to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 29.03.2019

Πολιτική

Κύκλοι Σ. Αναγνωστοπούλου: Νεοδημοκρατικά παιχνίδια στις πλάτες επιχειρηματιών με στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Με σκοπό να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία παίζει τελικά μικροκομματικά παιχνίδια και μάλιστα στις πλάτες επιχειρηματιών. Ένα μόνο τρανταχτό παράδειγμα, με αφορμή τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη» αναφέρουν κύκλοι της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου.


Επισημαίνουν επίσης πως «όλοι οι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας τις προηγούμενες μέρες, με τη διατύπωση καταγγελιών για υποτιθέμενες δυσκολίες ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα αποδεικνύουν τη μικροκομματική στρατηγική της» και προσθέτουν:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα διαδικαστικό επιχειρηματικό αίτημα για καταχώριση εμπορικού σήματος ελληνικής εταιρείας στην Κίνα γίνεται η αφορμή για να τροφοδοτείται με νέα επεισόδια το κακοστημένο και τελικά επιζήμιο για τους επιχειρηματίες επικοινωνιακό σόου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο για τον βομβαρδισμό με fake news, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, αν δεν ήταν μια επικίνδυνη επιχείρηση παραπληροφόρησης, θα ήταν για γέλια. Ακόμα και επιχειρηματίες που συμμετείχαν εποικοδομητικά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Ουδέν σχόλιο».

Ειδικότερα, σημειώνουν «η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών, που ούτως ή άλλως παρέχεται, μόνο και μόνο για να χτυπηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» και συμπληρώνουν:

«Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε σε ό,τι αφορά την Κίνα:

-Οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της Κίνας, απορρίπτουν τη χρήση ονόματος χώρας ή παραγώγων, σημαιών και συμβόλων σε εμπορικά σήματα εταιρειών, με την αιτιολογία ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει το κοινό ως προς την προέλευση του προϊόντος ή τις υπηρεσίες.

-Οι κινεζικές αρχές, που ως γνωστόν αναγνώριζαν τη Βόρεια Μακεδονία πριν από την Συμφωνία των Πρεσπών με το τότε συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, προχώρησαν σε περιοριστική ερμηνεία της διάταξης, καθώς, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων δεν είχαν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες προσαρμογές και την ενημέρωση όλων των υπηρεσιών τους.

-Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κίνα δεν προστατεύονται οι γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή όλων των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τι κάνει η Ελλάδα: Τα γεγονότα και η αλήθεια

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθούμε τις θέσεις μας για την αποδοχή των γεωγραφικών ενδείξεων και των κανόνων για τις επωνυμίες των εταιρειών. Το θέμα λοιπόν χρειάζεται συνολική διευθέτηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μερικής ανάγνωσης για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.

Τα βήματα που έχουν γίνει:

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στις 8/3/2019 σε προφορικό και γραπτό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων της Κρατικής Διοίκησης Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας. Αμφότεροι οι συνομιλητές της Πρεσβείας κατανόησαν την πολιτική, και όχι μόνο, φύση του ζητήματος, και δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το θέμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κινεζικές Υπηρεσίες.

2. Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά επανήλθε στις 22/3/2019 με ρηματική διακοίνωση στην Κινεζική Εθνική Διοίκηση Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Κίνας με την οποία ζητήθηκε συνάντηση, προκειμένου να παρουσιαστούν και να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνάντηση των δύο πλευρών ορίστηκε την προσεχή Τετάρτη 3/4/2019.

3. Επισημαίνεται ότι οι αρχές μας προώθησαν στους δικηγόρους της εταιρείας που υπέβαλε το αίτημα περί καταχώρισης εμπορικού σήματος κατάλογο εξειδικευμένων στην καταχώριση εμπορικών σημάτων δικηγορικών γραφείων της Κίνας.

Τι λέει λοιπόν η ΝΔ και ο αρχηγός της στον επιχειρηματικό κόσμο

Να μας απαντήσει ο κύριος Μητσοτάκης για την περίοδο 2000 – 2018, την περίοδο της «υπερήφανης εθνικής πολιτικής», υπήρχαν ή όχι 11 απορριπτικές απαντήσεις των κινεζικών αρχών σε εταιρείες που επιθυμούσαν να περιλαμβάνεται στο εμπορικό σήμα τους ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα του, χρησιμοποιώντας πάντοτε την ίδια νομική βάση.

Να μας απαντήσει πώς άραγε εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλες τις αγορές. Αφήνουμε στην αντιπολίτευση τη μεμψιμοιρία και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με μικροκομματικούς σκοπούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)