to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κτιριακό απόθεμα των αστικών κέντρων και ο «επιθεωρητής Κάλλαχαν»

Θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει μια πρωτοβουλία, για να συγκεντρώσει τις όποιες ομάδες νέων θέλουν να αναλάβουν κοινωνική δράση για την αξιοποίηση αυτού του κτιριακού αποθέματος και αντί να αναθεματίζει τις κατά τόπους καταλήψεις να τις χρηματοδοτεί, να τις ενισχύει υλικά και πολιτικά, να τις κάνει μέρος της κοινωνικής της πολιτικής


Με την έλευση της ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας, αναδείχθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως μείζονος σημασίας θέμα εφαρμογής του Νόμου και της Τάξης η συντριβή των καταλήψεων, σε κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα στα αστικά κέντρα.

Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας άθλιας εικόνας για ευνομούμενη πολιτεία, αστυνομικής βίας, μιας άνευ λόγου αντιπαράθεσης των οργάνων της τάξης με τμήματα της νεολαίας που μέσα από μια διαφορετική κοινωνική αντίληψη, αντιλαμβάνονται την κοινωνική προσφορά με έναν ιδιαίτερο τρόπο.  Τα γεγονότα στο Κουκάκι, η φασιστικού τύπου αστυνομική βία (υπόθεση του κου Ινδαρέ κλπ), ο πόλεμος στα Εξάρχεια απέναντι στο λεγόμενο από αρμόδια (;;;) χείλη πολιτικό έγκλημα τεκμηριώνουν το τραγικό, παράλληλα και το ευτράπελο της πολιτικής που θέλει να αναπτύξει ο Κάλλαχαν της πολιτικής Χρυσοχοίδης.

Αυτοί οι τύποι όμως, όπως ο Χρυσοχοίδης , που είδε εαυτόν ως Κλίντ Ήστγουντ, ή ως Τσαρλς Μπρόνσον δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική ουσία του προβλήματος των καταλήψεων, δεδομένου ότι είναι μια πρακτική που έχει, τελικά, ευρύτερα κοινωνικά οφέλη, όπως τουλάχιστον μαρτυρά το σύνολο της Ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στα αστικά κέντρα της χώρας μας, κυρίως στην Αθήνα υπάρχουν άδεια και επικίνδυνα ερειπωμένα ιδιωτικά ή και δημόσια ακίνητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ο ΟΑΕΔ έχουν περί τα 1000 ακίνητα στην Αττική, από τα οποία πάνω από τα μισά είναι άδεια, αναξιοποίητα και εγκαταλειμμένα, πολλές φορές και επικίνδυνα (όπως το κτίριο στην γωνία των Χαυτείων στην Ομόνοια).

Σε πάρα πολλές γειτονιές του Δήμου της Αθήνας με αιχμή τις γειτονιές του Ψυρρή, του Κεραμεικού, του Νέου Κόσμου, του Κουκακίου και του Μεταξουργείου υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ιδιωτικά ακίνητα, επικίνδυνα για τους περαστικούς. 

Αυτά εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας της δημοτικής ή και κρατικής μηχανής γίνονται εστίες παραβατικότητας, εμπορίας και χρήσης ουσιών κλπ.

Πριν από κάποια χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, έγινε μια προσπάθεια καταγραφής αυτών των ιδιωτικών ακινήτων από τον Δήμο και έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι για την στοιχειώδη επιδιόρθωση κραυγαλέων περιπτώσεων επικινδυνότητας.

Κατά την θητεία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με κέντρο τα ακίνητα αυτά, αλλά και κάποια από τα ακίνητα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης δημιουργήθηκε ο φορέας για την αξιοποίηση τους, με στόχο την τόνωση της αγοράς, την άσκηση στεγαστικής πολιτικής κλπ.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το όραμα αυτό και μετά ήρθε ο επιθεωρητής Κάλλαχαν.

Στον πυρήνα αυτής της αντίληψης είναι η κοινωνική αξιοποίηση αυτού του κτιριακού αποθέματος και με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κανείς τον ρόλο και την λειτουργία των καταλήψεων.

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους, γιατί υπάρχουν  και οι λαθεμένες εφαρμογές, αυτές οι καταλήψεις λειτουργούν θετικά  για τα κτίρια, ρυθμίζουν κάποιες κτιριακές επικινδυνότητες, καλύπτουν κάποιες στεγαστικές ανάγκες αστέγων  και εν γένει βρίσκονται δίπλα στην ανάπτυξη αυτόνομων πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση  να αναλάβει μια πρωτοβουλία, για να συγκεντρώσει τις όποιες ομάδες νέων θέλουν  να αναλάβουν κοινωνική δράση για την αξιοποίηση αυτού του κτιριακού αποθέματος και αντί να αναθεματίζει τις κατά τόπους καταλήψεις να τις χρηματοδοτεί, να τις ενισχύει υλικά και πολιτικά, να τις κάνει μέρος της κοινωνικής της πολιτικής.

Με αυτή την λογική  οι  Δήμοι θα μπορούσαν να γίνουν οι πραγματικοί διαχειριστές του τεράστιου κτιριακού αποθέματος, θα κινητοποιήσουν τη νέα γενιά που θέλει να προσφέρει και θα αποτρέψουν τον καθένα που ονειρεύεται για τον εαυτό του τον ρόλο του Κάλλαχαν να τραμπουκίζει στις γειτονιές και να τον οδηγήσουν για να κυνηγήσει το πραγματικό έγκλημα της εμπορίας, της κλοπής και της ληστείας .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)