to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 13.11.2012

left.gr

Πολιτισμός

Κυκλοφορεί το 14ο Αρχειοτάξιο από τα ΑΣΚΙ - τι έγινε στην παρουσίαση

Αφιερωμένο στον, σχετικά ανεξερεύνητο, κόσμο των εντύπων και της εκδοτικής παραγωγής της Αριστεράς, τα χρόνια 1950-1974 κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το 14ο τεύχος του "Αρχειοτάξιου', του ετήσιου περιοδικού των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Το περιοδικό παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, όπου μίλησαν ο Σπ. Ασδραχάς, η Αλκη Ζέη, ο Μιχ. Γκανάς κ.ά., σε μια εκδήλωση αφιερωμένη επίσης στα 5Ο χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων 'Θεμέλιο', και στον εμπνευστή και ιδρυτή του Θεμέλιου, Δημήτρη Δεσποτίδη.



http://askiweb.eu/images/Archeiotaxio/14/archeiotaxio14001.jpg

Τα κείμενα του τεύχους 'έχουν τα περισσότερα έναν ιδιότυπο χαρακτήρα: δεν πρόκειται μόνο για μια εκ των υστέρων ανασκόπηση αλλά και για την βιωματική σχέση των συγγραφέων με τα έντυπα και τους συντελεστές τους, οι οποίοι καταθέτουν την μαρτυρία τους. Η σύζευξη ιστορίας και αυτοβιογραφίας δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στα κείμενα για τα οποία γίνεται εδώ λόγος" ανέφερε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος των ΑΣΚΙ, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Όπως επίσης, ότι 'οι αριστεροί συγγραφείς και τα έργα τους δεν παρουσιάστηκαν μόνο από τους εκδοτικούς οίκους που δεν απέκρυβαν το πολιτικό τους στίγμα. Τα έντυπα για τα οποία γίνεται έστω και φευγαλέα λόγος είναι ποικίλου περιεχομένου: πεζογραφία, ποίηση, πολιτική και επιστήμη".

O XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η συγγραφέας 'Αλκη Ζέη. Αναφερόμενη στον Δημήτρη Δεσποτίδη, που χωρίς εκείνον, όπως είπε, το πρώτο της βιβλίο "Το καπλάνι της βιτρίνας' δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ ούτε και 'ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου', βιβλία τα οποία στη συνέχεια έκαναν πάνω από 33 εκδόσεις και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

'Έβρισκα παρηγοριά κι ελπίδα στο Θεμέλιο, με τα βιβλία, τα σχέδια του Δ. Δεσποτίδη. Ήταν ο δικός μας 'Πέτρος της ΕΠΟΝ'. Όσοι πέρασαν από την ΕΠΟΝ, σίγουρα δεν έχουν ξεχάσει το χαμόγελό του. Μας έχει λείψει τα δύσκολα χρόνια που ζούμε, γιατί με το γέλιο του θα μας έδινε ελπίδες' είπε η 'Αλκη Ζέη.


Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, προσκεκλημένος στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σχέση που απέκτησε σταδιακά από το 1962 όταν ήρθε στην Αθήνα, για να σπουδάσει.' Ήρθα από το χωριό μου της Θεσπρωτίας στην Αθήνα. Δεν ήξερα κανέναν ποιητή, κανέναν συγγραφέα. Από αγρίμι που ήμουν άρχισαν να διαβάζω κι αυτό το οφείλω στους συγγραφείς και τους εκδότες' είπε ο Μ. Γκανάς, ο οποίος μπήκε στον χώρο του βιβλίου αργότερα, το 1972 , δουλεύοντας σαν βιβλιοπώλης στις εκδόσεις Δωδώνη.


"Τα καλύτερα μου χρόνια μπήκα σ’ έναν κόσμο ιδεαλιστών, που απαρτίζονταν πχ.από τον Δεσποτίδη, την Νανά Καλιανέση του Κέδρου , τον Χατζόπουλο των εκδόσεων Κάλβος" συνέχισε ο Μ. Γκανάς και κατέληξε: "Υπήρχε τότε ένας ενθουσιασμός και όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, είχαμε πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο. Κατεβήκαμε στους δρόμους , πιστέψαμε, ματώσαμε. Εύχομαι τα νέα παιδιά να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν κάτι γι αυτό τον τόπο και για όσους αγωνίστηκαν τόσο πολύ'.


Το νέο βιβλίο του Κ. Τσουκαλά και το τελευταίο του Έ. Χόμπσμπάουμ, το 2013, από το Θεμέλιο

Τα 50 χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεων "Θεμέλιο", είναι επίσης αφιερωμένα στον Νίκο Σβορώνο και τον Φίλιππο Ηλιού, δύο ιστορικούς, οι οποίοι τα μεταδικτατορικά χρόνια συνέβαλαν με τα βιβλία και τις ιδέες τους στην ιστορική βιβλιοθήκη του Θεμέλιου. Στις επετειακές εκδηλώσεις του Θεμέλιου, που θα ξεκινήσουν το 2013 , όπως ανακοίνωσε ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης, περιλαμβάνεται η έκδοση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, όπως και το τελευταίο βιβλίο του Έρικ Χόμπσμπαουμ, με τίτλο 'Θρυμματισμένοι καιροί κοινωνία και πολιτισμός τον 20ο αιώνα', το οποίο πρόλαβε και ολοκλήρωσε πριν τον θάνατό του. 

Πηγή: ΑΠΕ

Η σελίδα των ΑΣΚΙ: http://askiweb.eu/

Τα περιεχόμενα του 14ου τεύχους:


http://askiweb.eu/images/phocagallery/archeiotaxio/arch14/thumbs/phoca_thumb_l_archeiotaxio14002.jpg


http://askiweb.eu/images/phocagallery/archeiotaxio/arch14/thumbs/phoca_thumb_l_archeiotaxio14003.jpg

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)