to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:19 | 27.04.2020

Διεθνή

Κυνική δήλωση Σόιμπλε: Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή

Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Bundestag Β. Σόιμπλε αναφερόμενος στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν μετά την πανδημία


Τη συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει κατ’ αυτόν να τεθούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ανοίγει ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας επίσης πως «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορονοϊού».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ακόμη λάθος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί «με χρήματα των φορολογουμένων» και κάνει λόγο για την «διαδεδομένη», όπως λέει, άποψη, ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης».

Όμως το κράτος «δεν μπορεί όμως να αντικαθιστά μονίμως τον τζίρο μας», υπογραμμίζει και προβλέπει ότι η Γερμανία θα βιώσει δομικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει κλασικά μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της», προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε και συμβουλεύει τους πολιτικούς στην Γερμανία να εκμεταλλευθούν την αναταραχή προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες μισθολογικές ανισότητες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του κλίματος. Δεν θεωρεί ότι το ολοένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναπόφευκτο, ενώ τονίζει ότι για να το αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, «αλλά θα πρέπει αυτό να το δεχτούμε».

«Δεν προτείνω βέβαια να απαλλαγούμε από την αρχή του ανταγωνισμού, αλλά ως τμήμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ισχυρότερους μηχανισμούς εξισορρόπησης και περιορισμών», προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συζήτηση παρεμβαίνει επίσης ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου Ούντο ντι Φάμπιο, ο οποίος επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναστείλει τα μέτρα περιορισμού της κίνησης του πληθυσμού. «Παντού, όπου το επιτρέπει η κατάσταση των κρουσμάτων, πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος», δηλώνει ο κ. Ντι Φάμπιο, μιλώντας στην Bild. «Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν το παν προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα και να προσαρμόσουν τα μέτρα στη νέα ενημέρωση. Αυτό πρέπει να συμβεί με έναν στόχο: να δώσει πίσω στους πολίτες την ελευθερία τους - σε περιβάλλον υπεύθυνης ασφάλειας», εκτιμά ο γερμανός δικαστικός.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

Έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν είναι σωστή στην απολυτότητά της η άποψη ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

Πρώτος έσπευσε να συνταχθεί με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο ούτως ή άλλως θιασώτης της ταχύτερης άρσης των περιορισμών Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, 'Αρμιν Λάσετ: «Πρέπει, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, να συζητήσουμε πολύ πιο συνολικά και να μην κοιτάζουμε κάθε μέρα τους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Λάσετ, σημειώνοντας μάλιστα εμφατικά ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να βασίζεται τόσο στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, όπως είπε, «αλλάζουν γνώμη κάθε δυο μέρες, προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες». Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας επισήμανε ακόμη ότι στο κρατίδιό του το 40% των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ελεύθερο, τονίζοντας την ανάγκη να μην αγνοείται και το κόστος που αναλαμβάνει το σύστημα υγείας. «Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε ότι, εάν οι άνθρωποι υποφέρουν τώρα από κατάθλιψη, εάν αυξηθούν οι αυτοκτονίες, εάν το σύστημα υγείας μετά δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί επειδή το κράτος υπερφορτώνεται, τότε και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο ζωές», είπε ο κ. Λάσετ, για να λάβει απάντηση πριν από λίγη ώρα από τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, έναν από τους πλέον επιφυλακτικούς επικεφαλής ομόσπονδων κρατιδίων: «Θα ήταν λάθος να μην ακούμε τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ως τώρα μας έχουν συμβουλεύσει τόσο καλά», δήλωσε ο κ. Σέντερ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ομόλογό του, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Bundestag, έκανε λόγο για «μια σημαντική άποψη, όπως πολλές αυτές τις μέρες, οι οποίες λαμβάνονται ασφαλώς υπ' όψιν όταν σταθμίζουμε την κατάσταση».

Ευθέως εναντίον του κ. Λάσετ εκφράστηκε πάντως ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στην Bundestag Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προειδοποιώντας ότι «αυτό που κάνει (ο κ. Λάσετ) μπορεί να προκαλέσει ζημιά - δεν επιτρέπεται να απομακρύνεται κανείς έτσι απλά από την επιστημονική γνώση και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με τους λοιμωξιολόγους και όχι να στρεφόμαστε εναντίον τους».

Με τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκε ακόμη ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος σημείωσε ότι στη θέση των «σκληρών, καταπιεστικών μέτρων», τώρα πρέπει να μπουν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και η απόσταση. Η κριτική του κ. Σόιμπλε αντανακλά τον πυρήνα των προνοιών του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Η υπουργός 'Αμυνας 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προειδοποίησε από την πλευρά της για τους κινδύνους από ενδεχόμενη «μαζική χαλάρωση» των περιορισμών και εξήγησε ότι η ίδια θεωρεί σκόπιμο πριν από τα επόμενα μέτρα τα νέα κρούσματα να έχουν περιοριστεί σε περίπου 500-600 την ημέρα. «Διαφορετικά, θα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.018 νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού» έχει ως αποστολή να προωθεί πρακτικά σημεία και σχέδια της πολιτικής για τον κορονοϊό και να αξιολογεί την κατάσταση. «Το σημερινό συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία της επόμενης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων φαίνεται ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά από όλες τις πλευρές. Ο 'Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για σημαντικές αλλαγές, καθώς ενδεχόμενες συνέπειες των μέτρων που ήρθησαν την προηγούμενη Δευτέρα θα αξιολογηθούν όταν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες. «Αν αυτή την εβδομάδα λειτουργήσουν καλά τα νέα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να σκεφτούμε για περαιτέρω χαλάρωση», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ο οποίος μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης στο τέλος Μαΐου. Η ίδια η Καγκελάριος έχει αποκλείσει νέα χαλάρωση πριν από τις 5 Μαΐου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)