to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 24.11.2013

πηγή: tvxs

Οικονομία

Κύμα απολύσεων για επίτευξη των στόχων

Τις 15.000 θα φτάσει ο αριθμός των απολύσεων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τρέχει» για την επίτευξη του στόχου.


Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013 και 11.000 έως το τέλος του 2014. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται κατάργηση φορέων, συγχώνευση κάποιων άλλων και δραστική περικοπή προσωπικού στους περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς αυτοί να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταθέσει ένα σχέδιο περικοπής προσωπικού προς όλα τα υπουργεία, προτείνοντας την περικοπή του προσωπικού σε ορισμένους φορείς σε ποσοστό που θα φθάνει ως το 10%.

Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων: Δώδεκα ανώνυμες εταιρείες με συνολικά συνολικά 12.708 υπαλλήλους. Πρώτη είναι η ΟΣΕ ΑΕ οδικές συγκοινωνίες, και οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ και ο ΟΣΕ.

Υπουργείο Οικονομικών: Μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Γίνεται λόγος για πλεονάζον προσωπικό σε 7 ανώνυμες εταιρείες, μεταξύ αυτών και σημαντικότερες η ΜΟΔ ΑΕ και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ζητείται περικοπή προσωπικού στο Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον ΛΑΓΗΕ.

Στο τομέα των συγκοινωνιών, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μέχρι το 2014 η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την απομάκρυνση 1.200 υπαλλήλων (10% των εργαζομένων στους οργανισμούς συγκοινωνιών του υπ. Μεταφορών) μέσω της μείωσης δομών στους οργανισμούς του υπουργείου Μεταφορών στο πλαίσιο των 11.000 απολύσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι περισσότερες απολύσεις σχεδιάζονται στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Τραμ, Ηλεκτρικός, Μετρό) που απασχολούνται 2.480 υπάλληλοι και στον ΟΣΕ ΑΕ (Λεωφορεία και Τρόλεϊ), που έχει περίπου 6.500 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε πως θα υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων και συγχωνεύσεις/καταργήσεις οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο. Όπως είπε το υπουργείο «έχει την ατυχία να έχει πάρα πολλές ΔΕΚΟ που χρηματοδοτούνται από το κράτος». «Έχουν στηθεί πάρα πολλοί οργανισμοί που κάνουν παράλληλα πράγματα», δήλωσε και συμπλήρωσε έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα αξιολόγηση των δομών, των αναγκών και του προσωπικού, ώστε «να φύγουν αυτοί που δεν είναι αναγκαίοι». Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως «δεν θα χάσουν τη δουλειά τους υπάλληλοι που κάνουν χρήσιμη δουλειά». «Δεν μπορεί να απολυθεί ένας οδηγός που κινεί κάθε μέρα το λεωφορείο», τόνισε.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε να αγγίξουμε οργανισμούς που παρέχουν καθημερινό έργο, όπως είναι οι συγκοινωνίες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών», συνέχισε και εξήγησε πως η «δεξαμενή» των προς αποχώρηση υπαλλήλων είναι στους κατασκευαστικούς οργανισμούς που «εκ των πραγμάτων πρέπει να συγχωνευθούν». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), την Αττικό Μετρό, την Εγνατία Οδό, οι οποίες «πρέπει να συγχωνευθούν και έχουν προσωπικό που χρειάζεται επαναξιολόγηση». Όσον αφορά τα περί «ξαφνικού θανάτου» του ΤΕΟ έκανε λόγο για «ανεύθυνη συζήτηση», συμπληρώνοντας πως εδώ και δύο μήνες είχε ανακοινώσει ότι μπαίνει σε φάση εκκαθάρισης, καθώς δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Παράλληλα το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει δεκαπέντε οργανισμούς στους οποίους απασχολούνται συνολικά περίπου 150 εργαζόμενοι. Ειδικότερα πρόκειται για τους οργανισμούς:

Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ),

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ),

Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ)

Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας

Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»

Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών

Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής

Κεντρική Αγορά Πατρών

Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας

Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)