to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 25.01.2023

Κοινωνία

Κύμα κακοκαιρίας έως το Σαββατοκύριακο - Συστάσεις για τη προστασία αστέγων

Ένα βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει ένα κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας, με διάρκεια από σήμερα έως το Σαββατοκύριακο 28-29/01, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι πολύ ενισχυμένοι τοπικά άνεμοι.


Την Τετάρτη 25/01 το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης (Τυνησία-Λιβύη). Από εκεί θα κινηθεί προς τη Νότια Ιταλία, όπου την Πέμπτη 26/01 θα ενισχυθεί, ενώ την Παρασκευή 27/01 θα αποκτήσει ανατολική τροχιά προς τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 25/01 βροχές αναμένονται αρχικά κυρίως στα Επτάνησα και στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν τοπικά στα Επτάνησα και ενδεχομένως σε παράκτια τμήματα της βορειοδυτικής χώρας και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο, στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (με ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα στα βόρεια και πάνω από τα 1.300 μέτρα στα υπόλοιπα), αλλά προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα). Αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Συστάσεις για την προστασία των αστέγων από χαμηλές θερμοκρασίες

Έγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και κακών συνθηκών κατά την περίοδο του χειμώνα, έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο τα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση, κατά τις βραδινές ώρες, από 20:00 μμ έως 08:00 πμ) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Τρίκαλα: Χιονοπτώσεις και καταπτώσεις βράχων στα ορεινά

Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο και υποχώρηση εδαφών σε ορισμένα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, χιονίζει σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και 15 μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων συμμετέχουν στο έργο του αποχιονισμού. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το υπέδαφος σε ένα σημείο του πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα.

Πάτρα: Μήνυμα από το 112 προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Αχαϊας.

Εν αναμονή της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ζητείται από τους κατοίκους της περιοχής να περιορίσουν τις μετακινήσεις του και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στην περιοχή αναμένονται να επικρατήσουν ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το βράδυ.

Προειδοποιητικό μήνυμα του «112» για ακραία καιρικά φαινόμενα και σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά

Μήνυμα από το «112» εστάλη στους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς σήμερα το μεσημέρι, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να «χτυπήσει» τα δύο νησιά.

Στο μήνυμα που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών αναγράφεται: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες - θυελλώδεις άνεμοι) στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Περιορίστε τις μετακίνησεις σας κατά την διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)