to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 01.12.2021

Κοινωνία

Κύκλωμα αστυνομικών: 30.000 ευρώ ταρίφα για ξέπλυμα κακοποιών - 34 συλληφθέντες μέχρι στιγμής

«Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα πλαστογραφίας δημοσίων εγγράφων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς. Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι έχει αποκομίσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ.


φωτ.: Eurokinissi
_

Τριάντα χιλιάδες ευρώ ήταν η «ταρίφα» για κάθε έγγραφο του κυκλώματος ξεπλύματος κακοποιών, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 34 αστυνομικοί και εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων. Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι έχει αποκομίσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ’ την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.

_

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα είχε προμηθεύσει πλαστή ταυτότητα και στον βενζινοπώλη της Νίκαιας που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς, στο πλαίσιο μαφιόζικης επίθεσης που δέχτηκε προ ημερών.

_

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, η εγκληματική οργάνωση ήταν αυστηρά ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους ρόλους των μελών της, με το κάθε μέλος να υπακούει πιστά στους κανόνες της οργάνωσης και «να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας», δηλαδή στον «εγκέφαλο», και να ενημερώνει για κάθε ενέργεια, χωρίς να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του.

Η επιδίωξη του καθενός ήταν ο κοινός σκοπός, σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών τής οργάνωσης.

Επίσης έκαναν χρήση στοιχείων υπαρκτών Ελλήνων υπηκόων, αφού πρώτα γινόταν ψευδής δήλωση απώλειας δελτίου ταυτότητας, που είχε εκδοθεί νόμιμα νωρίτερα, ή εξέδιδαν δελτία ταυτότητας με τη χρήση των πραγματικών στοιχείων των ενδιαφερομένων, αλλά αφού πριν είχε αποκτηθεί παράνομα η ελληνική ιθαγένεια.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και κατ' επέκταση την σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

_

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΛ.ΑΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)