to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 02.09.2020

Πολιτική

Κυνική ομολογία Πλακιωτάκη για push back 10.000 προσφύγων και μεταναστών

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε χαρακτηριστικά πως «μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας» - παραδεχόμενος την άθλια τακτική των pushbacks στο Αιγαίο


Όπως γράφει το astraparis.gr:

Χωρίς καμιά περιστροφή και εντελώς ανερυθρίαστα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αποκάλυψε ότι η Ελλάδα με το Λιμενικό Σώμα έχει προβεί σε αποτροπή εισόδου από την αρχή του 2020 σε 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα με βάρκες από την Τουρκία.

Μόνο τον Αύγουστο, πρόσθεσε, στην σημερινή Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, συνέντευξη Τύπου, «είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η τουρκική ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν στην θάλασσα αυτές οι αποτροπές εισόδου των σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο κ. Πλακιωτάκης ουδεμία εξήγηση έδωσε, αλλά ευχαρίστησε «τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι  φυλάσσουν,  ημέρα και νύχτα, τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας,  με αποφασιστικότητα, με  σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Επίσης, ουδεμία αναφορά έγινε αν μέσα σε αυτές τις 10.000 ανθρώπους περιλαμβάνονται και όσοι κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί και στην συνέχεια… εξαφανίσθηκαν, όπως συνέβη στις 30 Απριλίου 2020, με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Μονολιά της Καλλιμασιάς στη Χίο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κατ΄ αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο η κυβέρνηση ομολογεί ότι αποτελεί επίσημη πολιτική της η αποτροπή (push back) στην θάλασσα, κάτι που αποτελεί πράξη παράνομη, συνάμα δε και εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια όσων επιβαίνουν στις φουσκωτές βάρκες, με τις οποίες συνήθως ταξιδεύουν από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)