to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 10.05.2021

Αθλητισμός

Κύπελλο Μπάσκετ: Βάφτηκε «πράσινο» για 20η φορά

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί του έναντι του Προμηθέα, τον οποίο κέρδισε (91-79) στον δρόμο για το 20ό Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του. MVP του τελικού ο Ιωάννης Παπαπέτρου.


Ο Όντεντ Κάτας στηρίχθηκε στον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Ντίνο Μήτογλου (από κοντά κι ο Μάριο Χεζόνια, κατά βάση στο δεύτερο μέρος), με τους πράσινους να επικρατούν της αχαϊκής ομάδας, που πάλεψε, δεν είχε όμως τις λύσεις από τον πάγκο. Επί της ουσίας άλλωστε, ο Μάκης Γιατράς τα περίμενε (σχεδόν) όλα από τον Τζέριαν Γκραντ, τον Τζεράι Γκραντ και τον Τζιάν Κλαβέλ (οι τρεις τους είχαν τους 58/79 πόντους του Προμηθέα), ο οποίος ήταν πολύ καλός στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Προμηθέα.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε τις 26 σερί σεζόν, κατακτώντας τουλάχιστον έναν τίτλο.

Ο αγώνας

Με όπλο τον έλεγχο των ριμπάουντ και τη νευρικότητα των παικτών του Προμηθέα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε πολύ γρήγορα σε θέση να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα. Οι πράσινοι έφτασαν στο +10 (15-5 στο 7') στην πρώτη περίοδο, παρά το γεγονός μάλιστα πως ήταν άστοχοι από την περιφέρεια (σ.σ.: ξεκίνησαν με 0/5 τρίποντα). Ο Μάκης Γιατράς επιχείρησε με συνεχόμενες αλλαγές να διαφοροποιήσει την κατάσταση, μέσα σε όλα όμως είδε τον Δημήτρη Αγραβάνη να φορτώνεται με τρία προσωπικά φάουλ και να πηγαίνει γρήγορα στον πάγκο.

Ένα κακό δίλεπτο από την πλευρά του τριφυλλιού σε συνδυασμό με την ματς απ άμυνα ζώνης των τυπικά φιλοξενούμενων βοήθησαν τον Προμηθέα να επιστρέψει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στην δράση των Τζέριαν και Τζεράι Γκραντ να γίνει ξανά ευθέως ανταγωνιστικός (36-31 στο 17').

Μέσα σε δύο κατοχές, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ οδήγησε εκ νέου τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (42-31 στο 18'), ξανά όμως ο Προμηθέας αντέδρασε. Με προσωπικά καλάθια του Τζιάν Κλαβέλ και του Τζέριαν Γκραντ, η αχαϊκή ομάδα μείωσε στο -4 (45-41) στο ημίχρονο. Το τριφύλλι πάντως, μόνο ικανοποιημένο δεν μπορούσε να είναι με αυτό το ισχνό προβάδισμα, δεδομένων μάλιστα των 17 πόντων του Ιωάννη Παπαπέτρου, που έκανε σπουδαία δουλειά σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο, με την πρώτη. Ήτοι, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να είναι φουριόζος και με τον Μάριο Χεζόνια σε πρωταγωνιστικό ρόλο (είχε 2/2 τρίποντα σε ενάμιση λεπτό) να αποκτά προβάδισμα -για πρώτη φορά στο παιχνίδι- της τάξεως του +14 (61-47 στο 26'). Οι τυπικά φιλοξενούμενοι προσπάθησαν ξανά με προσωπικές ενέργειες των κοντών να συμμαζέψουν την κατάσταση, πλην όμως δεν είχαν πλέον την ευστοχία που θα τους βοηθούσε.

Με εξαίρεση ένα μικρό ξέσπασμα δύο λεπτών (όταν σημείωσαν οκτώ σερί πόντους), οι παίκτες του Προμηθέα δεν είχαν τις απαντήσεις στο τριφύλλι, το οποίο -με τρίποντο του Χάουαρντ Σαντ Ρος- έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +10 (68-58).

