνής διάσκεψη, για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Η συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)