to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 03.02.2015

πηγή: news

Οικονομία

Κρούγκμαν: Παράλογοι οι Γερμανοί αν απορρίψουν την πρόταση Βαρουφάκη

Με θετικό τρόπο εκφράζεται ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος στις προτάσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη για το χρέος.


"Ποιος είναι παράλογος τώρα" αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν και εξηγεί στο blog του στους New York Times ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.

Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.

"O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται ται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ" γράφει ο κ. Κρούγκμαν

"Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση", υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες.

Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.

"Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές" καταλήγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)