to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 25.05.2020

Κοινωνία

Υπόλογη η κυβέρνηση για τον εμπαιγμό του Βασίλη Δημάκη

Επανήλθε και συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης, μιλώντας για εμπαιγμό του μέσω ψεύτικων δεσμεύσεων εκ μέρους του υπουργείου και της διοίκησης.Προκλητική η Σ. Νικολάου μιλά για ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα στην απεργία πείνας και δίψας του Βασ. Δημάκη. Το διακύβευμα της υπόθεσης Δημάκη είναι η Δημοκρατία, τονίζει ο δικηγόρος του Δημάκη, Θ. Καμπαγιάννης. Μεγάλο κύμα αντιδράσεων από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς


Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται όχι μόνο η πορεία των σπουδών του Βασίλη Δημάκη, αλλά και η υγεία του, καθώς από το Σάββατο με επιστολή που κοινοποίησε στην πρωτοβουλία «Αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη», ανακοινώνει πως διακόπτει εκ νέου τη λήψη τροφής και νερού, αλλά και την επικοινωνία με τους πάντες. Αφορμή για ακόμη μια φορά οι εμπαιγμοί και οι ψεύτικες δεσμεύσεις του υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. και της διοίκησης των φυλακών περί αναίρεσης της τιμωρητικής μεταγωγής του που τον αποκόπτει από τις σπουδές του.

Οι δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ είχαν οδηγήσει στη διακοπή της απεργίας πείνας και δίψας πριν μερικές ημέρες, μετά το τότε κύμα αντιδράσεων. Φαίνεται πως οι δεσμεύσεις δόθηκαν σε μια προσπάθεια (και υπό την ελπίδα εκ μέρους του υπουργείου) να σταματήσουν οι αντιδράσεις και να μην υπάρξει ενδεχόμενο δυναμικό νέο κύμα.

Ωστόσο, η στήριξη στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη αποτυπώνεται και πάλι με βροντερό τρόπο, με τις κινητοποιήσεις υπέρ του να ξεκινούν ήδη από σήμερα, Δευτέρα 25/5. Στις 5.30 μ.μ. κοινωνικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μετρό της Κατεχάκη και πορεία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.

Στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη οι συμφοιτητές του

«Υπερασπιζόμαστε τον συμφοιτητή μας Βασίλη Δημάκη. Είμαστε στο πλευρό του στον αγώνα που δίνει για το δικαίωμά του στην εκπαίδευση και μια ζωή με αξιοπρέπεια», τονίζουν στο κάλεσμα τους οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. «Δε θα αφήσουμε τον Βασίλη μόνο του. Δε θα επιτρέψουμε στην απανθρωπιά να σκοτώσει έναν άνθρωπο», καταλήγουν, καλώντας φυσικά στην συγκέντρωση από τις 17.15 μ.μ. στην συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Οδό Κανελλοπούλου και στην πορεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (Διαβάστε αναλυτικά)

Σχολίασαν ακόμα:

«Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια. Είναι ένα δικαίωμα που υπογραμμίζει την πίστη της Πολιτείας στη δυνατότητα επανένταξης των κρατουμένων.Αυτήν τη δυνατότητα ναρκοθετεί η εκδικητική στάση της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου" τονίζει σε δήλωση του ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την εκδικητική στάση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του κρατουμένου, Βασίλη Δημάκη, στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Η γ.γ εγκληματικής πολιτικής υπηρετεί το φανατισμό, την εμμονή, τον αυταρχισμό στην περίπτωση Δημάκη», τονίζει η τομέαρχης Κλιματικής Αλλάγης, Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου. Η ανάρτηση της Ρ. Δούρου στο twitter: Σ. Νικολάου: γ.γ. «Εγκληματικής» πολιτικής. Η πολιτευτής της ΝΔ υπηρετεί τον φανατισμό, την εμμονή, τον αυταρχισμό στην περίπτωση Δημάκη. Αν και νομικός, ακυρώνει το κράτος δικαίου - και μάλιστα στη χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Γύρω από την «υπόθεση Δημάκη», γύρω εντέλει από το «δικαίωμα», υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στην κανονικότητα μιας ανάλγητης εξουσίας», έγραψε στο κάλεσμα του για τη σημερινή κινητοποίηση ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. εδώ, ή παρακάτω σε αυτό το άρθρο το κάλεσμα).

«Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν είναι μια περιττή πολυτέλεια. Όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες έναντι της ανθρώπινης ζωής, που κινδυνεύει άμεσα», σχολιάζει στην ανακοίνωση της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Για «άδικη και επικίνδυνη η εξάντληση της κρατικής αυστηρότητας απέναντι στο Β. Δημάκη» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο twitter επίσης ανέφερε: «Ο  Βασίλης Δημάκης πέτυχε στις πανελλήνιες μέσα από την φυλακή και μάλιστα με υποτροφία του ΙΚΥ. Το δικαίωμα του να σπουδάσει, υπηρετεί τις αρχές του σοφρωνισμού, την πραγματική αριστεία κ το δικαίωμα στη ζωή [...]».

«Θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα που υπάρχει, ότι μέσα στις φυλακές είναι τα αποβράσματα, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να διατηρηθεί το τιμωρητικό σύστημα» υπογράμμισε στο Κόκκινο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, συμπληρώνοντας πως, «Ο Δημάκης κατάφερε να ανατρέψει αυτή την εικόνα».

«Η γ.γ  Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με τη συνολική της στάση, την αυταρχική και εκδικητική της συμπεριφορά και πρόσφατα με τις απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις της στο Twitter, έδειξε ότι είναι ακατάλληλη έως και επικίνδυνη για αυτή τη θέση και γι αυτό πρέπει να πάει κανονικά στο σπίτι της πριν είναι πολύ αργά», έγραψε χαρακτηριστικά η τέως γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φ. Κούβελα.

***

Κατώτερες των περιστάσεων οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας - Προκλητική η Σ. Νικολάου μιλά για ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα στην απεργία πείνας και δίψας του Βασ. Δημάκη

H εκδικητική τακτική της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου έχει οδηγήσει τον φοιτητή Βασίλη Δημάκη στα πρόθυρα του θανάτου.

Παρά την κατακραυγή, θέλησε να βγει κι από πάνω με μια ανεκδιήγητη ανάρτηση στο Twitter, όπου σημειώνει:

«Το να σου κουνάνε το δάχτυλο για δήθεν άσκηση πολιτικής στην περίπτωση Δημάκη με εμμονές και φανατισμό, άνθρωποι που έκαναν σημαία την ιδεοληψία, είναι τουλάχιστον αστείο. Μόνη απάντηση, η νομιμότητα. Γιατί στις δικές μας βάρδιες... δεν θέλουμε "στραβές"[email protected]».

Τι απάντησε τελικά επίσημα:

«Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα».

Θ. Καμπαγιάννης: Το διακύβευμα της υπόθεσης Δημάκη είναι η Δημοκρατία

«Μια πολιτεία που διδάσκει τους πολίτες ότι ο μόνος τρόπος να ασχοληθεί μαζί τους είναι να βλάψουν τον εαυτό τους, δεν μπορεί να αποκαλείται δημοκρατική» υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο, ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θ. Καμπαγιάννης.

Ο Βασίλης Δημάκης αντιμετωπίζεται με «χωροφυλακίστικες νοοτροπίες της δεκαετίας του 1950», ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του από τη στιγμή που ξεκίνησε την απεργία, καθώς ο κρατούμενος έχει παραιτηθεί από κάθε επαφή μαζί του, όπως και με τον δάσκαλό του.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να δοθεί τέλος στη διακινδύνευση της ζωής του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη και απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά του για πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του. Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης. Και τα δικαιώματα, ως κανόνες προστασίας ατομικής και συλλογικής οφείλουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται για όλους.

Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη.

Στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη

Έλενα Ακρίτα: Δεν ξέρουμε καμία Σοφία Νικολάου - Το κρίμα στο λαιμό σας

«Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς δεν ξέρουμε καμία Σοφία Νικολάου, εσείς βάλατε αυτό πράμα - γιατί άνθρωπος δεν είναι - σε αυτή τη θέση. Αν πεθάνει ο Βασιλης Δημάκης το κρίμα στο λαιμό σας!».

Ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη

Aνάρτηση στήριξης στον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη έκανε ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, καυτηριάζοντας παράλληλα τα όσα άθλια συμβαίνουν εντός των φυλακών, μετά τα ευρήματα της ΕΛΑΣ στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Ο Αλ.Νικολαΐδης έγραψε στο twitter τα εξής:

«Στις φυλακές της Νιγρίτας μετά από έλεγχο βρέθηκαν πολυτελή κελιά με 75αρες τηλεοράσεις, και ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται στον Βασίλη Δημάκη να σπουδάσει μέσα από την φυλακή.
Λίγο "κόντρα" στον επιβεβλημένο σωφρονιστικό χαρακτήρα των φυλακών μου ακούγονται όλα αυτά».

Support Art Workers: Δράση αλληλεγγύης για τον Β. Δημάκη σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η ομάδα Support Art Workers πραγματοποιεί σήμερα, δράσεις αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, αντιδρώντας στις παλινωδίες της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, που οδήγησαν τον φυλακισμένο να ξεκινήσει για τρίτη φορά απεργία πείνας και δίψας

Η ομάδα καλεί σε συγκέντρωση στο μετρό Κατεχάκη στις 17.15 και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν αποκλείεται καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν και συγκεκριμένα δρώμενα.

Η ανακοίνωση της ομάδας Support Art Workers:

«Λίγα θέματα στον δημόσιο διάλογο στερούνται τόσο κατηγορηματικά αντιλόγου, όσο τα ευεργετικά αποτελέσματα της διασύνδεσης του σωφρονιστικού συστήματος με την εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται αυτονόητη η συμβολή της ενεργού φοίτησης στην κοινωνική επανένταξη και εν γένει, επανεκκίνηση των κρατουμένων…

Οι #SupportArtWorkers κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του Σωφρονιστικού Συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε Λευκή Απεργία, αρνούμενες με διάφορα προσχήματα, το δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών του ως φοιτητού του «Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του ΕΚΠΑ.

Αύριο, Δευτέρα 25/5/2020, καλούμε σε συνάντηση στις 17.15 μ.μ. στην συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Οδό Κανελλοπούλου και, ακολούθως, σε πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

Κρατώντας στο ένα χέρι ένα βιβλίο και στο άλλο μια φωτογραφία του Βασίλη… (θα υπάρχουν τυπωμένες, όσοι όμως μπορέσετε, παρακαλείσθε να εκτυπώστε την δική σας, διότι αναλόγως την προσέλευση ενδέχεται να μην φτάσουν).

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του από την πλευρά της Πολιτείας.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο /-η, σε θέματα δικαιοσύνης, πολίτη να δώσουν το «παρών» και να ενώσουν τις φωνές τους, ώστε να φτάσει προς κάθε κατεύθυνση το παρακάτω μήνυμα :

"Δεν είν' δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία /

Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία"».

Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε με τον Βασίλη Δημάκη - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Δευτέρα στις 5.30

«Υπερασπιζόμαστε τον Βασίλη Δημάκη χωρίς καμία επιφύλαξη. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του στην μόρφωση, την αξιοπρέπεια και κυρίως την ίδια τη ζωή. Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο και ας το αρνούνται πεισματικά κάποιοι: ανάλγητα, βάναυσα, απάνθρωπα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε με τον Βασίλη Δημάκη, γιατί με τις πράξεις του, με τον αγώνα που δίνει, ανοίγει δρόμους, δείχνει ένα διαφορετικό ορίζοντα, ένα αντιπαράδειγμα στο σκοταδισμό του εκδικητικού και αδιέξοδου «σωφρονιστικού συστήματος».

Όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν αναλαμβάνουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά κυρίως τεράστιες ευθύνες έναντι της ανθρώπινης ζωής, που κινδυνεύει άμεσα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας(;) του Πολίτη έχουν τη βασική ευθύνη. Είναι υπόλογοι…

Αλλά γύρω από την «υπόθεση Δημάκη», γύρω εντέλει από το «δικαίωμα», υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στην κανονικότητα μιας ανάλγητης εξουσίας.

Τη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. κοινωνικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μετρό της Κατεχάκη και πορεία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Να είμαστε εκεί, με μόνο μας όπλο την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια». 

Κάλεσμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας

«Η εκπαίδευση των κρατουμένων είναι δικαίωμα που υπογραμμίζει την πίστη της Πολιτείας στη δυνατότητα επανένταξής τους. Αυτήν τη δυνατότητα ναρκοθετεί η εκδικητική στάση της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η νέα -τρίτη- απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει την κυβέρνηση και το υπουργείο ενώπιον των ευθυνών τους.

Υπερασπιζόμαστε τον Βασίλη Δημάκη και το δικαίωμά του στη μόρφωση και την αξιοπρέπεια. Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο, την ίδια τη ζωή. Καλούμε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αίτημά του για μεταφορά στο κελί του.

Η Νομαρχιακή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 5.30 μ.μ. στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μετρό της Κατεχάκη και την πορεία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. που καλούν κοινωνικές συλλογικότητες».

KKE: Να παύσει επιτέλους η συνεχιζόμενη αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου 

Την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα τα δικαιώματα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, που από προχθές έχει αρχίσει νέα απεργία πείνας και δίψας, ζητούν με ερώτηση στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα. Τονίζουν ότι πρέπει τώρα να σταματήσει η εκδικητική αντιμετώπιση του Δημάκη, που εμπαίζεται εδώ και βδομάδες με ψεύτικες υποσχέσεις και έχει στερηθεί τη δυνατότητα να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Η ερώτηση έχει ολόκληρη ως εξής:

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Όπως είναι γνωστό, σε νέα απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται ο κρατούμενος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Βασίλης Δημάκης. Διαμαρτύρεται, για μια ακόμη φορά, για την αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξακολουθεί απαράδεκτα, με διάφορα προσχήματα, να αρνείται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός του να συνεχίσει τις σπουδές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια επείγοντα μέτρα προτίθεται να λάβει, δεδομένου και του άμεσου και σοβαρού κινδύνου που διέρχεται η ήδη επιβαρυμένη υγεία του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ώστε:

– Να γίνει σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμά του να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

– Να παύσει επιτέλους η συνεχιζόμενη αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά του υπουργείου σε βάρος του.

– Να μεταχθεί άμεσα στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου υπάρχει η υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του».

ΚΙΝΑΛ: «Να σταματήσει η απάνθρωπη ψυχολογική βία κατά του φοιτητή κρατούμενου Βασίλη Δημάκη»

Σε ανακοίνωση προέβη ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής:

«Η διαρκής ψυχολογική βία που ασκείται στον φοιτητή – κρατούμενο Βασίλη Δημάκη με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και την πλήρη πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης, πρέπει να λάβει τέλος σήμερα.

Η επανειλημμένα τιμωρητική μεταχείρισή του, με αφορμή το ότι εκπροσώπησε συγκρατουμένους του διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές, καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία.

Η αποστέρηση του Δημάκη από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και η θέση του σε κατάσταση τρόπον τινά απομονώσεως, αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τους νόμους μας.

Η κ. Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν υπηρετεί ως υπεύθυνη Boot Camp, δηλαδή ενός στρατοπέδου σκληρής πειθαρχικής λειτουργίας, αλλά ως πολιτικό προσωπικό στην ψηλότερη θέση του σωφρονιστικού συστήματος, από την καλή ή κακή λειτουργία του οποίου κρίνεται ο πολιτισμός μας.

Ας δώσει λοιπόν σήμερα λύση αλλιώς ας παραιτηθεί».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)