to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 19.10.2015

Διεθνή

Η Κροατία εδέησε να ανοίξει τα σύνορα με τη Σερβία για χιλιάδες πρόσφυγες (ενημέρωση)

Υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο, κοντά στην πόλη Σιντ, παρέμειναν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στη Σερβία για πολλές ώρες σήμερα - Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι, διαμαρτύρονταν για ασθένειες, πυρετό και κόπωση, οι Κροάτες αστυνομικοί, όμως, εμπόδιζαν την ελεύθερη είσοδό τους - Στο μεταξύ, άνδρες της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν 300 πρόσφυγες που προσπάθησαν να τους παρακάμψουν - Τελικά, αργά το απόγευμα τα σύνορα άνοιξαν και χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στο κροατικό έδαφος


Αργά το απόγευμα η Κροατία επέτρεψε σήμερα την είσοδο σε χιλιάδες μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η αστυνομία της Κροατίας άνοιξε τα σύνορα και όλοι οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα εισήλθαν» στην Κροατία, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν Πινός, ένας Τσέχος εθελοντής που βρίσκεται στην περιοχή.

Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες πρέπει να διέρχονται από τη Σλοβενία, μετά τη Σερβία και κατόπιν την Κροατία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Λιουμπλιάνα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα περιορίσει την είσοδο στην επικράτειά της επιτρέποντας σε μόλις 2.500 ανθρώπους να εισέρχονται ανά ημέρα, λιγότεροι από τους μισούς από όσους ζητά το Ζάγκρεμπ.

Ως αποτέλεσμα επικράτησε συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες σήμερα, προτού τελικά η Κροατία επιτρέψει σε χιλιάδες εξ αυτών να περάσουν στο έδαφός της.

Περίπου 3.000 διέσχισαν τα σύνορα αργά το απόγευμα αφού περίμεναν υπομονετικά για ώρες στη σερβική κοινότητα Μπερκάσοβο κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, καθισμένοι στα λασπόνερα, προσπαθώντας να ανάψουν φωτιές σε ξύλα που είχαν μαζέψει για να ζεσταθούν.

Ορισμένοι, ανάμεσά τους παιδιά, ήταν ξυπόλητοι, χωρίς ζεστά ρούχα ή κάποιον τρόπο να προστατεύονται από τη βροχή.

«Οι αρχές της Κροατίας και της Σλοβενίας πρέπει να δράσουν επειγόντως για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων καθώς στους εκατοντάδες μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να προστεθούν χιλιάδες άλλοι» υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Στο μεταξύ άνδρες της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν 300 πρόσφυγες που προσπάθησαν να τους παρακάμψουν.

(πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

***************************

Προηγούμενη ενημέρωση:
 

Η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της με τη Σερβία, επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν σε κροατικό έδαφος.

Τη σχετική είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.

Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν για να περάσουν τα σύνορα, εισερχόμενοι στο έδαφος της χώρας-μέλους της Ε.Ε., η οποία, ωστόσο, δεν είναι μέλος της συνθήκης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν.

Νωρίτερα, υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι στη Σερβία βρίσκονταν περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

***************************

Νωρίτερα σήμερα:

 

Κροατία: Η αστυνομία εμποδίζει την απρόσκοπτη είσοδο προσφύγων στα σύνορα με τη Σερβία

 
Υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μόλις φθάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ, περιμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις - Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.
 

Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο-Μπάπσκα και την είσοδό τους εμποδίζει η κροατική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι Κροάτες αστυνομικοί επιτρέπουν τη διέλευση 50 προσφύγων ανά μισή ώρα.

Υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φθάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες.

Την είσοδό τους στην περιοχή Μπάπσκα αποτρέπουν μέλη της κροατικής αστυνομίας. Στη σερβική πλευρά δεν υπάρχουν μέλη των "δυνάμεων του νόμου και της τάξης" και οι πρόσφυγες είναι μόνοι τους, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Για τις ανάγκες τους φροντίζουν μέλη μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι οποίοι τους δίνουν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με τους δημοσιογράφους με το επιχείρημα ότι δηλώσεις κάνουν μόνον οι επικεφαλής τους. Τονίζουν ακόμη ότι οι δηλώσεις δεν είναι αναγκαίες επειδή "όλα τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις εικόνες".

Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.

"Ερχόμαστε από τη Συρία και μέχρι τώρα κάπως τα καταφέραμε. Αυτό το ψύχος και η βροχή, τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει, είναι τα χειρότερα” αναφέρει ο Ιμπραχίμ Φαουάζ και προσθέτει ότι παρόλα αυτά θα φθάσει στη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή.

Ανάλογες είναι και οι σκέψεις του Αχμέντ Μοχάμεντ από το Ιράκ, ο οποίος τυλιγμένος με ένα αδιάβροχο περιμένει με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά.

"Περιμένουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ελπίζουμε να μας αφήσουν να περάσουμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε” τονίζει και προσθέτει ότι φοβάται για την υγεία των παιδιών του.

Στα σύνορα στη Μπάπσκα αστυνομικοί προστατεύουν με τα σώματά τους την είσοδο προσφύγων και άλλοι συνάδελφοί τους έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων για να εμποδίσουν τη διέλευση από άλλο σημείο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)