to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 28.07.2017

Διεθνή

Κυνηγοί προσφύγων ή διακινητές; Ποιοι είναι οι «Ταυτοτικοί» που ναύλωσαν πλοίο για να καταπολεμήσουν τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

Μια επιχείρηση μίσους στα νερά της Μεσογείου...


Η είδηση έκανε τον γύρο του διεθνούς Τύπου....

Οι αρχές στα κατεχόμενα ακινητοποίησαν το C-Star, το πλοίο που έχουν ναυλώσει οι ακροδεξιοί της ομάδας «Defend Europe» στο πλαίσιο μιας επιχείρησης - μίσους τους για να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Ο καπετάνιος κι άλλα 10 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν για «πλαστά έγγραφα», έγραφε ο Τύπος προχθές, χωρίς να έχει όμως να έχει επαρκείς πληροφορίες για το τι έγγραφα ήταν αυτά που τους πέρασαν χειροπέδες.

Μια επιχείρηση μίσους στα νερά της Μεσογείου

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και λίγο καιρό ένα περίεργο πλοίο πλέει στα νερά της Μεσογείου. Εν πρώτοις φαίνεται σαν ένα ακόμη πλοίο κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προσπαθεί να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πλοίο C-STAR είναι ναυλωμένο από ένα νεοφυές ακροδεξιό κίνημα, που ξεκίνησε το 2012 στη Γαλλία και σύντομα επεκτάθηκε και στις γερμανόφωνες χώρες. Πρόκειται για το λεγόμενο Κίνημα των Ταυτοτικών (Génération Identitaire ή Identitäre Βewegung), που αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία» και την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση των προσφύγων» ενώ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς μιας αυθεντικής ταυτότητας, με εθνικιστικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσαν πριν λίγο καιρό τα μέλη των «Ταυτοτικών», σκοπός τους είναι να πλέουν ανάμεσα στις ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας, για να εμποδίσουν τη διέλευση πλοιαρίων προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Με απλά λόγια, ωσάν πολιτοφυλακες, θέλουν να «συλλαμβάνουν» τα πλοιάρια που προσπαθούν να διαφύγουν από τα λιμάνια της αφρικανικής χώρας και να τα οδηγούν πίσω σε αυτά. Υπό το σύνθημα «Defend Europe».

Το 40 μ.. σκάφος C-Star που πρωταγωνιστεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση, μισθώθηκε μάλιστα με κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο τον Μάιο, η οποία επέτρεψε στην ακροδεξιά οργάνωση να συγκεντρώσει το ποσό των 76.000 ευρώ.

Κυνηγοί προσφύγων ή διακινητές;

Έχοντας ξεκινήσει το μισαλλόδοξο ταξίδι του νωρίτερα μέσα στον μήνα, το πλοίο του μίσους απέτυχε να ελλιμενιστεί τόσο στην Κατάνη της Σικελίας, μετά την άρνηση του δημάρχου, όσο και στην Αίγυπτο, έπειτα από θαλάσσιο μπλόκο που τους έστησαν στο Σουέζ ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων.

Η πορεία του σταμάτησε για τρίτη φορά την Τετάρτη στην Αμμόχωστο, με τους κυβερνήτες του να συλλαμβάνονται για «πλαστά έγγραφα», καθώς στα αμπάρια του πλοίου βρέθηκαν 20 πολίτες της Σρι Λάνκα, που σύμφωνα με το μόρφωμα ήταν «ασκούμενοι ναυτικοί», αν και τα χαρτιά που έφεραν ήταν μαϊμού.

Όταν και αυτοί μαζί με το πλήρωμα του πλοίου συνελήφθησαν υποστήριξαν αρχικά το σενάριο που παρουσίασαν οι «υπερασπιστές της Ευρώπης», λίγο μετά όμως άρχισαν να κελαϊδούν… Και τι είπαν; Ότι όχι μόνο δεν είναι δόκιμοι ναύτες, αλλά ότι είναι μετανάστες που πλήρωσαν 10.000 ευρώ στους «κυνηγούς» τους για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία! 

Πέντε μάλιστα κατέθεσαν αίτημα ασύλου και φέρεται να έλαβαν ήδη 10ήμερη άδεια παραμονής, ενώ οι υπόλοιποι 15 αναμένεται να απελαθούν στην πατρίδα τους.

«Η διακίνηση ανθρώπων δεν συνιστά αδίκημα στα κατεχόμενα, οπότε οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους κυβερνήτες έγιναν στη βάση ότι τα έγγραφα που εμφάνισε το πλήρωμα έλεγαν πως είναι εκπαιδευόμενοι ναυτικοί. Αποδείχτηκε όμως πως ήταν πλαστά» εξήγησε στον Guardian η Φάικα Πασά, Τουρκοκύπρια ακτιβίστρια που παρακολούθησε εξ αρχής τα τεκταινόμενα.

