to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:34 | 07.11.2013

Πολιτική

«Κρύο ντους» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Στουρνάρα

«Διάσταση απόψεων» καταγράφηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος είχαν συνάντηση μαζί του σε μια απόπειρα «ρελάνς» για την επικοινωνιακό, πλην ανούσια, παρέλαση βουλευτών της ΝΔ από το ίδιο γραφείο την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης για τον φόρο στα ακίνητα


Σύμφωνα με το In.gr,  o υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις προτάσεις που διατύπωσαν οι βουλευτές, με το αιτιολογικό ότι συνιστά «ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου» και σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέταξαν ότι δεν διαφωνούν με το δημοσιονομικό στόχο των 3,5 δισ. ευρώ βεβαίωσης, 2,9 δισ. ευρώ είσπραξη, θεωρούν όμως ότι μπορεί να καλυφθεί και «με άλλους τρόπους».

Έτσι το ζήτημα πιθανώς θα παραπεμφθεί σε ανώτερο επίπεδο, ενδεχομένως σε μια επόμενη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ανάμεσά τους οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαππας- διατύπωσαν μία πρόταση που συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία:

Ο φόρος να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο, όπως ισχύει σήμερα με τον ΦΑΠ, 

Να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ.

Οι συντελεστές φορολόγησης να αυξάνονται, ανάλογα το ύψος της συνολικής περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

Να εξαιρούνται ή να απαλλάσσονται από το φόρο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί τον όρο για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Ας σημειώσουμε πως το ΑΠΕ επικαλείται «κύκλους» του υπουργείου Οικονομικών που ανέφεραν ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα» - κάτι που προφανώς διαψεύδει επί της ουσίας η προαναφερόμενη δήλωση Κουκουλόπουλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)