to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 13.08.2020

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Νέο υψηλό την Τετάρτη με 262 κρούσματα - Πέντε θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο

262 κρούσματα σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 12/8, νέο ρεκόρ - 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - 36 συνολικά (33 σε ενοίκους και τρία σε προσωπικό) τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, με 2 γυναίκες να καταλήγουν - 220 πλέον οι νεκροί, καθώς υπέκυψαν και δύο ακόμα ηλικιωμένοι σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική


Έχασε την μάχη με τη ζωή ακόμη μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και βρέθηκε την Τετάρτη θετική στον κορονοϊό.

Η 91χρονη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα καθώς νωρίτερα έφυγε από τη ζωή άλλη μια ηλικιωμένη (88 ετών) στο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 220. Η 88χρονη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα,

Στο μεταξύ μετά τον επανέλεγχο των ηλικιωμένων στο γηροκομείο επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι θετικά κρούσματα την Πέμπτη, φτάνοντας συνολικά τα 42.

Πλέον ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας άγγιξε τους 221, καθώς νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως τρεις ακόμη πολίτες κατέληξαν. Πρόκειται για έναν 87χρονο από τη Χαλκιδική και έναν 82χρονο από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ο δεύτερος στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, ένας 70χρονος άνδρας, ο οποίος έπασχε από υποκείμενο νόσημα, άφησε το μεσημέρι της Πέμπτης την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ.

Το απόγευμα της Τετάρτη 12/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 262 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 22 στις πύλες εισόδου Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177.  24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία 63 ετών.  Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε μια μόνο μέρα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως, το απόγευμα της Τετάρτης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, είναι 36, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση όλων των τυχών επαφών εργαζομένων και φιλοξενούμενων. ΔΙατάχθηκε δε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διάδοσης στο εν λόγω γηροκομείο.

Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου:

Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός στο νοσοκομείο Λάρισας

Βελτίωση εμφάνισε η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και εισήχθη στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Λάρισα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να την αποσωληνώσουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρόσκαιρη επιδείνωση της υγείας της, τις προηγούμενες μέρες να οφειλόταν σε παράγοντες που δε σχετίζονται με τον Covid-19.

Μετά την αποσωλήνωσή της, σήμερα το πρωί, οι θεράποντες γιατροί εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κατάσταση της υγείας της, ενώ όπως ανέφερε στο Open TV ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος «η κοπέλα αποσωληνώθηκε το πρωί». Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη δύο γιατροί, ένας Λαρισαίος και ένας από τη Μαγνησία, νοσηλεύονται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΠΓΝΛ.

Χίος: Κρούσμα κορωνοϊού στη ΒΙΑΛ, το πρώτο εντός ΚΥΤ στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου

Το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαγνώσθηκε χθες στη Χίο. Πρόκειται για έναν 35χρονο μετανάστη από την Υεμένη, που ζει στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ (όπου παλεύουν για να επιβιώσουν 3.800 άνθρωποι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα.

Θετικός στον κορωνοϊό ένας από τους 55 πρόσφυγες που έφθασαν χθες στη Λέσβο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ένας από τους 55 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν χθες στη παραλία των Μυστεγνών της ανατολικής Λέσβου. Στο σύνολό τους, οι νεοαφιχθέντες έχουν τεθεί σε απομόνωση στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ, ενώ από τον ΕΟΔΥ ελήφθησαν δείγματα από όλους.

Σε 7ήμερη καραντίνα το γηροκομείο

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του την Τετάρτη μετά το πέρας της επίσκεψης στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Οι δηλώσεις Τσιόδρα

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

 Στους 216 οι νεκροί, στα 36 τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, από τις Κυκλάδες στην Αττική η διασπορά

Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Στο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο τα θετικά περιστατικά

 «Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο», εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε δε πως «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

   Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη υπάρχει μια «αυξημένη εγρήγορση για να μην έχουμε καινούργια περιστατικά», ενώ οι περισσότεροι «είναι σε καλή κατάσταση, αλλά παραμένουν για φιλοξενία σε νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Διαβάστε ακόμη: 

Σε καραντίνα θέτουν μερικές περιφέρειες της Ιταλίας όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)