Για να μαζέψουν μάλιστα τα ασυμμάζευτα, τα μέλη του ακροδεξιού σχηματισμού ισχυρίστηκαν πως το πλήρωμα «λαδώθηκε» από ακτιβιστές για να πει ψέματα, λαμβάνοντας δήθεν σε αντάλλαγμα υποσχέσεις για παροχή ασύλου στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι τελικά οι Ταυτοτικοί;

Τι είναι όμως το αυτοαποκαλούμενο Κίνημα των Ταυτοτικών και γιατί οι ενέργειές του θεωρούνται άκρως επικίνδυνες; Και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της τελευταίας πρωτοβουλίας του στα νερά της Μεσογείου; Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle o Aντρέας Πέχαμ, ειδικός σε θέματα ακροδεξιών κινημάτων και ερευνητής στο Αρχείο της Αυστριακής Αντίστασης, το C-STAR και οι ενέργειές του στο πεδίο του προσφυγικού «έχουν κυρίως συμβολική αξία». 

Το εν λόγω κίνημα «είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό, ωστόσο λειτουργεί και με όρους μάρκετινγκ. Στο Βερολίνο για παράδειγμα μέλη του κινήματος βγαίνουν στους δρόμους και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις μάζες. Ωστόσο βασικός χώρος δραστηριοποίησής τους παραμένει ο εικονικός χώρος του διαδικτύου. Πέραν του ίντερνετ, δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη επιρροή στους απλούς πολίτες», αναφέρει ο Αντρέας Πέχαμ.

Σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Κίνημα των Ταυτοτικών ο Αντρέας Πέχαμ αναφέρει: «Οι Ταυτοτικοί δεν είναι άλλη μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με μέλη αλλά μια οργάνωση που αποτελείται από στελέχη. Αυτοί προέρχονται κατά 100% από τοπικές ενώσεις πολιτών. Έχουν μια ελιτίστικη αντίληψη για τους εαυτούς τους. Αυτό παρατηρούμε τουλάχιστον στην Αυστρία, που μαζί με τη Γαλλία, είναι μια από τις βασικές χώρες προέλευσης των Ταυτοτικών».

Το κίνημα αυτό από το 2013 άρχισε να επεκτείνεται, αλιεύοντας κυρίως νέους άνδρες από τοπικές οργανώσεις ακροδεξιού υπόβαθρου. Μάλιστα αυτού τους είδους οργανώσεις, όπως εξηγεί ο αυστριακός ειδικός, διατείνονται ότι δρουν κυρίως στη βάση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, παρά το ότι σε διάφορες εκδηλώσεις τους δίνεται η εντύπωση ότι συμμετέχουν και γυναίκες, στην πραγματικότητα η συμμετοχή των γυναικών είναι ελάχιστη. «Αυτό έχει να κάνει με το ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι κυρίως ανδρική υπόθεση», εξηγεί ο Αντρέας Πέχαμ.

Οι κρίσεις τροφοδοτούν την ακροδεξιά «ατζέντα» των Ταυτοτικών

Και τι φιλοδοξεί όμως να πετύχει το Κίνημα των Ταυτοτικών με δράσεις όπως κι αυτές στη Μεσόγειο; 

Τα τελευταία χρόνια οι Ταυτοτικοί βρήκαν στην προσφυγική κρίση έναν λόγο ύπαρξης. Στηρίζουν τη δράση τους σε αντίστοιχες κρίσεις, κι αυτό υποστηρίζει άλλωστε και ένας εκ των κορυφαίων «ακτιβιστών» τους στην Αυστρία, ο ΜάρτινΣέφερ.

Βλέπουν αυτές τις κρίσεις σαν ευκαιρία για αντίδραση, σαν ένα είδος εμφυλίου πολέμου, στον οποίο πρέπει να λάβουν μέρους, αναφέρει ο Αντρέας Πέχαμ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βοηθήσουν και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν, όπως το FPÖ στην Αυστρία και το AfD στη Γερμανία. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη απήχηση τελευταία στη Γερμανία, εξ ου και η παρακολούθηση των δράσεών τους από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος. Ειδικά στη Γερμανία, πολλοί έχουν διασυνδέσεις και με νεοναζί, κάτι που δεν πρέπει να εκκλήσει, εκτιμά ο Αντρέας Πέχαμ. Ο ίδιος φοβάται πάντως ότι μελλοντικά ενδέχεται να αυξηθεί η επιρροή τους σε κύκλους νέων, σε σχολεία ή πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ως μότο το «Έξω οι ξένοι».

* Mε πληροφορίες από τον Guardian, το Stern και την Deutche Welle

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)