to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 11.02.2020

Πολιτική

Κρύβεται ο Μηταράκης μετά τις επιτάξεις, «μαστίγιο και καρότο» στις κοινωνίες των νησιών

Αναβάλλει τη συνάντηση με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης, μετά τις αντιδράσεις για επίταξη περιοχών στα νησιά για τα κλειστά κέντρα-φυλακές για τους πρόσφυγες - «Μαστίγιο και καρότο» με παροχή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που έχουν προσφυγικές δομές - Σφοδρές αντιδράσεις: Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων γης για τους πρόσφυγες και μετανάστες - Τι αποφάσισαν τα δημ. συμβούλια σε Χίο και Λέσβο - Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο στο προσφυγικό»


Αναβάλλει τη συνάντηση με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που ο ίδιος είχε ζητήσει για την Πέμπτη,  ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, φοβούμενος τις νέες αντιδράσεις μετά την απόφαση για επίταξη περιοχών στα νησιά όπου θέλει να κατασκευάσει τα  κλειστά κέντρα-φυλακές για τους πρόσφυγες - Σφοδρές αντιδράσεις, τι αποφάσισαν τα δημ. συμβούλια σε Χίο και Λέσβο -

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Τρίτης, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως «θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα». Ο υπουργός Μετανάστευσης έφτασε δε να δικαιολογήσει τη νέα παλινωδία της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δεν θέλει να τους φέρει σε δύσκολη θέση». «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», είπε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η κίνηση Μηταράκη για αναβολή της συνάντησης που είχε ο ίδιος ζητήσει, δεν είναι παρά ...δραπέτευση από τις ευθύνες και τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να δώσει στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για την αιφνιδιαστική έκδοση ΠΝΠ για την επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Μαστίγιο και καρότο

Το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξόφθαλμη εφαρμογή της τακτικής «μαστίγιο και καρότο»: με το ένα χέρι ο Ν. Μηταράκης υπέγραψε τις αποφάσεις για την επίταξη εκτάσεων όπου θα χτιστούν τα κέντρα-φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες και με το άλλο την απόφαση για «καταβολή ανταποδοτικών τελών» στους δήμους όπου ήδη λειτουργούν προσφυγικές δομές, υπολογίζοντας «150€ ανά έτος ανά διαμένοντα». Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση «δωροδοκεί» τα νησιά για να περάσει τις επιτάξεις και τις κλειστές φυλακές.

Αλ. Χαρίτσης:  «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο στο προσφυγικό»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη Βουλή», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την ΠΝΠ» για τις επιτάξεις, και κατηγορώντας τη για «αδράνεια, διαρκείς παλινωδίες και μεταθέσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων και ακροδεξιές ιδεοληψίες», οι οποίες «οδήγησαν την κατάσταση μέσα σε επτά μόλις μήνες σε πρωτοφανές μπάχαλο».

«Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω την ΠΝΠ, να φέρει το θέμα στη Βουλή και να λάβει επιτέλους υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες», τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως «ο εθνολαϊκισμός δεν εξαργυρώνεται κομματικά. Πληρώνεται πολιτικά»

-> Υπέρ των επιτάξεων ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ένα ακόμα ακροδεξιό ντελίριο (βίντεο) // Όλγα Γεροβασίλη: Απέραντες φυλακές στα νησιά θέλει η κυβέρνηση (βίντεο)

Η απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να φτιάξει το κλειστό κέντρο - φυλακή στη Χίο (στο «17», το 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού, σε ένα αφιλόξενο, βραχώδες οροπέδιο με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, που «βράζει» το καλοκαίρι) - φωτ. από το astraparis.gr

Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά για την επίταξη

Με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που συνεδρίασαν εκτάκτως και δηλώσεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κοινοταρχών, εκφράζεται η καθολική αντίθεση των νησιωτών στη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών - κι αυτό, παρά το «τυράκι» που έχει φροντίσει να ρίξει ο Νότης Μηταράκης για κλεισιμο των υπαρχουσών δομών (Μόρια στη Λέσβο, ΒΙΑΛ στη Χίο) ελπίζοντας να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες.

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν θα παραμείνω δήμαρχος του Έλις Άιλαντ

Ο κύβος ερρίφθη για τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κυβερνητική απόφαση επίταξης περιοχής στην περιοχή Καραβά του Μανταμάδου για τη δημιουργία της κλειστής δομής-φυλακής. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι ζήτησε από το δημ. συμβούλιο  - και έγινε ομόφωνα αποδεκτό - να μην παραστεί στην στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, ενώ κάλεσε και τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης «να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση».

