to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 12.04.2019

Διεθνή

Kυνήγι μαγισσών στο Εκουαδόρ: Συνελήφθη ο Όλα Μπίνι ως «συνεργάτης» του Τζούλιαν Ασάνζ

Η χθεσινή σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, μετά από 7 χρόνια, πυροδότησε εξελίξεις και ένα κυνήγι «συνεργατών» του σύμφωνα με τις διατυπώσεις των αστυνομικών. Ωστόσο, η σύλληψη του Όλα Μπίνι σε αεροδρόμ,ιο του Εκουαδόρ προκάλεσε ήδη κύμα παγκόσμιας συμπαράστασης


Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα - τον Όλα Μπίνι -  που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να «εγκαταλείψει» τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε στη σχετική ανακοίνωση η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο χθες Πέμπτη. Ωστόσο, ήδη άνθρωποι που του συμπαραστέκονται κάνουν λόγο για προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι του στην Ιαπωνία, και όχι για κάποια προσπάθεια «απόδρασης» από τη χώρα

   Η υπουργός κατηγόρησε το πρόσωπο αυτό ότι ενέχεται σε «σχέδιο αποσταθεροποίησης» του Ισημερινού, «που συνδέεται με γεωπολιτικά συμφέροντα».

   «Έχουμε αποδείξεις πως υπάρχει σχέση στενής συνεργασίας ανάμεσα στο πρόσωπο που συνελήφθη και τον Ρικάρδο Πατίνιο, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών [του Ισημερινού] όταν χορηγήθηκε άσυλο» στον Τζούλιαν Ασάνζ από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ισχυρίστηκε η Ρόμο.

Κατά δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα χθες η υπουργός, αυτό το πρόσωπο -- δεν το κατονόμασε -- βρίσκεται «κοντά» στον Ασάνζ και κατηγορείται πως «συνεργάστηκε σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» του σημερινού προέδρου Λενίν Μορένο. Κατά την κυβέρνηση, στις απόπειρες αυτές θεωρείται πως συνεργάστηκαν και «ρώσοι» χάκερ.

Η Ρόμο έκανε την καταγγελία αυτή μερικές ώρες μετά την ανάκληση του ασύλου του ιδρυτή του WikiLeaks και τη σύλληψή του από τις αρχές της Βρετανίας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

  Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία.

«Κυνήγι μαγισσών»

   Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Όλα Μπίνι, στην τελευταία του ανάρτηση χθες Πέμπτη, ανέφερε πως φοβάται ένα «κυνήγι μαγισσών», ενώ μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης στα κοινωνικά δίκτυα που κάνουν λόγο για έναν παθιασμένο ακτιβιστή υπέρ του ελεύθερου λογισμικού - για χρήσεις μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων:

Αλλού αναφέρεται πως δεν του έχουν αποδοθεί κατηγορίες και πώς δεν έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)