to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 14.11.2012

Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, εμπλουτισμένο με τρία νέα κεφαλαία, σε ηλεκτρονική μορφή

"Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών - PSI, νέο Μνημόνιο και εναλλακτική στρατηγική"


Η επανέκδοση του βιβλίου, συνδέεται τόσο με την εξάντληση της δεύτερης έκδοσης, όσο και την εξαιρετική επικαιρότητα του θέματος που διαπραγματεύεται. Ειδικότερα οι σοβαρές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, σε ότι αφορά την οικονομική κρίση και ειδικότερα την κρίση χρέους, κάνουν αναγκαία την ανάλυση των νεότερων εξελίξεων και τη γενίκευση των εμπειριών από τις ασκούμενες πολιτικές, με στόχο τη επεξεργασία αποτελεσματικής εναλλακτικής στρατηγικής. Η έκδοση του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή, κρίθηκε ως καταλληλότερη επιλογή τόσο από την άποψη της ταχύτερης κυκλοφορίας όσο από οικονομικής πλευράς, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Παρ’ ότι η ηλεκτρονική έκδοση ενδεχομένως δημιουργήσει σε ορισμένους αναγνώστες δυσκολίες άμεσης πρόσβασης, λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τους ειδικότερους λόγους, θεωρούμε ότι στη νέα του εμπλουτισμένη μορφή, δεν θα γίνει εμπόδιο στην επιτυχή κυκλοφορία του.

Ειδικότερα σε σχέση με τη σημασία της έκδοσης, τον τελευταίο χρόνο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα «αντιμετώπισης» της κρίσης χρέους στις χώρες της ευρωζώνης για την αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της, η κρίση επανέρχεται δριμύτερη, περιελίσσοντας στη δύνη της όλο και νέες χώρες. Μετά την Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, στα πρόθυρα του «Μηχανισμού Στήριξης» βρίσκονται πλέον η Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος, ενώ στο σύνολο της η «ζώνη του ευρω» εισέρχεται σε νέα ύφεση. Οι αλλεπάλληλες Σύνοδοι Κορυφής των αρχηγών της ΕΕ, με τα «νικηφόρα» ανακοινωθέντα περί «οριστικής υπέρβασης της», δείχνουν ότι το οικοδόμημα της ΟΝΕ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες «βιωσιμότητας», οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και νέους «πυλώνες» που αναπαράγουν τα «ελλείμματα» δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας, ισότιμης συνεργασίας και οικονομικής σύγκλισης μεταξύ χωρών και λαών.


Για την ελληνική κοινωνία και στις αδύναμες οικονομίες της ΕΕ, όλο και πιο έντονα προβάλλει η αντίθεση μεταξύ «στόχων» και «μέσων» της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι πολιτικές λιτότητας που σηματοδοτούν τα «Μνημόνια», για τη διασφάλιση των στενών συμφερόντων των κατόχων του χρηματιστικού κεφαλαίου, οδηγούν σε φτωχοποίηση ευρύτερα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, επιφέροντας «βίαιη» επιστροφή των εργασιακών σχέσεων σε καταστάσεις «πρωταρχικής συσσώρευσης» κεφαλαίου. Η αναζήτηση δρόμων επίλυσης της αντίθεσης, φέρνει στο προσκήνιο θεμελιώδη ερωτήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την επεξεργασία εναλλακτικής στρατηγικής προοδευτικής εξόδου, σε όφελος των ελλήνων εργαζόμενων και των άλλων ευρωπαϊκών λαών.


Η επεξεργασία προγράμματος ριζοσπαστικών αλλαγών, με βάση τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και η επιδίωξη κοινής δράσης των αριστερών-ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αποτελούν το βασικότερο όρο για την προώθηση της συγκεκριμένης στρατηγικής.


Ένα σημαντικό ερώτημα είναι, τι καινούργιο περιέχει η νέα έκδοση; Το βιβλίο έχει ως βάση αναφοράς, το κείμενο της πρώτης έκδοσης. Όμως με την επανέκδοση του, ορισμένα κεφάλαια εμπλουτίζονται (πέμπτο, έκτο, όγδοο), ενώ προστίθενται τρία νέα κεφάλαια (έβδομο, ένατο, δέκατο), τα οποία αποτελούν και το «εντελώς καινούργιο», για όσους έχουν διαβάσει τις προηγούμενες εκδόσεις. Ταυτόχρονα άλλαξε και η δομή του που τώρα χωρίζεται σε τρία μέρη. Ειδικότερα στα νέα κεφάλαια συμπυκνώνονται οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, σε ότι αφορά την κρίση χρέους και γενικότερα την οικονομική κρίση, ενώ δικαιώνονται διορατικές επισημάνσεις της πρώτης έκδοσης, σχετικά με το χαρακτήρα και τις προϋποθέσεις υπέρβασης της. Μέσα από τη θεώρηση του νέου υλικού, καταγράφονται οι βασικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, αναλύονται οι βαθμίδες ανάπτυξης της κρίσης και αναδεικνύονται οι αντιφάσεις των επιλογών των κυρίαρχων ελίτ της ευρωζώνης σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Επίσης αποκαλύπτεται ο καθοριστικός ρόλος της Γερμανίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η μετατροπή χωρών, όπως η Ελλάδα, σε «μεταμοντέρνα» γερμανικά φέουδα.!


Ιδιαίτερη φροντίδα στη νέα έκδοση δίνεται στην ανάλυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνεπειών της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (PSI), της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου στον ελληνικό λαό και στην οικονομία, που υπέγραψαν εκπρόσωποι των εγχώριων αστικών δυνάμεων με τις υποδείξεις της «τρόϊκα» και των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται για δεσμεύσεις που αν δεν ανατραπούν, θα συρρικνώσουν δραστικά την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, ενώ οι πολιτικές που προωθούν (αποπληρωμή χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κά), είναι ανοικτός «ταξικός πόλεμος» του χρηματιστικού κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και συνολικά του ελληνικού λαού.

Τέλος οι ριζοσπαστικές αλλαγές και ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, προϊόν της πολύμορφης και ασίγαστης αντίστασης του ελληνικού λαού κατά του «Μνημονίου», δίνουν το μέτρο της «ελπίδας» και της «ρεαλιστικότητας» της εναλλακτικής στρατηγικής, με την προϋπόθεση δημιουργίας κυβέρνησης των αριστερών-ριζοσπαστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα οι πολιτικές ανακατατάξεις λειτουργούν ως παράδειγμα μίμησης για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, που μπαίνουν ετεροχρονισμένα στη «χημειοθεραπεία» των Μνημονίων, δείχνοντας την αναγκαιότητα ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών σε όλες τις χώρες, με ανοικτό πάντα τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής.


*Η προμήθεια του βιβλίου μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου από το "ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο "ReadPoint" στη διεύθυνση, www.readpoint.gr, κάνοντας κλικ στις "επαφές". Το νέο βιβλίο είναι 270 σελ. και η τιμή του μόλις 7,90 €. Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες απευθυνθείτε στο "ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο", κ Φαίη Γιώτη, τηλ. 210-7568-003-4, fax: 210-7568-013 ή e-mail: [email protected].

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)