Παρά το γεγονός πάντως πως οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά δεν πέταξαν λευκή πετσέτα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είδε το +14 (77-63) του 34ου λεπτού να γίνεται +3 (80-77) μέσα σε τρία λεπτά. Ο Τζιάν Κλαβέλ έβαλε μεγάλα καλάθια, ο Τζεράι Γκραντ κέρδισε πολλές μάχες κοντά στη ρακέτα και κάπως έτσι, στα τρία λεπτά για το φινάλε, ο τελικός απέκτησε νέο ενδιαφέρον.

Στο κρισιμότερο σημείο της αναμέτρησης όμως, ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε "παρών". Έβαλε το μεγάλο τρίποντο, που έκοψε τον αέρα των τυπικά φιλοξενούμενων και μαζί με τον Μάριο Χεζόνια οδήγησαν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη (91-79) και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για 20ή φορά στην ιστορία του συλλόγου.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος - Κορομηλάς - Μάνος.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-15, 45-41, 68-58, 91-79.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Κάτας): Μακ, Παπαγιάννης 6 (4 ριμπάουντ), Μποχωρίδης, Παπαπέτρου 25 (6/8 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Χεζόνια 18 (4/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κασελάκης, Γουάιτ 6, Μήτογλου 17 (4/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μπεντίλ 3, Σαντ Ρος 6 (4/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκμπελέσε 2, Τζεράι Γκραντ 18 (7/11 δίποντα, 4/5 βολές), Κλαβέλ 3 (6/10 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ), Λούντζης 9 (1), Αγραβάνης Δ. 5, Αγραβάνης Γ. 5 (1), Φορντ, Χριστοδούλου 17 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Γιαννόπουλος (0/4 τρίποντα), Μπαζίνας, Τανούλης.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 19/33 δίποντα, 11/32 τρίποντα, 20/23 βολές, 33 ριμπάουντ (23 αμυντικά + 10 επιθετικά), 22 ασίστ, 8 λάθη, 3 κλεψίματα, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Προμηθέας: 20/36 δίποντα, 5/19 τρίποντα, 24/26 βολές, 26 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 5 επιθετικά), 11 ασίστ, 13 λάθη, 5 κλεψίματα.

Η απονομή: Ο Παπαπέτρου σήκωσε το τρόπαιο μαζί με τον Βουγιούκα

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου σήκωσε στον αέρα το 20ό Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, έχοντας μαζί τον Ίαν Βουγιούκα. Κάτι στο οποίο στάθηκε με δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αγώνα, όταν είπε:

"Φώναξα τον Ίαν να κατέβει μαζί μου, είναι σαν πατέρας μου. Η σκυτάλη έρχεται από αυτόν, από τα βαριά τρόπαια που έχει σηκώσει. Ένιωθα ότι ηθικά σωστό ήταν να κατέβει για να σηκώσουμε μαζί το τρόπαιο. Είμαστε μια οικογένεια, μέσα κι έξω από το παρκέ".

Ο MVP

 Η πιο δύσκολη απόφαση του Ιωάννη (Παπαπέτρου) - ΤΑ ΝΕΑ

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο μοναδικός που απειλούσε το αντίπαλο καλάθι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, μαζί κι αυτός που σημείωσε ένα καθοριστικό τρίποντο στο 1'42'' για το φινάλε, βάζοντας... φρένο στην αντεπίθεση της αχαϊκής ομάδας. Ο κάπτεν του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έκανε συνολικά τη διαφορά με την εμφάνισή του, ολοκληρώνοντας τον τελικό με 25 πόντους (από 6/8 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 4/5 βολές), 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 λάθος σε 34'05'' συμμετοχής.