«Άλλωστε εκτός από "αντισταθμιστικά"  και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει», πρόσθεσε ο Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ πρόσθεσε: « Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Αλλά πλάτη στην κυβέρνηση από τον δήμαρχο Μυτιλήνης

Ένταση επικράτησε στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης το βράδυ της Δευτάρς καθώς η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχτηκε να προστεθεί στο ψήφισμα η καταδίκη της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Καράβα Μανταμάδου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr

Αποχώρησαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και «Με πυξίδα τον πολίτη» καταγγέλλοντας την δημοτική Αρχή Κύτελη ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική για τις επιτάξεις και τις νέες δομές.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη συνάντηση με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό - αυτή που όπως γράφεται παραπάνω, τελικά ανέβαλε ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Δεν κατατέθηκε από την αρχή η θέση ης Δημοτικής Αρχής. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρη.

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι δικαιολόγησαν το μέτρο της επίταξης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης και ο αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής. Διαφοροποιήθηκαν ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλη Γιαννάκα, που άσκησαν κριτική στον συνδυασμό τους, δηλώνοντας ότι οι παραιτήσεις τους είναι στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η παραίτηση είναι προσωπική υπόθεση, συνεπώς όσοι θέλουν μπορούν να παραιτηθούν.

Από τα highlights: Δεν επέτρεψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στη Βάσω Χοχλάκα και τον Κώστα Φραγκόπουλο να διαβάσουν την απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου…

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του μέτρου της επίταξης και των όσων δρομολογούνται με τα νέα κέντρα. Εγκρίθηκε δε το ίδιο ψήφισμα με την προηγούμενη συνεδρίαση, το οποίο δεν λέει να κλείσει το ΚΥΤ Μόριας, ωστόσο ο κ. Κύτελης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει ότι είναι απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης!

Στην απομακρυσμένη θέση Καραβάς, κοντά στον Μανταμάδο, θέλει να επιτάξει έκταση η κυβέρνηση για να δημιουργήσει την κλειστή φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: «Όχι» στην επίταξη, θα αναληφθούν νομικές ενέργειες

Καταδικάζει και απορρίπτει άνευ ετέρου το δημοτικό συμβούλιο Χίου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και να επιτάξει δημοτική έκταση στην περιοχή «17» του Αίπους (17ο χιλιόμετρο της επαρχιακή οδού Χίου – Βολισσού), για να κατασκευάσει το κέντρο – φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το astraparis.gr

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου 2020, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, που έχει αναστατώσει την κοινωνία του νησιού και η απόφαση για την επίταξη σφυροκοπήθηκε από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που την χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική, αυταρχική, «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» 

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων ελήφθη κατά πλειοψηφία (Λαϊκή Συσπείρωση και Χιακή Συμπολιτεία πρότειναν και ψήφισαν άλλη απόφαση, που επίσης απορρίπτει την επίταξη και τη δημιουργία κλειστών κέντρων) απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που δηλώνει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης, που θα αφορά την επίταξη του δημοτικού ακινήτου στο «17» του Αίπους. Το Δ.Σ. εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και καλεί τους επιστημονικούς φορείς του νησιού (Δικηγορικό Σύλλογο και νομαρχιακό τμήμα ΤΕΕ) να συγκροτηθεί ομάδα υποστήριξης κατά των πράξεων της επίταξης. Δηλώνει δε ότι ουδεμία υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής, ενώ ανάλογη πρόσκληση απευθύνει στους φορείς του νησιού και τα μέλη τους. Καλεί, τέλος, σε εγρήγορση τους πολίτες της Χίου.

Ο δήμαρχος Χίου δεν ήθελε να δεσμευτεί ότι δεν θα πάει στη σύσκεψη

Παρά τις επισημάνσεις εκπροσώπων παρατάξεων ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να συμμετάσχει στην σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος ο  Σταμάτης Κάρμαντζης απέρριψε με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο («Δεν θα ζητήσω από κανέναν άδεια, εγώ θα το κρίνω») την σχετική πρόταση. Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική συνεννόηση με τον περιφερειάρχη και τους άλλους δημάρχους θα αποφασίσουν την ενιαία στάση που θα τηρήσουν, ενώ θα περιμένει και την δημοσίευση στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την πράξη νομοθετική περιεχομένου για την επίταξη, καθώς και την υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι επ΄  αυτού, δηλαδή την συμμετοχή του δημάρχου στην σύσκεψη, ουδεμία αναφορά γίνεται στην αναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)