to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 05.10.2022

Οικονομία

Κυνική ομολογία και καμία δέσμευση από τον Αδ. Γεωργιάδη για το ράλι των τιμών

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χωρίς να αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος, έρχεται η κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας


Στην κυνική ομολογία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν γενικά οι αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί το ράλι των τιμών αφήνοντας απροστάτευτα τα νοικοκυριά τα οποία απειλούνται με νέα φτωχοποίηση.

Ο Άδ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε και στη συζήτηση που πραγματοποίησε με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των αλυσίδων super market, από την οποία τελικά, δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό.

Σημειώνεται ότι μετά τη σύσκεψη ο Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε πως, κάθε αλυσίδα super market θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, δηλώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» τιμών ούτε για συγκεκριμένα προϊόντα.

Καθώς λοιπόν δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για το ποια προϊόντα θεωρούνται βασικής ανάγκης και ταυτόχρονα δεν υπήρξε δέσμευση για μείωση των τιμών αλλά αντίθετα μικρή (και όχι μεγάλη) αύξηση. Γίνεται αντιληπτό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άλλη μια φορά προχώρησε σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των αυξήσεων στις τιμές και μόνο.

Ο Άδ. Γεωγιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων» και ότι «κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Τέλος, αναφορικά με το πληθωρισμό ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος έχει πέσει έξω από κάθε πρόβλεψή του δήλωσε ότι «η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει ο πληθωρισμός να πηγαίνει ψηλά. Θα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μ.ό. στο τέλος του χρόνου και πιστεύουμε και εμείς ότι το νέο έτος θα αρχίσει πτώση του πληθωρισμού».

Αναλυτικά όσα δήλωσε μετά τη σύσκεψη με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των super market:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες, που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν στα νοικοκυριά, είχε για άλλη μία φορά εποικοδομητική συζήτηση με όλο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, των αλυσίδων super market και του υπολοίπου λιανικού εμπορίου.

Συμφωνήσαμε στο εξής: Η κάθε αλυσίδα super market θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, προκειμένου να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μία μάχη που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μία μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε.

Επίσης, εξετάσαμε διεξοδικά το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, ένα θέμα που απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες, και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι η ελληνική αγορά, όπως και κατά την περίοδο του Covid, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων, θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη προϊόντων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έκαναν όλους τους προηγούμενους μήνες για να προλάβουν να έχουν επαρκείς προμήθειες που δημιουργούν δίχτυ ασφαλείας για τον Έλληνα καταναλωτή. Και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για αυτό.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στον κλάδο για να λύνει θεσμικά προβλήματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία, ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλή μας συνεργασία, αλλά και θα παρακολουθούμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεών μας».

Ερωτήσεις:

Δημοσιογράφος: Μία διευκρινιστική ερώτηση. Όταν λέτε στα 50 προϊόντα, με τα υπόλοιπα;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Συνεχίζονται οι έλεγχοι κανονικά. Αλλά πέραν των κανονικών ελέγχων που διενεργούμε, η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει και το δικό της καλάθι των 50 προϊόντων δίνοντας στον καταναλωτή την δυνατότητα να έχει πολύ χαμηλές αυξήσεις σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα».

Δημοσιογράφος: Την αύξηση θα δει ή τον ανταγωνισμό;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Και ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, θα το δείτε, γιατί κάθε αλυσίδα θα κάνει το δικό της πακέτο προσφορών, άρα θα μπορούμε να κάνουμε και τη σύγκριση».

Δημοσιογράφος: Και σήμερα διαπιστώνετε ότι δεν λειτουργεί στο βαθμό που θα επιθυμούσατε εσείς ο ανταγωνισμός για να φτιάξουμε αυτό το καλάθι;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το αντίθετο. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%.  Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία».

Δημοσιογράφος: Το βασικό πρόβλημα βέβαια για όλους μας είναι το ενεργειακό. Αυτό συζητήθηκε; Και αν συζητήθηκε με ποια προοπτική;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ενεργειακό συζητήθηκε εκτενώς. Και όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε με μεγάλες επιδοτήσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιοκατανάλωση και γενικά, για μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ως προς την επιδότηση που δίνει η Κυβέρνηση στο ρεύμα».

Δημοσιογράφος: Αν τύχει να γίνουν διακοπές, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο το υπερβολικό, ένα super market πώς θα λειτουργήσει;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα ζήτημα blackout, δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Είμαστε επαρκέστατα προετοιμασμένοι για αυτό. Θα είμαστε μία από τις τυχερές ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην καλή δουλειά της Κυβερνήσεως, που δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα».

Δημοσιογράφος: Συμφώνησαν οι εμπορικές αλυσίδες για πάγωμα των τιμών σε αυτά τα 50 προϊόντα ή για χαμηλές αυξήσεις;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν συζητήσαμε καθόλου για πάγωμα καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι. Πρέπει να σας πω ότι την επόμενη βδομάδα θα έχουμε εδώ συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πώς μπορεί και η βιομηχανία να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, γιατί το super market είναι η μία πλευρά της βάρκας και υπάρχει και η άλλη πλευρά της βάρκας. Λοιπόν, θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στην άλλη πλευρά.

Όμως, πιστεύω ότι έχουμε όλοι καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας να κρατηθούν τα βασικά προϊόντα για την διαβίωση των Ελλήνων πολιτών στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο».

Δημοσιογράφος: Κάποιος θα πει ότι κάνατε μία «άτυπη συμφωνία κυρίων». Κάτι που απαγορεύεται.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν είναι καθόλου «άτυπη συμφωνία κυρίων» και δεν είναι τίποτα που απαγορεύεται και γι’ αυτό η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Άρα, δεν παραβιάζουμε καθόλου το δίκαιο του ανταγωνισμού, κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)