Μετά το τέλος του αγώνα και της απονομής, ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ:

"Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός και προστίθεται στην ιστορία του συλλόγου. Συγχαρητήρια στον Προμηθέα, μας κοίταξε στα μάτια. Έχουν τον σεβασμό όλων μας. Είμαι περήφανος για τον κόουτς, η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Είναι μια ιδιαίτερη σεζόν, είναι μια πρώτη νίκη σε μια μάχη. Δεν τελείωσε ο πόλεμος, για μας συνεχίζεται το πρωτάθλημα, κυνηγάμε ακόμη έναν τίτλο. Είμαστε χαρούμενοι γι αυτόν τον τίτλο, θα το χαρούμε σήμερα και θα κοιτάξουμε τα επόμενα" για να συνεχίσει:

"Όπως είπε κι ο κόουτς, όταν είσαι στον Παναθηναϊκό μαθαίνεις να ζεις με την πίεση. Μας αρέσει. Ήταν ένα πολύ έντονο παιχνίδι κι ένας πολύ ωραίος τελικός. Ο στόχος του Παναθηναϊκού πάντα είναι το νταμπλ. Θα θέλαμε να κάνουμε μια καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία, αλλά το αφήσαμε πίσω. Είναι ένα σημαντικό σερί αυτό των 26 ετών με τίτλο".

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός πως σήκωσε το τρόπαιο μαζί με τον Ίαν Βουγιούκα, είπε: "Φώναξα τον Ίαν να κατέβει μαζί μου, είναι σαν πατέρας μου. Η σκυτάλη έρχεται από αυτόν, από τα βαριά τρόπαια που έχει σηκώσει. Ένιωθα ότι ηθικά σωστό ήταν να κατέβει για να σηκώσουμε μαζί το τρόπαιο. Είμαστε μια οικογένεια, μέσα κι έξω από το παρκέ. Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογο, είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου που είμαι κομμάτι του".

Ο αδύναμος κρίκος

Ο Μάκης Γιατράς σίγουρα περίμενε περισσότερα από τον Δημήτρη Αγραβάνη, σε σχέση με τους 5 πόντους και τα 2 ριμπάουντ που είχε στα 22'17'' που χρησιμοποιήθηκε. Ο αρχηγός του Προμηθέα φορτώθηκε στην πρώτη περίοδο με τρία φάουλ, γεγονός που δεν τον βοήθησε να βρει ρυθμό στην πορεία του τελικού.

Μ. Γιατράς: "Είμαι στενοχωρημένος, ήρθαμε για να κερδίσουμε"

Δεν αρκούν πλέον οι καλές εμφανίσεις του Προμηθέα στον Μάκη Γιατρά, που δήλωσε ότι η ομάδα του κοίταξε στα ίσα και έχασε στις λεπτομέρειες από τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάκη Γιατρά:

"Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, δίκαια κατέκτησε το Κύπελλο. Είδαμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, αλλά με πλασματική διαφορά στο τέλος. Η ποιότητα του Παναθηναϊκού, τα ύψη, κάποια σουτ, έκριναν το παιχνίδι. Κάναμε κατάθεση ψυχής, ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά είμαστε στενοχωρημένοι γιατί ήρθαμε να κερδίσουμε. Προχωράμε, είμαι περήφανος για τους παίκτες μου. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για την άψογη φιλοξενία, τώρα πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας για τα playoffs.

Τριαντόπουλος: «Είμαι πολύ συγκινημένος» - Αλβέρτης: «Συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα»

Χαρούμενος και βαθύτατα συγκινημένος για τον πρώτο του τίτλο ως πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο Τάκης Τριαντόπουλος δήλωσε περήφανος για το σερί των 26 χρόνων με τουλάχιστον έναν τίτλο.

"Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είμαι πολύ συγκινημένος. Κάναμε ένα τεράστιο ρεκόρ, 26 συνεχόμενα χρόνια με τίτλο, είναι μια τεράστια στιγμή για εμάς. Σε μια δύσκολη χρονιά, θέλω να πω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, σε όσους βοήθησαν για να φτάσουμε ως εδώ. Περιμένουμε ακόμη ένα σκαλοπάτι, το πρωτάθλημα, για να είναι επιτυχημένη η σεζόν μας. Προσπαθούμε μέσα στις δυσκολίες, με τραυματισμούς, κορονοϊό και άδεια γήπεδα. Ελπίζουμε την επόμενη σεζόν να είναι όλα καλύτερα τα πράγματα, να γίνει το επόμενο βήμα για τον Παναθηναϊκό, να είναι κι αυτός καλύτερος" ήταν τα λόγια του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την πλευρά του, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δήλωσε: "Μεγάλη ανακούφιση και χαρά. Μία τεράστια προσπάθεια που έγινε από όλα τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, έχουμε όμως μεγάλη συνέχεια μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και επιμονή. Δεν έχει νόημα να λέμε τι έγινε και τι δεν έγινε, δεν μπορούμε να στεκόμαστε πίσω. Ακόμη και τώρα έχουμε προβλήματα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε μια κατάσταση που μαστίζει όλο τον πλανήτη. Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους προπονητές να συνεχίσουν το έργο τους. Είναι ένας μαραθώνιος παιχνιδιών, τον οποίο θα δώσουμε".

Κάτας: "Μας αρέσει η πίεση, θα γιορτάσω με Ρέμο στο σπίτι μου"

Σίγουρος ότι όταν ο Παναθηναϊκός κρατάει τον αντίπαλό του μέχρι τους 70 πόντους, θα κερδίζει αγώνες, δήλωσε ο Όντεντ Κάτας μετά από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, πριν παραδεχθεί πως θα γιορτάσει το τρόπαιο ακούγοντας Αντώνη Ρέμο στο σπίτι του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Όντεντ Κάτας:

"Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτή τη σπουδαία νίκη. Πήραμε το ένα από τα δύο τρόπαια που θέλουμε. Ήταν ένα σπουδαίο ματς για το άθλημα, ήταν δυναμικό, είχε μεγάλα σουτ, πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Ξέραμε ότι δεν θα ήταν εύκολο. Στόχος μας ήταν να τους κρατήσουμε στους 70 πόντους. Η πίεση ήταν σε εμάς, αλλά μας αρέσει η πίεση. Στο τέλος του αγώνα αυτή η πίεση και η προσπάθεια μας έδωσαν τη νίκη και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό.

Νομίζω σε αυτή τη φάση της σεζόν, έχουμε τρόπους για να σκοράρουμε. Έχουμε παίκτες για να το κάνουμε, δεν στηριζόμαστε σε έναν αθλητή. Πολλοί πόντοι μας προέρχονται από την άμυνα. Κάθε παίκτης μπορεί να σκοράρει, δεν δίνουμε έμφαση σε αυτό. Αν μπορούμε να κρατήσουμε τους αντιπάλους στους 70 πόντους, θα κερδίζουμε. Σε τρεις ημέρες ξεκινάμε τα playoffs, πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, στο τέλος της ημέρας θέλεις προσπάθεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου, όμως η άμυνα είναι αυτή που δίνει αυτοπεποίθηση.

Την τελευταία φορά που κατέκτησα έναν τίτλο, πήγα στον Ρέμο, στα μπουζούκια. Απόψε θα τον ακούσω, αλλά στο σπίτι μου. Συνεχώς προσπαθείτε να μου θυμίσετε το παρελθόν, αν συγκρίνεται τον παίκτη Κάτας με τον προπονητή Κάτας... Πάντα βρίσκω τρόπους για να απολαμβάνω την προπονητική, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο ενδιαφέρουσα τη βρίσκω".

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Ο Προμηθέας πήρε τους 58/79 πόντους του από τρεις παίκτες (Τζέριαν Γκραντ, Τζεράι Γκραντ, Τζιάν Κλαβέλ), κάτι που σε συνδυασμό με το 26.3% που είχε στο τρίποντο, δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει μέχρι τέλους το τρόπαιο. Απέναντι δε, σε μια ομάδα με την ποιότητα και την πληρότητα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αυτό αποδείχθηκε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγή: sport24.gr, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)