to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 04.12.2018

Κοινωνία

Κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν»

Την απάντηση της τράπεζας Πειραιώς για την απόφασή της, μετά και τις βελτιωτικές προσφορές από το Ωνάσειο Ίδρυμα, ζητούν οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν, όπως προκύπτει από νέα ανακοίνωσή τους με ημερομηνία 4//12/18


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Παρασκευής 9/11)

Το Σωματείο των εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ), παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την περαιτέρω μεταβίβαση του Νοσοκομείου, μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τον δεύτερο πλειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά την πώληση του Νοσοκομείου στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του από την ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ο πρώτος είχε κριθεί άγονος από την Τράπεζα.

Όπως έχουμε αναφέρει, το σχέδιο της κυβέρνηνσης, με το οποίο συντάσσονται και οι εργαζόμενοι, προβλέπει να επιστρέψει το νοσοκομείο υπό δημόσιο έλεγχο μετά το τέλος του διαγωνισμού. Στις 15 Οκτωβρίου 2018 ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων. Πλειοδότης του διαγωνισμού είναι το Ωνάσειο Ίδρυμα, το οποίο μάλιστα έχει καταθέσει από τότε ακόμη δύο βελτιωτικές προσφορές. Το Ωνάσειο Ιδρυμα έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη συνέχεια τις μετοχές του από την πρώτη μέρα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, το Ιδρυμα προτίθεται να επενδύσει για την απαραίτητη ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ θα αναλάβει τόσο τα χρέη (φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ) όσο και τις ετήσιες ζημιές, οι οποίες υπολογίζονται σε 10-12 εκατ. ευρώ (αναλυτικά εδώ).

Σε αναμονή της τελικής απόφασης από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, το ΣΕΝΕΝ αιτήθηκε επισήμως συνάντηση, μέχρι την Πέμπτη 6-12-2018, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου, προκειμένου να ενημερωθεί επί των εξελίξεων. «Αναμένουμε τον ορισμό της συνάντησης αυτής», τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την περίπτωση μίας ακόμα άγονης διαδικασίας στην πώληση του Νοσοκομείου, βεβαιώνοντας πως κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξή του με τίμημα κυρίως τα εργασιακά δικαιώματα.

Όπως τονίζει το σωματείο, η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απεικονίζεται ήδη στα πτωτικά ποσοστά πληρότητας των κλινών του. «Τα νούμερα απογοητευτικά και συγχρόνως ανησυχητικά, μας θυμίζουν τις δύσκολες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος που όλοι βιώσαμε, με διοικήσεις και διευθύνσεις, η σύνθεση των οποίων σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την σημερινή. Αυτά τα νούμερα ήταν που κάποιοι επικαλέστηκαν για να οδηγήσουν το Νοσοκομείο στα χέρια ιδιωτών, καταργώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα με έναν συμφωνημένο πλειστηριασμό, όπως προέκυψε μέσα από το περιβόητο Μνημόνιο Συνεργασίας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Δεδομένου ότι η τύχη των εργαζομένων είναι άμεσα εξαρτημένη από την έκβαση αυτής της μεταβίβασης, προς όλες τις κατευθύνσεις διαμηνύουμε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έτοιμοι να αναδείξουμε κάθε ενέργεια που αντιτάσσεται στη διαφάνεια, μη επιτρέποντας για άλλη μία φορά να κυριαρχήσουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του Νοσοκομείου, που μπορεί να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες υγείας, τις οποίες η Χώρα μας έχει ανάγκη», προστίθεται στην ανακοίνωση στην οποία το ΣΕΝΕΝ επαναλαμβάνει ότι διεκδικεί την επανένταξη του Ντυνάν στο παίσιο της δημόσιας περίθαλψης, ενώ αναμένει ενημέρωση της Τράπεζας για την επικείμενη απόφασή της, «η οποία πρέπει αφενός μεν να πληροί τους κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας αφετέρου δε να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας».

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)