to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 02.09.2020

Κοινωνία

Κρούσμα κορωνοϊού στη Μόρια - Ο Μηταράκης σπεκουλάρει υπέρ των «κλειστών κέντρων»

Ο ασθενής, ένας 40χρονος από τη Σομαλία, νοσηλεύεται λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα - Ο υπ. Μετανάστευσης σπεύδει να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, κάνοντας λόγο για την «αναγκαιότητα των κλειστών κέντρων» - Αδύνατος ο περιορισμός 12.700 ανθρώπων σε ένα καμπ που επιπλέον στερείται στοιχειωδών εγγυήσεων υγιεινής - Iατρικός Σύλλογος Λέσβου: Αδύνατη η ιχνηλάτηση κρουσμάτων στη Μόρια - Το Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ δεν έχει προσωπικό


Ένας 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό των προσφύγων στο ΚΥΤ της Μόριας διαγνώσθηκε το περασμένο βράδυ (Τρίτη 1/9) θετικός στη νόσο του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα.

Πρόκειται για τον πρώτο κάτοικο του καταυλισμού - που μετρά 12.700 καταγεγραμμένους διαμένοντες, με επίσημη «χωρητικότητα» για 2.757 ανθρώπους - που διαπιστώνεται ότι ασθενεί. Ας σημειωθεί ότι σε ανάλογη περίπτωση στον καταυλισμό του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο ο καταυλισμός τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Όπως έγινε γνωστό, ο Σομαλός ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τις αρχές του 2020 και είχε φύγει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στα μέσα Αυγούστου. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει και έτσι επέστρεψε στο νησί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιχνηλατούνται οι επαφές του στον καταυλισμό καθώς και το πότε επέστρεψε στη Μυτιλήνη για να φανεί αν έφερε τη νόσο από την Αθήνα στον καταυλισμό ή νόσησε στον καταυλισμό της Μόριας.

Σε καραντίνα το αχανές καμπ

Όπως ανακοινώθηκε «με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ». Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών, τονίζει το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Σπέκουλα Μηταράκη που προπαγανδίζειτην ανάγκη κλειστών καμπ-φυλακών

«Το σημερινό περιστατικό καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών» αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  Νότης Μηταράκης, με αφορμή την ανίχνευση κρούσματος στο ΚΥΤ της Μόριας, σε μια προφανή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να προπαγανδίσει τη λύση των απάνθρωπων κλειστών υπερ-δομών που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει με τη βοήθεια δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριo.

Ο κ. Υπουργός  προσθέτει σε μια παντελώς ασαφή διατύπωση ότι το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι «μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα -υγειονομικής και όχι μόνο- ασφάλειας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών» (!), ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Iατρικός Σύλλογος Λέσβου: Αδύνατη η ιχνηλάτηση κρουσμάτων στη Μόρια - Το Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ δεν έχει προσωπικό

Ποια είναι τα κατά Μηταράκη απαραίτητα μέτρα που λήφθηκαν, βέβαια, είναι άγνωστο. Εκτός αν αναφέρεται στην τοποθέτηση οικίσκων ως κέντρο υγείας στη Μόρια, που είναι μεν εξοπλισμένος με χορηγία της ολλανδικής κυβέρνησης, πλην όμως στερείται προσωπικού - ΄όπως καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού, που επιπλέον επισημαίνει πως «είναι πρακτικά αδύνατη η ιχνηλάτηση στη Μόρια».

Με πληροφορίες από το stonisi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)