to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 14.03.2018

πηγή: dialogos.com.cy

Διεθνή

Κυπριακή ΑΟΖ: «Μπορεί να μετατεθεί η γεώτρηση πριν ή και μετά…»

Ένα «αλλά» στον ενεργειακό σχεδιασμό δίπλα από το «κανονικά»


Την προσοχή των ΜΜΕ ότι τα δύο πλοία που θα φτάσουν στο τεμάχιο 10 αυτές τις μέρες δεν είναι παρά ερευνητικά σκάφη για επισκόπηση -με περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς όρους του περιβάλλοντος χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, εφιστά η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο κύριος στόχος είναι να παρουσιάζεται ότι συνεχίζει «κανονικά» ο ενεργειακός σχεδιασμός χωρίς να προκαλούνται νέα «επεισόδια», όπως αυτό της αναβολής της γεώτρησης στο τεμάχιο 3.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί κανονικά.

Οι ανάδοχες εταιρείες, η ExxonMobil μαζί με την Qatar Petroleum, έχουν προγραμματίσει τις έρευνές τους, έχουν και την αρμοδιότητα και συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στη Δημοκρατία. Οι εταιρείες κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία και λαμβάνοντας υπόψιν και ανακοινώσεις που έχει κάνει (η ExxonMobil) πιστεύουμε δεν χρειάζεται οτιδήποτε περαιτέρω. Οι σχεδιασμοί της ExxonMobil προχωρούν κανονικά».

Ωστόσο ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης, μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο άφησε να νοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια τροποποίηση στον προγραμματισμό της γεώτρησης από την κοινοπραξία.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως η γεώτρηση είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο και πρόσθεσε: «Η πρόθεση είναι για τον Οκτώβρη, αλλά επαναλαμβάνω ότι μπορεί να μεταφερθεί πιο πριν, μπορεί και μετά». Ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε χθες ότι «είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία» για να πηγαίνει το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» στα τερματικά της Αιγύπτου.

Δεν θέλησε ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό έχει σχέση με το ενδιαφέρον που η εταιρεία SHELL, ως μέτοχος στο τερματικό Ιντκού της Αιγύπτου, έχει επιδείξει για φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» και το «Λεβιάθαν». Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Shell ψάχνει να αγοράσει 10 bcm φυσικού αερίου και από τα δύο πεδία, με συμφωνία 5ετούς διάρκειας, ύψους 25 δις δολαρίων. Στο λιμάνι Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους, θα καταπλεύσει σήμερα στις 8 το πρωί το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil, Ocean Investigator.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάφος έχει δηλωθεί πως θα φτάσει στο τερματικό του διαχειριστή, DP World Limassol, στις 8 το πρωί. Κατά την παραμονή του το σκάφος θα εφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό, συμπλήρωσε.

Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Στο μεταξύ η Ολλανδή βουλευτής Ρία Όουμεν, η οποία προεδρεύει των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της για δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και για εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, οι βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου και Γιώργος Λουκαΐδης κατήγγειλαν τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι εν λόγω ενέργειες της Άγκυρας, σημείωσαν, αντιβαίνουν σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και υπονομεύουν τη διεθνή έννομη τάξη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων αποφάσισαν να αποσταλεί άμεσα επιστολή στον ΓΓ του ΣτΕ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, με την οποία να καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις και να ζητείται η παρέμβασή του προς τερματισμό τους.

Στην ομιλία της η κα Ria Ruuten Oomen αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)