to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυκλοφόρησε το 6ο Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Εξελίξεων από το Ινστιτούτο ΕΝΑ

Τα αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόταση Μακρόν για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», η προσπάθεια ενεργειακής χειραφέτησης της Ευρώπης, οι εστίες αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προεκτάσεις της εκλογικής νίκης του Sinn Féin στη Βόρεια Ιρλανδία, περιλαμβάνονται στο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #6 του ΕΝΑ.


Η τελευταία Μεγάλη Ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν -μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, αλλά ενδεχομένως και τη Βρετανία, θα μπορούσε να είναι μια λύση στο ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την ευρύτερη Ευρώπη. Η ψυχρή της υποδοχή, όμως, δείχνει ότι δεν αρκούν οι καλές ιδέες.

Την ίδια ώρα, προσπάθεια ενεργειακής χειραφέτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα κατέδειξε ότι η πολιτική της ενέργειας είναι πρωτίστως πολιτική ασφαλείας, άμεσα συνδεδεμένη με δευτερογενείς οικονομικές επιπτώσεις σε κράτη και κοινωνίες. Η Ευρώπη, ως η μεγάλη στρατηγικά και οικονομικά χαμένη του πολέμου και της συνακόλουθης ρωσο-δυτικής διαμάχης, καλείται τώρα να βρει λύσεις στο βασικό διακύβευμα: Πώς θα διασφαλιστεί ο αδιάκοπος ενεργειακός εφοδιασμός της. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλέγμα γεωπολιτικών ανταγωνισμών που οδηγούν στον μετασχηματισμό της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας. 

Σε ό,τι αφορά την διεθνή οικονομία, πέρα από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις προκλήσεις της μετα-πανδημικής περιόδου, μια σειρά από «πολλές μικρές εστίες φωτιάς» δημιουργούν συνθήκες έντονης αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και οι προοπτικές της «νέας» παγκοσμιοποίησης αποτέλεσαν βασικά σημεία προβληματισμού στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Στα καθ’ ημάς, στα ελληνοτουρκικά παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες κλιμάκωση της έντασης, με σφοδρές δηλώσεις από αμφότερες τις πλευρές, ενίοτε και απειλές εκ μέρους της Άγκυρας  χωρίς όμως καμία προσπάθεια για ουσιαστική επικοινωνία. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο, φάνηκε να δυσαρέστησαν τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος επαναφέρει ξανά και ξανά τους ισχυρισμούς περί παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Ελλάδας.

Είναι όμως βάσιμοι αυτοί οι ισχυρισμοί;

Τέλος, σε μία σημαντική πολιτική εξέλιξη στην Ευρώπη, το Sinn Féin  επικράτησε, έπειτα από τις ιρλανδικές εκλογές του 2020, και σε αυτές για το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας (Stormont) τον περασμένο Μάη. Πώς όμως τα κατάφερε, και πώς μπορούν να επηρεάσουν με τη σειρά τους τέτοιου είδους νίκες το εγχείρημα της Ιρλανδικής Ενοποίησης;

Όλο το Δελτίο: https://bit.ly/3zOgx2q

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)