to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 11.02.2013

Οικονομία

Κρυφό χαράτσι για μικροεπισκευές σε ακίνητα

Ερμηνευτική εγκύκλιος απαιτεί μελέτη από μηχανικό ακόμη και για αλλαγή στα πλακάκια του μπάνιου!





Αλλο ένα κρυφό χαράτσι σε ακίνητα, που μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ, ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά για τους νομοταγείς ιδιοκτήτες! Με ερμηνευτική εγκύκλιο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής, τροποποιεί μια διάταξη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και στην ουσία επιβάλλει την έκδοση οικοδομικής άδειας για μια απλή εσωτερική μετατροπή διαμερίσματος! Εκτός από τη σημαντική επιβάρυνση σε εποχές οικονομικής κρίσης, ο ενδιαφερόμενος είναι έκθετος στις ερμηνείες του κάθε πολεοδομικού γραφείου και επιπλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο καταβολής και «γρηγορόσημου»…

 

Με το παλιότερο καθεστώς ο νόμος απαιτούσε την έκδοση οικοδομικής άδειας για εργασίες μικρής κλίμακας, όπως ανακαινίσεις που δεν τροποποιούν τη στατικότητα του κτιρίου, κατασκευή μάντρας, ψησταριάς κ.λπ. Στην πράξη κανένας ιδιοκτήτης δεν έμπαινε σε αυτή την ταλαιπωρία, εκτός και αν τον κάρφωνε στην Πολεοδομία ο… κακός γείτονας.

 

Με τον καινούργιο ΝΟΚ (άρθρο 4 παράγραφος 3) προβλέπεται ότι αρκεί μια έγγραφη γνωστοποίηση 48 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Ερχεται όμως η ερμηνευτική εγκύκλιος του Ιανουαρίου που μετατρέπει τη γνωστοποίηση σε έγκριση και αυτό, ανάλογα με τη βούληση της Πολεοδομίας, βάζει τον ιδιοκτήτη στα γρανάζια μιας γραφειοκρατίας που μπορεί να διαρκέσει από 15 ημέρες έως και τρεις μήνες!

 

Υπάρχει όμως και η οικονομική επιβάρυνση, η οποία, με βάση υπολογισμούς του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, μπορεί να κοστίσει από 1.000 έως και 5.000 ευρώ! Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι για μια αλλαγή στα πλακάκια του μπάνιου διαμερίσματος στα Εξάρχεια κατασκευής του 1965 ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει περίπου 800 ευρώ. Για να είναι και τυπικά νόμιμος, οφείλει να απευθυνθεί σε ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος για να υποβάλει τη μελέτη είναι υποχρεωμένος να ελέγξει τη νομιμότητα ολόκληρης της πολυκατοικίας!

 

 

Αυτό σημαίνει απασχόληση από 20 ημέρες έως δύο μήνες, που κοστίζει από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις παρανομίες της πολυκατοικίας. Οι τιμές είναι μεγαλύτερες για νεότερα διαμερίσματα σε περιοχές με πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες.

 

Χ.ΤΖ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, 9/2/2013

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)